USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відреставровані мости, нові лавки та сучасна атракція: як змінювались парки та сквери Луцька. Фото

7 Вересня 2020 14:08
Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки - найкраще місце для дозвілля лучан різних вікових категорій та естетичних вподобань. І тільки три роки тому, вперше за роки незалежності України, у цій зеленій зоні розпочалася комплексна реконструкція.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Об'єднавшись навколо ідеї - надати парку європейського вигляду, міська влада та представники соціально-відповідального бізнесу зробили його улюбленим місцем відпочинку лучан та гостей міста.

Найбільша зелена зона стала сучасною та цікавою. Увагу відвідувачів одразу привертає вечірня ілюмінація на алеях парасольок, ліхтарів та дощу, нова атракція у вигляді світлового тунелю, реставровані старі аварійні мости, нові лавки та ковані оригінальні декоративні велосипеди з квітами. За три роки відремонтували одинадцять алей, виклавши їх бруківкою.
Зокрема, на алеї ліхтарів встановлено дев’ятнадцять цікавих арт–об'єктів із емблемами підприємств-спонсорів: кожен ліхтар по-своєму особливий та виконаний в іншому стилі.
Ще одну мистецьку алею місту допоміг облаштувати відомий скульптор Микола Головань. Тридцять шість фігур індивідуально підсвітили за кошти міського бюджету. А на самій алеї встановили сучасне освітлення, нові лавочки та виклали оригінальну тротуарну плитку.
Минулого року частково оновили і центральну алею, де лучани та гості міста можуть скористатись безлімітним Wi-Fi інтернетом. Цього року вклали кольорову бруківку при вході до парку, облаштували тротуари від вулиці Замкової до повороту, що веде до зоопарку, встановили там LED-освітлення.
Зробили ще одну локацію - велику шахову дошку, встановили фонтанчики в одному з каналів, відремонтували й інші об'єкти благоустрою.
А ще у парку планують облаштувати місце для лицарських боїв, зону у ретро-стилі для людей поважного віку та літній данс-майданчик під накриттям. На жаль, цьогоріч пандемія коронавірусу внесла свої корективи, але ці ідеї будуть реалізовані найближчим часом.

За участю соціально-відповідального бізнесу здійснено повну реконструкцію та введено в експлуатацію відпочинковий комплекс «Ротонда».


Демонтували й аварійні атракціони радянського зразка. Найближчим часом буде оголошено конкурс на найкращу ідею облаштування території з каруселями та атракціонами.

За кошти міського бюджету капітально відремонтували дамбу від вулиці Замкової до дитячо-юнацької спортивної школи №3. Для зручності та безпеки людей, які займаються спортом, на дамбі облаштовують поліуретанове покриття та сучасне освітлення. Минулого року капітально оновили територію у кінці головної алеї. Різнокольоровою бруківкою тут виклали компас, що вказує на сторони світу.
Зроблено частковий благоустрій пляжу та прилеглої до нього території. Відремонтували рятувальний пункт, сходи для безпечного спуску у воду, пофарбували лавки, смітники та роздягальні.

Щоб привести до ладу віддалені ділянки парку, 2017-го року за кошти міського бюджету придбали потужну техніку. Сучасний мульчер (косарко-подрібнювач) польського виробництва здатний не лише косити траву, а й подрібнювати гілки товщиною до чотирьох сантиметрів.
Для розчистки центральних каналів від водоростей використовується спеціальна машина – амфібія «Truxor», яка належить Національному природному парку «Прип’ять-Стохід». А щоб вода в каналах не застоювалася, комунальне підприємство «Луцькводоканал» встановило насоси.
Провели також і розмулення водойм, збільшуючи глибину каналів, обладнали ями для зимівлі риб. Найближчими днями знову будуть зариблювати товстолобом, білим амуром та коропом.
На очищених каналах креативний підприємець відкрив ще одну цікаву локацію - пункт прокату човників для прогулянок каналами під назвою «Луцька Венеція».
На річці Стир спільно з соціально-відповідальним бізнесом відновили судноплавство, щонайперше розчистивши річку від повалених дерев. Таким чином, у Луцьку створили ще один туристичний маршрут, під час якого мешканці та гості міста насолоджуватимуться краєвидами навколо. А для зручності пасажирів - неподалік пляжу та біля будинку Миколи Голованя облаштували причали.
У найближчих планах міської влади - встановлення комфортної вбиральні, якої в парку не було ніколи. Її облаштують неподалік кафе «Венеція», там проведена каналізація і є водопостачання. Вбиральня буде адаптована для людей з інвалідністю, з пеленальною кімнатою для мам і немовлят, жіночі та чоловічі відділи, рукомийники. Уже замовлено проєкт та буде оголошена тендерна процедура.

У рамках програми «Безпечне місто» у парку встановили 80 камер відеонагляду, щоб ця зелена зона була не тільки гарною, а й безпечною.
Реконструкція Центрального парку імені Лесі Українки триватиме й далі, попереду ще багато цікавих ідей.

Облаштували комфортну зону відпочинку й на місці колишнього стихійного квіткового ринку на проспекті Волі, 3 та 5. Сьогодні у центрі Луцька маємо затишне місце, де приємно відпочити усією родиною. Міська влада потурбувалася і про матерів з малюками, які приходять до лікарів дитячої поліклініки, і про водіїв, розширивши парковку для автомобілів.
За підтримки бізнесу на вулиці Градний Узвіз створили ще один сквер, висадивши 17 дерев, адаптованих до погодних умов нашого краю і спеціально привезених до Луцька із Львівського розсадника. Крім того, у центрі облаштували єдину в місті екопарковку.
Ще одну локацію для відпочинку лучан та гостей нашого міста створили на проспекті Волі, 31, та 33. Замість занедбаного розарію, тут з’явився гарний сквер. Зокрема, територію виклали бруківкою, встановили освітлення та смітники, лавки, насипали геопластичні форми та засіяли їх травою, посадили дерева та кущі.
Розпочали реконструкцію парку «Дубовий гай», що у районі підшипникового заводу. На оновлення цієї зеленої зони виділили кошти зі своїх депутатських фондів Ігор Поліщук, Костянтин Петрочук та Євгеній Ткачук. Долучилися до облаштування території і мешканці мікрорайону, залучивши на цей проєкт ще 250 тисяч гривень з «Бюджету участі».
Затвердили й концепцію реконструкції парку імені 900-річчя Луцька. Її для міста безкоштовно розробила група молодих архітекторів «Аріва урбан». Концепція передбачає облаштування різноманітних майданчиків — для дітей різного віку, екстремальних видів спорту (скеледром), вигулу собак, велодоріжки та прогулянкові алейки тощо.

Цього року наведуть лад на занедбаній території перед головним входом до школи № 26, що на вул.Кравчука, 30, створивши ще один сквер.

У планах міської влади – відкрити нові сквери на проспекті Відродження - поблизу приміщення Федерації профспілок та на перехресті вулиці Стрілецької - проспекту Президента Грушевського біля Центральної бібліотеки для дітей. Тут буде цікавий та креативний сквер Авіаторів, таким чином ще й розширять простір для творчості відвідувачів книгозбірні. Нові сквери будуть також на бульварі Дружби народів та біля історичного факультету на проспекті Перемоги.
Щороку працівники комунального підприємства «Парки та сквери» прикрашають місто оригінальними квітковими композиціями, аби додати вулицям та площам граційності та вишуканості.
А відчути шарм і настрій Луцька можна увечері, коли засвічуються ліхтарі. При такій ілюмінації місто перетворюється на гарну казку. І тепер тільки від усіх нас залежатиме, чи будуть дбайливо збережені комфортні та привабливі місця для відпочинку лучан і гостей нашого міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанка Показати IP 7 Вересня 2020 15:58
Щой казати, коли за справу взялися люди, яким місто не байдуже і вони знають, що і як робити - місто стало змінюватись у кращу сторону!!!! Працюйте далі!!!
123 Показати IP 8 Вересня 2020 09:49
Набагато краще, аніж було за Кривицького, не кажучи про Шибу. Тепер лишилось надати цивілізованого вигляду фасадам будинків. Особливо тим, що вздовж уїздних до міста вулиць, навчитись стригти газони не тільки напередодні свята, а в міру зростання трави, належним чином оформити оглядовий майданчик, зрізати дерева та забезпечити огляд панорами трьох Храмів, ... та унеможливити загибель людей на вулицях з технічних причин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus