USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Відродження профтехосвіти має починатись із роботодавця, – Ігор Палиця

16 Грудня 2021 09:41
В Україні склалася абсурдна ситуація – молодь не може знайти роботу при тотальному дефіциті кадрів.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Роботодавці заявляють, що більшість випускників українських ВНЗ та ПТУ не володіє практичними навичками та сучасними знаннями. Про це зазначили 70% підприємств, опитаних Світовим банком ще в 2017 році. У 2021 році, посилаючись на ці дані, уряд затверджує Концепцію «Програми підтримки професійно-технічної освіти». Як кажуть, краще пізно, ніж ніколи. Адже на сьогодні місцеві громади не мають ресурсів, щоб власними силами перетворити пострадянські ПТУ на сучасні навчально-практичні центри. При цьому низький рівень навчання та примарні перспективи працевлаштування роблять їх украй непривабливими для молоді.

Щоб виправити ситуацію, необхідно розробити комплексну програму відродження професійно-технічної освіти, яка обов’язково включатиме тісну співпрацю з роботодавцями та стовідсоткову гарантію працевлаштування випускників.

Для цього потрібно:

• провести перемовини й визначити найбільш затребувані професії на сьогодні та в найближчій перспективі;

• розробити й запровадити освітні програми за цими спеціалізаціями, залучити для цього фахівців;

• передбачити дотацію з державного бюджету підприємствам на компенсацію 70% від зарплати випускників ПТУ протягом двох років.

«Депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» зареєструвала у Верховній Раді відповідний законопроєкт № 4207 «Про професійно-технічну освіту», де сформульовані чіткі кроки для її розвитку.

Гроші на відновлення профтехосвіти є. Україна залучає 58 млн євро (1,7 млрд грн) позики в Європейського інвестиційного банку. Як уряд використає ці кошти, поки невідомо. Головне, щоб влада не обмежилася лише ремонтами. Відродження профтехосвіти має починатися з роботодавців», – наголошує нардеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лещата Показати IP 16 Грудня 2021 11:32
Для Роботодавців зарплата в конверті норма. Профтехосвіта для них як гра на великому барабані в дві руки з бубном в роті. За якого Царя Гороха було що більшість випускників українських ВНЗ та ПТУ володіли практичними навичками та сучасними знаннями??? Без тону та темпу заданого Державою робоДавці залишаться відірваною гілякою!
Володимир до Лещата Показати IP 16 Грудня 2021 15:11
Безглуздий коментар 1) зарплата в конверті норма не тільки для бізнесу а й для чиновників і на це профтехосвіта не впливає і діти які йдуть навчатись в ПТУ в цьому не винні. 2) За "царя гороха" в 60-90 роках учні працевлаштовувались без додаткового навчання в роботодавця і здебільшого їм лише на першому робочому місці не вистачало мануальних навиків які вироблялись протягом першого місяця роботи... 3) можу лише погодитись, що держава має планувати/прогнозувати та робити вірні інвестиції...!
Лещата Показати IP 16 Грудня 2021 17:27
Розжую... 1) "зарплата в конверті і на це профтехосвіта не впливає" - впливає роботодавець з конвертом, текучка кадрів зашкалює, в такому середовищі коли і фахівцям зле ви хочете щоб роботодавець зацікавився профтехосвітою? Розжовую далі... 2) "не вистачало мануальних навиків які вироблялись протягом першого місяця роботи" З якого місяця звалилися? Скажіть для чого введені розряди? Совковому ПТУшнику при гарному ставлені до роботи та бажані підвищувати кваліфікацію треба було не менше 3-х років щоб отримати 5-й розряд! Зауважу далеко не кожному вдавалося за три роки дійти до 5-го розряду! Ви дивовижно відірвані від реальності. Роботодавець скоріше звільнятиме досвідчених фахівців і знову шукати нових але "добровільно" займатися ПТУшниками з щойно виробленими мануальними навиками він Не Буде! Жуємо далі... 3) Без доброго копня від Держави все буде так як є. Копень по силі має дорівнювати , для прикладу, тим заходам що проводяться в звязку з пандемією. Напівмірами прорватися нереально.
скептик Показати IP 16 Грудня 2021 18:04
яка профтехосвіта ? працедавець в УРКАїні вважає себе великим благодійником, що платить мізерну зарплату висококваліфікованим спецам, які в Польщі, Чехії, Литві одержують в рази більше. зарплата в конвертах ? подякуйте великим гаспідарам, які встановили і не збираються зменшувати податки і відрахування на зарплату. олігархо-орієнтованій сировинній економіці спеціалісти не потрібні як і модернізація виробництва

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus