USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вітаміни для бізнесу

28 Листопада 2011 17:47
Малий і середній бізнес переживає непрості часи. Ще не встигли підприємці оговтатися від однієї економічної кризи, як звідусіль доносяться сигнали про її наступну хвилю.

Скільки коштуватимуть кредити наступного року і яке майбутнє у гривні? Як підприємцям втриматися на плаву в умовах нового Податкового кодексу? До яких законодавчих нововведень у 2012 році слід готуватися «єдинщикам» і кому з них доведеться сплачувати ПДВ? На яку фінансову підтримку від місцевої влади можна розраховувати представникам малого бізнесу і де її шукати? Де можна отримати фахову і при цьому безкоштовну юридичну консультацію?

Відповіді на ці та безліч інших актуальних запитань отримали учасники конференції «Перспективи розвитку малого та середнього бізнесу у Волинському регіоні. Практичний аспект», що була організована Центром підтримки та розвитку підприємництва OTP Bank і днями відбувалася в Луцьку. Цей захід став завершальною серією зустрічей підприємців з експертами фінансового ринку, спеціалістами у галузях економіки та права, а також представниками владних структур і громадського сектору, які відбувалися у семи областях України.

У Волинській області, за офіційною інформацією, зареєстровано 39 малих підприємств на 10 тисяч осіб населення. За цим показником Волинь випереджає сусідню Рівненську, Тернопільську та Хмельницьку область. За 9 місяців 2011 року у бюджетах усіх рівнів частка надходжень від малого та середнього бізнесу склала понад 21%.

За даними Світового Банку Україна за умовами для ведення бізнесу посідає 152 місце у світі, а за простотою процедури сплати податків – 181-е зі 183. Тож не дивно, чому підприємці противляться новому Податковому кодексу і дискусії довкола нього не вщухають. До когорти клопотів, що лягають на плечі українським бізнесменам, додається ще одна проблема – тотальний брак інформації, як втриматися на ринку і зробити справу ефективнішою.

Більшість підприємців покладаються на власну розсудливість та інтуїцію. Натомість такі події, як Конференція для представників малого та середнього бізнесу створює ідеальні умови для отримання відповідей на численні запитання. Адже підприємці мають нагоду особисто поспілкуватися про наболіле із представниками влади, поставити запитання експертам, довідатися про способи покращення фінансового становища та способи стимулювання бізнесу. А такі, навіть попри скрутний час, у нашому регіоні таки є.

Відшкодування відсотків за кредитами – реальне

Олександр Блащук, заступник начальника головного управління економіки ОДА:

– Волинська облдержадміністрація удосконалює форми фінансової підтримки малого бізнесу. Зокрема було затверджено Положення про конкурсний відбір щодо здійснення відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього підприємництва для реалізації інвестиційних бізнес-планів. У цьому році пріоритетним напрямком відшкодування за кредит визначено розвиток агропромислового комплексу. Планується, що для підприємців, які працюють у сфері зеленого туризму, також буде запроваджено відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими у комерційних банках для реалізації інвестиційних бізнес-планів.

Юридична консультація – фахово, оперативно і безкоштовно

Богдан Ропотілов, директор Центру підтримки та розвитку підприємництва АТ «ОТП Банк»:

– Хоча мале і середнє підприємництво є найактивнішим, проте найменш захищеним. І перша проблема полягає у тому, малий бізнес перебуває у суцільному інформаційному вакуумі, зокрема юридичному та інформаційному. Безкоштовну юридичну консультацію можна отримати у Центрі підтримки та розвитку підприємництва АТ «ОТП Банк». До слова, сам банк не консультує (він є лише провайдером), відтак жодним чином не впливає на зміст інформації. Анонімне запитання можна поставити через Інтернет або безкоштовною телефонною лінією. Ми гарантуємо, що відповідь ви отримаєте протягом доби, та, як показує практика, для цього потрібно 1–2 години. Ця послуга дуже зручна для тих підприємців, які не мають можливості поспілкуватися з юристом і потребують термінової консультації.

Доступ до європейських ринків у три кроки

Олександр Бабій, директор «Торчин АгроПарк»:
– Якщо ви чи ваше підприємство надає унікальні послуги чи виготовляє товари, що різняться від усіх інших на ринку, у нагоді може стати новостворений інноваційний бізнес-інкубатор «Торчин Агро-Парк». Він належить до європейської мережі інноваційних центрів, штаб-квартира якої розташована в Брюсселі, відтак якість надання послуг підприємцям контролюється особливо прискіпливо. «Торчин АгроПарк» орієнтується на підтримку підприємств, що працюють в агро-харчовому секторі. Бізнес-інкубатор гарантує супровід компанії протягом трьох років, надає можливість залучити грантові джерела співфінансування, які частково покриють певні затрати. Тут допоможуть оцінити бізнес-ідею і підготувати бізнес-план, нададуть для використання робоче місце в офісі, а також послуги секретаря, перекладача, бухгалтера або підшукають працівників у базі даних кадрових агентств. Під час супроводу компаній влаштовуються навчання, проводиться моніторинг моделі бізнес-плану, консультування щодо поточної діяльності. Завдяки співпраці з європейською мережею бізнес-інкубаторів «Торчин АгроПарк» у рамках Програми «Комфортної адаптації» дає підприємцям можливість буквально у три кроки отримати доступ до будь-якої компанії в Європі, аби розширити збут продукції на європейському ринку або знайти партнера для спільного виробництва нового виду продукції.

Страхове накопичення – найнадійніший резерв для підприємства

Вікторія Муамедова, фінансовий консультант компанії «OVB Альфінанц Україна»:

– Пенсійна реформа, яка в Україні почала впроваджуватися іще у 2003 році, зумовлена тим, що населення нашої країни безповоротно старішає. І хоча пенсійний податок, який сплачують українці, найвищий у світі, у нас найменші пенсії. За розрахунками, у 2050 році на кожного працюючого припадатиме два пенсіонери. Пенсійна реформа змусить нас самотужки забезпечувати своє майбутнє. З наступного року кожному доведеться відкрити особистий пенсійний рахунок, на якому накопичуватимуться кошти. Та з виходом на заслужений відпочинок ми отримуватимемо набагато менше, ніж пенсіонери сьогодні. Відтак очевидно, що про забезпечену старість слід подбати самостійно через одну з програм накопичування пенсії. Беззаперечні переваги отримає той бізнесмен, який зробить на своєму підприємстві саме корпоративне страхування. Ті кошти, які відкладаються фірмою на пенсійні накопичення співробітників, зменшують оподатковувану базу і є резервом підприємства, який можна використати у найскрутніший момент. Цікаво, що навіть у кримінальних справах при арешті усього майна та банківських рахунків, єдині кошти, які не підлягають конфіскації, ті, які лежать у страховій компанії, тобто страховий поліс.

Прагнете успіху? Вивчайте потреби клієнта!

Алевтина Іваненко
, керуючий партнер консалтингово-маркетингової компанії «Агентство Лісковського»:
– Дуже важливо для підприємства виробляти саме те, що користуватиметься на ринку попитом. Навіть якщо докорінно не змінювати товар або послугу, їй слід надати таких властивостей, що відповідали би нинішнім потребам вашого клієнта. Якщо їх знати, до клієнта достукати стане набагато простіше. Відтак, за результатами дослідження, українському менталітету властиві вісім основних потреб. По-перше, безпека, домінування (хочу бути кращим, ніж він), сексуальна привабливість, приналежність (хочу мати таке, як у нього), потреба задоволенні та новизні, необхідність економії, сімейні цінності і турбота. Враховуйте потреби клієнта – і комунікацію з ним вибудувати буде набагато простіше.

«Спрощенців» переформатують

Сергій Кориневський, директор Приватної аудиторської фірми «Серко»

– Попри численні заяви про те, що протягом п’яти років у новий Податковий кодекс зміни вноситися не будуть, необхідність його коригування очевидна. Відтак Президент підписав Закон Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України. Нововведення стосуються спрощеної системи оподаткування. З нового року «спрощенці» будуть поділені на чотири групи. До першої належатимуть підприємці, які не використовують працю найманих працівників, що здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгових місць на ринках або надають побутові послуги населенню, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150 тисяч гривень. Їм доведеться платити податок від 10 до 100 гривень на місяць. До другої групи віднесли підприємців, які надають послуги платникам єдиного податку або населенню, виробляють і продають товари чи займаються ресторанним господарством, мають до 10 найманих працівників, а обсяг їхнього доходу не перевищує мільйон гривень. Вони сплачуватимуть від 20 до 200 гривень на місяць. У третій групі опинилися підприємці, які мають до 20 найманих працівників, обсяг річного доходу до 3 мільйонів гривень і надають послуги підприємцям. Їм доведеться сплачувати у казну від 3% до 5% доходу. До четвертої групи належать юридичні особи, що мають до 50 найманих працівників і дохід до 5 мільйонів гривень. Податок для них визначено у розмірі від 3% до 5% доходу. Але для підприємців другої та третьої групи діє обов‘язкова умова зареєструватися платником ПДВ, якщо їхній дохід за минулий рік перевищив 300 тисяч гривень.

Підготувала Інна СЕМЕНЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Правда Показати IP 29 Листопада 2011 14:11
Шановні, не вірю я в бізнес-інкубатори. Одні вже наінкубувалися так, що виїхали в Ковель. А тут вже інший вискочив. Це теж ваш проект, Василю Федоровичу, тільки з іншим виконавцем??? Кому як не Вам знати як вони працюють??!!!!!
Олександр Бабій до Правда Показати IP 30 Листопада 2011 15:35
Шановний колего Правдо! Нечемно ганити людей анонімно! Думаю, ми з Вами не знайомі, а Ви дозволяєте собі поверхневі висновки. Дзвоніть, поспілкуємось, розкажете хто такий Василь Федорович на якого я працюю виконавцем))
Sychuk Показати IP 29 Листопада 2011 23:38
Детальніша інформація про пільгове кредитування та відшкодування відсоткових ставок за банківськими кредитами за рахунок коштів бюджету м. Луцька знаходиться на сайті Луцького міського фонду підтримки підприємництва - www.fond-pp.lutsk.ua.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus