USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Відзначила день народження, а зранку прокинулася від вибухів. 96-річна одеситка шукає врятовану єврейську дівчинку

18 Липня 2022 06:00
96-річна жінка з Одеси Валентина Сіваш уже не вперше переживає війну. У своєму поважному віці вона мріє про мир і хоче знайти врятовану в далекому дитинстві єврейську дівчинку.

Жінка народилася в Польщі. Після того, як на її країну напали спочатку нацисти, а потім комуністи, з родиною опинилася в Одесі. Нині вважає себе одеситкою та є палкою патріоткою України, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Визиває КДБ. Через місяць моя мама отримує паспорт: полька-українка. А далі що? Ні квартири, нічого, як зараз люди страждають. У 40-му році, поки мама отримала паспорт, ми були в дитячому будинку. Поки прижилися, то розпочалася війна… Як зайшов німець – це був караул. Вони зайшли, як звірі, не як люди, як зараз путін заходить», – говорить Валентина Михайлівна.

Розповідає і про окупацію, у якій прожили разом із мамою і сестричкою п’ять років. Пригадує, як євреїв збирали колонами та вели в невідомому напрямку. Найбільше серце жінки щемить за єврейською дівчинкою, яку врятувала разом із мамою. Досі сподівається її знайти.

«Нашою вулицею вели багато євреїв. 30 градусів морозу. Кучугури. Немовлята лежать замерзлі від холоду, старі люди лежать теж замерзлі. На нашій вулиці проходила реєстрація євреїв. У них забирали золото, зуби, все, а потім їх вантажили на машину й вивозили. Куди вивозили? Не знаю…

Я вийшла на вулицю, щоб хліб узяти. В цей час, коли гнали євреїв, вискочила дівчинка років п’яти чи шести, а я стою біля воріт. У цей час моя мама вийшла, аби мене забрати. В мами була широка спідниця… Ця дівчинка вискочила, побігла до нас і полізла мамі під спідницю… А тут німець іде. Мама каже: «Дитина – поляк». І німець пішов».
На цьому порятунок дівчинки не завершився. Німці шукали дитину, тому довелося ховатися. Валентина Михайлівна пригадує, як одного разу німці прийшли до них у помешкання, однак, почувши, що вся родина хворіє на тиф, пішли геть.

Ім’я врятованої дівчинки – Роза Ізраїлевна Штеймен.

Читати ще: У Польщі нагородили подружжя волинян, які врятували дворічну дівчинку

Потім сім’я Валентини Сіваш голодувала. Доводилося самотужки шукати їжу. Їли картопляні лушпайки. Також за шматок хліба збирали папір для листівок у партизанському загоні.

«Голод був. Їли те, що було», – каже старенька.

У 16 років Валентину Михайлівну посадили за ґрати на сім років лише за те, що поцупила нитки з фабрики. Розповідає: хотіла їх продати, аби купити їсти. В результаті дівчина відсиділа понад три роки в сибірському таборі, працювала на вирубці лісу та лісосплаві.

23 лютого 2022 року, в переддень повномасштабного вторгнення, жінка відзначила свій 96-й день народження. Наступного дня прокинулася від вибухів.

Зараз багато родичів Валентини Михайлівни захищають Україну, а онук воює під Миколаєвом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus