USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вільна Україна як пам’ять полеглим Героям: у Луцьку відзначили 72 річницю Перемоги

9 Травня 2017 13:00
Велич подвигу рядового солдата, який воював з німецьким нацизмом і незламність патріотичного духу українських повстанців, які боролися з німецькими та радянськими окупантами, не підлягають девальвації часу, - 72-гу річницю перемоги над нацизмом відзначали ветерани радянської армії та ветерани національно-визвольної боротьби разом з сотнями лучан.

Мітинг, присвячений 72-й річниці перемоги над нацизмом, відбувся 9 травня на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку.

Вшанувати тих, хто боровся за світле та мирне майбутнє українського, європейського та світового дому та схилити голови перед пам’яттю Героїв, які віддали за це свої життя, прийшли сотні лучан.

Полковник у відставці Валентин Зеленов розповів, що з 1959 року проживає на території України, хоча сам є росіянином. Тут він має родину, двоє його синів закінчили українські школи, тож Волинь та Україна стали для нього великою батьківщиною. У Другій світовій війні брали участь його батько та двоє братів, а сам він став учасником бойових дій як воїн-інтернаціоналіст. Він розповів, що протягом 10 років викладав військову підготовку в школі №20 у мікрорайоні ЛПЗ, протягом 20 років на підшипниковому заводі очолював ветеранську організацію.


Рід людський повинен бути єдиним, адже у єдності – сила, - вважає учасник бойових дій. З його слів, військові суперечки між людьми не призводять ні до чого доброго. Він висловив сподівання, що Україна цього року покращить свій матеріальний стан та буде цивілізованою країною, де кредо громадян буде «лише праця може зробити людину гідною цього життя».

Учасників мітингу вітали з радісним та одночасно скорботним святом представники обласної та міської влади, ветерани Другої світової війни, ветерани національно-визвольної боротьби та учасники АТО.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив, що Друга світова війна принесла страждання в мільйони українських сімей, але українці, об’єднавшись на різних фронтах, змогли перемогти та показати силу духу українців, які воювали у різних арміях за свої домівки, родини, дітей та за своє майбутнє.

Заступник голови Волинської облради Роман Карпюк привітав присутніх зі святом великої перемоги від імені депутатського корпусу та голови облради Ігоря Палиці. Він зауважив, що 72 роки тому відбулася велика подія – наш народ переміг сильного ворога, вистояв у війні. Для жодної української родини та війна не минула без втрат, усі разом боролися проти нацистської Німеччини, яка хотіла зробити нас рабами. Роман Карпюк відзначив, що славу заслужили як ветерани Другої світової-воїни радянської армії, так і воїни УПА, які вірили в незалежність України і після перемоги мусили перебувати в таборах, також на славу заслужили ті, хто нині воює проти тієї нечисті, яка знову хоче зробити нас рабами.


Виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук зазначив, що, відзначаючи день перемоги, ми усвідомлюємо, якою ціною далася ця перемога і яку жертву понесла Україна, виборюючи мир. Святкуючи цей день згадують та вшановують мільйони українців, закатованих в концтаборах, страчених під час каральних акцій, серед яких багато лучан та волинян. Сьогодні вшановують пам'ять тих,хто, не шкодуючи життя та здоров’я, виборював мир. Подвиг цих людей, їхня жертовність, вклад в перемогу є неоціненними, тож важливо пам’ятати про це і передати пам'ять наступним поколінням. Усім присутнім ветеранам виконувач повноважень мера подякував за жертву та патріотизм, відданість батьківщині, наголосивши, що вони є взірцем того, як потрібно любити Україну і наскільки відданим потрібно бути їй. Пам'ять про перемогу та подвиг українського народу, з його слів, назавжди залишиться в серцях лучан.


Голова обласного комітету партизан-підпільників періоду Другої світової війни, Іван Глущук зауважив, що Волинь – це край партизанської слави, де партизани разом з воїнами радянської армії здобули перемогу. Партизани боролися за щастя народу, за Україну, за свою землю. Він відзначив, що хто прийде на нашу землю з мечем, від меча знайде свій кінець, а Україна була, є і буде.


Учасник бойових дій під Ковелем, полковник Михайло Єрлін від імені тих, хто воював під Турійськом та Ковелем, привітав лучан з великим святом перемоги. Він розповів, що наразі ковельських воїнів лишилося в живих лише двоє. Разом з бойовим побратимом, вісімнадцятирічними юнаками вони кували перемогу на Волині. Ветеран зазначив, що була велика перемога всіх на цій та народностей СРСР у великій та кривавій війні. Так, під час війни через військкомати пройшли 36 мільйонів призовників, представники 151 нації та народності. Це, з його слів, сила, яка здобула перемогу та встановила переможне знамено над Рейхстагом. Маючи багато нагород, Михайло Єрлін зараз найбільше пишається чотирма медалями – «За взяття Берліна», «За звільнення Праги», «За перемогу над Німеччиною» та «За звільнення Волині».


Заслужений працівник культури України, ветеран національно-визвольної боротьби, художній керівник хору патріотичної пісні «Посвіт» Ростислав Кушнірук розповів, що сьогодні вшановують пам'ять усіх загиблих за свободу і незалежність України, адже з полеглими не воюють, не ділять їх за ідеологічною ознакою, вони відповідають за земні вчинки тільки перед Всевишнім. Він повідомив, що його дитинство та юність минули у селі Німецьке Луцького повіту, де він зустрів війну 11-річним підлітком і разом зі старшим братом Аполлінарієм вступив у загін Самооборони села, який з осені 1942 року став підрозділом УПА. Його завданням було допомагати повстанцям переправляти у ліс зброю, продукти, одяг, бути у них зв’язковим. Ростислав Кушнірук не раз чув від брата про збройні сутички упівців з польсько-німецькими каральними загонами. Так тривало до квітня 1944 року, коли брат загинув в УПА, а він з батьками за доносом місцевого зрадника був заарештований НКВС та згодом етапований на заслання в Кіровську область Росії. Звільнений лише навесні 1958 року. Подібна доля спіткала тисячі сімей із Західної України, лише за те, що вони хотіли жити у своїй, незалежній державі. Багато патріотів назавжди залишилися у безіменних могилах без хрестів на просторах Колими, Магадану тощо. Мільйони життів кращих синів та дочок заплатив український народ у боротьбі за свою свободу.


«Велич подвигу рядового солдата, який воював з німецьким нацизмом і незламність патріотичного духу українських повстанців, які боролися з німецькими та радянськими окупантами, девальвації часу не підлягають. Про них завжди пам’ятатимуть вдячні нащадки, бо і сьогодні на сході країни наші сини захищають рідну землю від чергової російської агресії. Без України новітня московська імперія втрачає свою сутність і мусимо вистояти, перемогти», - зазначив ветеран національно-визвольної боротьби.

З його слів, вільна та заможна Україна буде найкращим пам’ятником усім полеглим у всі часи, починаючи з далекої козаччини. Він зазначив, що вже не має образи на радянських воїнів, які вбивали повстанців, виконуючи злочинний наказ. Немає прощення лише тим сталіністам, які підступно боролися з власним народом, нищили тисячі мирних людей. Ветеран шкодує за полеглими братами, які не дожили до миті, коли Україна стала незалежною. Владу міста та області він закликав виконувати так, щоб не було соромно за наслідки своєї діяльності.

Оскільки нині нащадки радянських воїнів та вояків УПА разом з одному окопі захищають Україну від російської агресії, слово під час мітингу надали учаснику АТО, командиру розвідувального взводу батальйону територіальної оборони «Волинь», оборонцю Дебальцевого, голові Луцької міської спілки громадського об’єднання «Волинська спілка ветеранів АТО» Миколі Окуневичу.


Він зазначив, що сьогодні відзначають день перемоги в найлютішому та найжорстокішому конфлікті в історії людства, в якому загинули понад 50 мільйонів осіб, з яких від 5 до 7 мільйонів українців. На жаль, після 70 років війна знову прийшла на нашу землю, тільки тепер в ролі агресора виступає імперськи налаштована путінська Росія. Не варто забувати уроків історії, адже український народ неодноразово довів своєю волелюбність та незламність. Пам’ятаючи подвиг ветеранів 70 років тому, сучасні українські воїни обіцяють зробити усе для перемоги.

З вітальними словами зверталися до учасників мітингу і представники наймолодшого покоління учень 11-го класу Волиснького обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні Артур Павлюк та вихованець ДНЗ №36 Володимир Каліш. Майбутній захисник вітчизни пообіцяв виконати священний обов’язок оберігати батьківщину.


«Хай завжди, в усьому світі, буде мир і щастя дітям, бо народжені вони для життя, а не війни», - продекламував вірш наймолодший учасник мітингу.


Завершили мітинг хвилиною мовчання на честь усіх полеглих воїнів, покладанням квітів до пам’ятних знаків та виконанням Державного Гімну України.

Нагадаємо, можливо, що у цьому році українці останній раз святкують 9 травня як День перемоги. Інститут національної пам'яті пропонує перенести вихідний день з 9 на 8 травня. Як пояснює глава інституту Володимир В’ятрович, пропозиція полягає в тому, щоб вихідний день перенести з 9 на 8 травня і таким чином більше підкреслити якраз європейську традицію завершення Другої світової війни у Європі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 45
Анатоль_ Показати IP 9 Травня 2017 13:21
Яким боком упа до 9 травня???? Свято в упа на Покрову ж? Не, я в шоці! Гунчик все змішав до купи.
корінний лучанин до Анатоль_ Показати IP 9 Травня 2017 14:04
Як яким.Вбиваючи в спину радянських воїнів,вони прискорювати цю Перемогу.
hydro до корінний лучанин Показати IP 9 Травня 2017 21:13
ПЕРЕМОГУ НАД ФАШИСТВУЮЧИМ КАЦАПСТАНОМ ТА ЙОГО НЕДОУМКУВАТИМИ ПОСІПАКАМИ
visko до Анатоль_ Показати IP 9 Травня 2017 23:12
На покрову, свято православних, а ні яке не УПА
корінний лучанин Показати IP 9 Травня 2017 13:26
Що ви все в кучу змішали.приліпили до народного свята Дня Перемоги у ВВВ перемогу у другі світовій ((ви святкуєте 8 травня),приліпили до ветеранів-переможців якесь упа,.Зрозуміло ,що люди щиро вийшли відсвяткувати-значить потрібно примазатись до них зі своєю ідеологією.
Так Показати IP 9 Травня 2017 13:26
Дивна річ Час. Не було б тієї перемоги - не було війни з Росією
123 до Так Показати IP 9 Травня 2017 13:46
Насамперед, Вас би не було...Пам'ятайте про це
НІ до Так Показати IP 9 Травня 2017 13:54
І тебе не було б.
адміне не підсуджуй до НІ Показати IP 9 Травня 2017 22:41
коментар було видалено
Анонім до Так Показати IP 9 Травня 2017 14:09
золоті слова і вчасно сказані
Перехожий Показати IP 9 Травня 2017 13:33
Цей день був, є і залишиться в пам'яті людей як день перемоги. І надіюсь, що 9 травня буде відзначатись в майбутньому.Заборонити 9 травня буде виглядати не повага до ветеранів, яких залишилось не багато. І ніхто не знає, що було б, як би не перемогли.
шо небуть до Перехожий Показати IP 9 Травня 2017 14:11
шо ви мелете?
Волинянин до Перехожий Показати IP 10 Травня 2017 01:15
Не заборонити!а перенести на день раніше-на 8 травня!Тому що вся Європа святкує Перемогу саме в цей день.Почитайте історію!Історія пише що війна закінчилась не 9 а саме 8 травня!
Анонім Показати IP 9 Травня 2017 13:40
коментар було видалено
переназванный Ярощук Показати IP 9 Травня 2017 13:47
а вечный огонь зажгли хоть? Еще пять лет назад всех этих новых примазавшихся в празднику Победы на мемориале и увидеть нельзя было. А теперь с англо-саксонскими маками стоят. Чудеса.
Крук Показати IP 9 Травня 2017 13:55
Слава Героям війни і всім хто пережив це лихоліття.
дідо Показати IP 9 Травня 2017 14:01
Невже "ветеранам 92 роки и старше?
історик до дідо Показати IP 9 Травня 2017 18:07
Ага, 92. особливо тому що тримає плакатік про 99 лєт красной армії
КГБ Показати IP 9 Травня 2017 14:20
коментар було видалено
123 Показати IP 9 Травня 2017 14:54
А у оуновцев бравых какой праздник 9 мая?
До Анатоля Показати IP 9 Травня 2017 15:50
Таким самим боком як і атошні , для атошних премія на 9 травня 2000 гр.
Лучанин Показати IP 9 Травня 2017 16:16
Цікаво чому ще досі на нашому меморіалі дата 1941-1945, а не 1939-1945??? Тільки ваті не пояснюйте, до чого тут 39, а то голову розірве.
Спостерігач до Лучанин Показати IP 9 Травня 2017 16:44
Щирий патріот? Поясни, будь ласка, якого типу людей ти відносиш до так званої "вати"?
Лучанин до Спостерігач Показати IP 9 Травня 2017 17:21
Хто все ще думає, що дєди воювали лише після 41, а у вати (головна її особливість) просто голову розриває, коли хтось їй нагадує, що ті ж діди разом з нацистами Польщу ділили з 39го
Лучанка до Лучанин Показати IP 9 Травня 2017 17:01
Вата - це у Вас у голові. Невже не вистачає клепок зрозуміти яку дурню пишите?
Інциклопедія до Лучанка Показати IP 9 Травня 2017 17:17
Дурню? Війна друга світова почалась в 39 році, мало того, це прямо стосувалось Волинського краю, коли СССР РАЗОМ з Німеччиною напали на Польщу та Прибалтику. А вата, саме в тебе, лучанка, яка все ще думає, що війна почалась в 41му.
? до Лучанин Показати IP 9 Травня 2017 17:11
Друга світова війна почалася у 1939році нападом фашистської німеччини на европейські держави,закінчилася у 1949році розгромом фашистської японії.Велика Вітчизняна Війна почалася у 1941році нападом фашистської німеччини на СРСРа закінчилася у 1945році розгромом фашистської німеччини Радянськими Військами....Історію треба знати та не пустозвонити.
Анонім до ? Показати IP 9 Травня 2017 17:30
Тільки ти сонце забулось, що у нас свято перемоги над нацизмом в другій світовій, а не ВЕЛИКАЙ АТЕЧЕСТВЕННАЙ, яка в РФ щиро відзначається, бо у всіх людей смисл перемоги над нацизмом, а у них перемоги тільки САВЕЦКАГА САЮЗА, і нікого більше, а по факту перемоги одного тоталітарного режиму над іншим (на нашій території). А сонце забуло, що в 39 ще напала СРСР на Польщу і прибалтику??? Чи діди воювали тільки після 41, а те що було до,як вони так само захоплювали інші держави, тут тихенько, не шумимо???
345 до Анонім Показати IP 9 Травня 2017 18:00
Тобто, Ви рахуєте, що наш внесок у Перемогу ніякій?...У нас Великої Вітчизняної не було, у нас була Друга світова і перемогу робили виключно вояки ОУН-УПА і США . Браво! Дуже все логічненько і добре вписується у схему того, що зараз і відбувається у нашій країні. Всі інші 7 мільйонів українців, що воювали у лавах Радянської Армії - це оккупанти і вороги сучасної України? Якби не вони ми були б складовою частиною великої Німеччини, так?
а давайте до 345 Показати IP 9 Травня 2017 18:17
будемо щирі. Ті українці котрих можна було не озброювати, а просто послати під кулі, не озброєними, не одяггнутими, просто як матєріал для пабєди, для цієї ж ПАБЄДИ. вони загинули, ми їх оплакуєм, НЕ ВАШИХ ДІДІВ, ЩО ЙШЛИ В ЗАГРАДОТРЯДАХ. Тому не примазуйтесь зі своїм побєдобєсієм. ви лишились такимиж фашистами як і нацисти, йдіть святкувати в мокшу
Анонім до 345 Показати IP 9 Травня 2017 18:37
ВЕЛИЧЕЗНИЙ ВНЕСОК! І це свято перемоги над нацизмом ВСЬОГО СВІТУ, а не, як сонце написало, ВЕЛИКАЯ АТЕЧЕСТВЕННАЯ, тобто тільки фантомного СССР. А те що я писав, то сенс цього в повазі до простих солдат, не важливо з якої країни, але повазі саме до них, а не до "ВЄЛІКАГА СССР і СТАЛІНА ЛЮБІМОГО, БЕЗ КАТОРАГА МИ Б НЕ ПАБІДІЛІ". А війна почалась ще в 39, НЕ БЕЗ ВИНИ СССР, саме тому, це не ВЕЛИКАЯ АТЕЧЕСТВЕННАЯ, ніби то на бідний СССР напали, а війна світова, коли той ж СССР ділив Європу. Але в кінці, назвав все ВЕЛИКАЯ АТЕЧЕСТВЕННАЯ, тіпа ми не прі дєлах, що було ДО 41го. ПОВАГА ДО ЗВИЧАЙНИХ СОЛДАТІВ, АЛЕ НЕ ДО КРАЇНИ, яка себе возвела в єдиного переможця проти нацизму, хоча сама по всім рисам підходила до фашистської держави.
Спостерігач Показати IP 9 Травня 2017 16:42
Країна стрімголов котиться вниз... 9 травня - День Перемоги! Як жаль, що люди, котрі вважають себе "патріотами", переважають в масі. Чи ви люди знаєте що хоч означає цей мак? Вважаєте що патріоти, бо всі так роблять? Наші прадіди життя своє віддавали, за майбутнє наше! Не паплюжте пам'ять про них! Боже, дай їм прояснення... Сьогодні святкують перемогу над нацизмом. Ніколи не міг подумати раніше про це, але чи наразі не нацизм в країні?
Анонім до Спостерігач Показати IP 9 Травня 2017 18:20
не гундось. В країні війна - і нас чекає перемога. і це буде наша перемога, бо те що ви зараз святкуєте лише свято окупанта
Олег до Спостерігач Показати IP 9 Травня 2017 19:19
Нацизм самий справжнісінький. Прочитаєш це все і здуріти можна. Люди! Куди ви котитесь? Майте якусь повагу до ветеранів. В якій країні вони б не жили, вони воювали за свою країну. На той час - це СССР. А що робите ви? Вносите розбрат? У багатьох є і друзі і родичі в колишніх республіках СССР, в тому числі і в Росії. Для чого всіх гребсти під одну гребінку. За одного " недалекого " та шизонутого керівника країни не можуть відповідати всі люди...
Лучанин Показати IP 9 Травня 2017 18:58
Жах, скільки вати та "дєди ваєвалі" повилазило, і все са сваєй пабєдой, тіпа жертви, спочатку Європу ділили, і були учасниками вбивств та захоплень чужих земель в 39, а тепер пабєдітєлі нацизма/фашизма, самі представником якого були, тільки з назвою сталінізм. Для нормальних людей в усьому світі, та нажаль, доки що частково в Україні, цей день - перемога над нацизмом всього світу, країн на території СРСР, США, ЄВРОПИ, БРИТАНІЇ, а лише у вати і любителів часів, коли у них ще х*й стояв, це перемога їх улюбленого "не"тоталітарного, "не"репресивного, "не"завойовницького радянського союзу.
Валентин до Лучанин Показати IP 9 Травня 2017 19:17
Нічого дивного. Люди на зарплаті) Є звичайно ідейні, але їх нащастя мало. Якщо потратите трішки часу і продивитесь інші новини подібного напрямку то побачите там все тіж знайомі обличчя: Кастрюлька, корінний лучанин, Лучанка, декілька анонімів і мій улюблений 123. Вони ніколи не зявляються в соціальних чи еконічних темаю. А якщо і зявляються то пишуть щось типу: "Все пропало! Скізь бандеровці! Треба дружити з кацапами!" і тд. Так що все норм - не вся так погано як може здатись на перший погляд)
Олег до Валентин Показати IP 9 Травня 2017 21:25
Не так то вже ідейних і мало. Не радійте сильно!!!
Валентин Показати IP 9 Травня 2017 18:58
Так шановне паньство, давайте раз і назавжди визначимось - ми зі світом чи живемо окремо. Чому Тихоокеанський період Другої Світої американці не називають окремою війною? Чи Японія не напала на їх територію і не вбивала їх солдат? Чому Африканський театр війни не має окремої назви? Чи може британці та французи не воювали там з Ромелем? То якого біса у нас своя особлива війна? Поавильно тут зазначили як ділили Польщу, топили в крові Прибалтику і відстрілювали фінів то це Друга Світова. А як отримали від дружбанів по сусалам, перемоломи декілька десятків мільйонів житті і відгородились від своїх же союзників залізною завсою то це Велика і Вітчизняна. Це ганьба що на кожного німецького содата приходилось 10 вбитих червоноармійців. А тепер "переможці" живуть в десятки раз гірше "переможених". То я ще раз питаю - ми з нормальним цівілізованим світом який ціною надзусиль переміг коричневу чуму чи з купкою маргіналів як бажають "павтаріть"?
Ната до Валентин Показати IP 10 Травня 2017 00:38
Тоді воювали погано, на смерть посилали. Це я вас цитую!. Зато тепер.... шикарно!!!! Ні вперед , ні взад!!!! Порошенко збагачується, волонтери з сил вибиваються, бо шкода солдат, солдати гинуть НІ ЗА ЩО!!!!! За збагачення верхівки , а не за вітчизну!!! О де ганьба!
Світлана Показати IP 9 Травня 2017 19:08
До чого тут воїни УПА????????? Брєд!!!!!!! А відносно вищенаписаних коментарів: Україна, Росія, Білорусія, інші республіки воювали разом проти фашистів. І не було ніякого поділу. І ветерани, якої національності вони не були б, заслуговують на це свято. Саме 9 травня. "Саветский саюз" (як дехто пише) був. І в нього входило 15 республік. І Україна в тому числі. А в мене таке враження склалось, що у перемозі заслуга лише УПА.... То може вони ще й Смольний в 1917 році брали? Я вже чула таку версію....
Богдан до Світлана Показати IP 9 Травня 2017 19:42
Це не заслуга одного СРСР (як держав, що в нього входили), і заслуга не тоталітарної держави СРСР, керівництво якого втопило в кропі пів Польщі і Прибалтику з Фінляндією. А акцент коментарів вище, над тим, щоб шанувати та поважати героїв війни з УСЬОГО СВІТУ, простих людей, а не славити перемогу СРСР, який деякі (можливо за відсутністю мозкової речовини в голові) називають миротворцем, якщо навіть забути той факт, що СРСР тримала своїх солдат за гарматне м'ясо, яких загинуло на десятки мільйонів більше, ніж у Німеччини та її союзниць.
Олег до Богдан Показати IP 9 Травня 2017 21:27
Якраз це і заслуга одного СРСР
Никонор Показати IP 9 Травня 2017 22:37
А я дивився на учасників дійства, то в міськраді найгарніша жінка Макарова Лєна, їй вже під 60, а виглядає на років 30, супер, завжди елегантна і вишукана.
no до Никонор Показати IP 9 Травня 2017 22:56
На двадцять швидше
Анонім до Никонор Показати IP 11 Травня 2017 12:33
то ти нахаба, нащо накинув 5 років?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus