USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Завтра – вдвічі дорожче: як ростуть тарифи на електроенергію для бізнесу і що буде з цінниками в магазинах

4 Серпня 2021 19:51
Український бізнес готується до підвищених платіжок на електроенергію. В п’ятницю, 31 липня, саме коли засідав «тарифний» Радбез, регулятор на 60% підвищив граничні ціни на електроенергію в сегментах на добу наперед і внутрішньодобовому. Це ті сегменти ринку електроенергії, де скуповується середній і дрібний бізнес, той, який не має двосторонніх контрактів на доставку ресурсу.

Експерти відразу спрогнозували – цінники для бізнесу можуть вирости вдвічі. І, власне, зростання тарифів вже почалося, як і паніка в бізнес-середовищі, пише «Страна».

«Сергій Вовченко, мій колега по бізнесу, керівник холдингу «Молочний альянс» надіслав месседж. Дослівно: «Сиджу і матом крию. Електрична енергія вчора була 1,45 гривень за кіловат. А завтра вже 2,34 гривні! Як планувати бізнес наперед». Це він ще про ціни на газ з першого вересня, напевно, не читав», – написав у Фейсбуці бізнесмен Олександр Деркач.

Глава концерну «Ярослав» Олександр Барсук каже, що подорожчання електроенергії потягне за собою зростання цінників на продукцію. «У швейному бізнесі – до 5%, в текстильному – від 5%. Правда, процес буде плавним. Але в цілому підвищення тарифів на електроенергію – це ще один удар по промисловості, який посилить її стагнацію», – говорить Борсук.

За словами аналітика Інституту стратегічних досліджень Юрія Корольчука, нинішній стрибок цін – тільки початок. «Тарифи і далі будуть рости і залишаться високими аж до весни 2022 року», – прогнозує він.

Видання розбиралося, чому почали рости цінники на електроенергію для бізнесу, і як це позначиться на цінниках на всі товари.

Нові тарифи з серпня

В кінці липня НКРЕКП підвищила відразу на 60% граничні ціни (так звані прайс-кепи) на електроенергію в сегменті на добу вперед. Верхня планка ціни зросла до 2 гривень за кіловат в нічний час і до 4 гривень – вдень.

Рішення це багато в чому було вимушене, оскільки ринок електроенергії зараз – в глибокій кризі. Масові спекуляції, які спостерігалися навесні і на початку літа обвалили ціни на електроенергію до мінімуму – її продавали в окремі дні навіть по 10-30 копійок за кіловат (без урахування розподілу, а це ще 1-1,5 гривні за кіловат в залежності від регіону). Тим часом енергоресурси, зокрема, вугілля і газ стрімко дорожчали. В результаті ТЕС стало невигідно генерувати копійчану електрику, кидаючи в топку дороге вугілля і газ. І багато хто припинив закупівлю вугілля і почали зупиняти блоки під виглядом аварійний ремонтів. У червні регулятор зауважив проблему і підвищив прайс-кепи до 1,2-2,66 гривень за кіловат.

А в кінці липня ще раз їх переглянув.

Що, як розповів Юрій Корольчук, фактично означало підвищення тарифів для бізнесу майже вдвічі – до 2 гривень в нічний час і 3,5-4 гривень за кіловат вдень. Але не відразу, а в перспективі.

Але підвищення цін почалося прямо з перших чисел серпня.

За даними Української енергетичної біржі, в липні на аукціонах були продажі електроенергії по 600-1200 гривень за мегават-годину.

Зараз таких прайсів практично немає. Скажімо, з поставками на 5-31 серпня пропонується електроенергія від 1700 до 2200 гривень за мегават-годину.

За даними Оператора ринку, 1 серпня базовий тариф на ринку на добу вперед об’єднаної енергосистеми виріс на 34,4% – до 2084,21 гривень за мегават-годину.

В окремі дні 1-3 серпня ціна на електроенергію на ринку на добу вперед підвищувалася і до граничної планки в 2-4 тисячі гривень за мегават-годину. Що в середньому на 75-85% вище, ніж ще тиждень тому.

На 5 серпня цінник – від 800 до 4 тисяч гривень в залежності від часу доби.

Ці ціни – без урахування розподілу. Тариф на нього – 1-1,5 гривень за кіловат в залежності від регіону, – каже Корольчук. Тобто, підсумковий цінник для бізнесу становить від 2,5 до 5,5 гривень за кіловат.

«Підвищилися ціни на ринку на добу вперед і внутрішньодобовому. На довгострокових контрактах це не дуже відбилося», – говорить експерт енергоринку Олег Попенко. Але тільки сегмент на добу вперед – це близько третини ринку електроенергії. Тому сплески на ньому досить чутливі.

Не виключено, що якщо збережеться стійка тенденція до подорожчання електроенергії, постачальники будуть переглядати і умови двосторонніх договорів.

У тому, що електроенергія продовжить дорожчати Юрій Корольчук не сумнівається.

«З початку опалювального сезону попит на електроенергію зростає. Спекулянтів, які обвалювали цінники, з ринку прибрали. Тобто, немає ніяких підстав для розпродажів. Електроенергія цілком може триматися на верхніх прайс-кепах (тобто 2 гривні в нічний час і 4 гривні за кіловат – в денний – Ред). Тим більше, що продовжують дорожчати вугілля і газ. Дорога електроенергія нас чекає, мінімум, до весни 2022 року», – прогнозує Юрій Корольчук.

«Будемо переписувати цінники»

Бізнес подорожчання електроенергії, м’яко кажучи, не потішило.

«Це один з найгірших сценаріїв для нас. Можна довго говорити про економію і закупівлю енергозберігаючого обладнання, але який сенс. Грошей на нове обладнання все одно не вистачає, а у кого вони є, інша проблема – терміни поставки техніки істотно виросли. Тому дорога електрика дуже загальмує нашу промисловість. І, швидше за все, доведеться підвищити ціни. У швейному виробництві частка електроенергії відносно невелика, тому продукція подорожчає до 5%, а ось в текстильному цінники виростуть помітно – від 5% і більше », – розповів Олександр Барсук.

«Для мого бізнесу все це означає, що вже в наступному місяці я отримаю підвищену платіжку, і буду змушений закласти її в загальну собівартість. Але там підвищується не тільки ціна електроенергії, а й інші складові, зокрема, зарплати, витрати на технічне обслуговування бензовозів. Адже СТО теж використовують електрику, і, відповідно, підвищать свої розцінки. В результаті вартість проливу палива виросте на 40-50 копійок, і це відіб’ється на ціні на АЗС», – пояснив власник мережі автозаправок Prime Дмитро Леушкін.

Пекарі попереджають про можливе подорожчання своєї продукції до 10% – частка електроенергії в цьому бізнесі порівняно висока, до того ж багато підприємств працюють на застарілих електропечах, де споживання електрики зашкалює.

Як говорить глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, хоч бізнес ніби й був готовий до підвищення тарифів, в цьому процесі важлива прогнозованість, а її в цьому випадку якраз і не було. «Рівень підвищення цін, частота перегляду прайсів – ті чинники, які впливають на адаптацію бізнесу до нових цінників. Але в будь-якому випадку підвищення тарифів позначиться на кінцевій вартості товарів і послуг, промислової і споживчої інфляції в країні», – відзначає він.

За словами Олега Попенка, підприємці, які купують електроенергію на ринку на добу вперед і внутрішьодобовому (а це невеликий бізнес) отримають зростання собівартості і будуть змушені підвищувати ціни на свої товари і послуги до 10-15% до кінця року.

Не кращі очікування і у великого бізнесу. «Як, наприклад ЗТМК (Запорізький титано-магнієвий комбінат) може конкурувати з аналогічним підприємством в Казахстані, якщо у них ціна вже на 45% нижча, а нас ще чекає стрибок тарифів на електроенергію. При тому, що електроенергія – це приблизно 40% всіх витрат підприємства. У цілому подорожчання електроенергії призведе до зниження маржинальності таких галузей як хімія, переробка, видобуток. При цьому зростання тарифів – наслідки маніпуляцій на ринку, і всі про це чудово знають», – говорить директор з комунікацій DF Group Олег Арестархов.

«В азотній хімії витрати на електрику складають більше 10% в собівартості, тому подорожчання тут теж не пройде непоміченим», – додав голова правління Черкаського Азоту Віталій Скляров.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 4 Серпня 2021 21:16
Що там підвищувати на 60%.. Давай зразу на 600.
Ех до Анонім Показати IP 4 Серпня 2021 23:14
Ну хоча би на 73% для початку.
Арафат Показати IP 4 Серпня 2021 23:02
І де ж гнівні виступи з трибун наших депутенят? Ах - вибачте, - в них же канікули!
Дід Панас Показати IP 4 Серпня 2021 23:57
Холопам на радість, на майдані добилися свого нарешті, кожен день стає все ліпше жити
Дід Панас Показати IP 4 Серпня 2021 23:59
Навіщо вам атомні станції дурні? Ви їх теж добити хочете в угоду панам с Європи?! Як і трубу?!
!!! до Дід Панас Показати IP 5 Серпня 2021 18:01
діду панпсе.ти забуваєш вчасно приймати ліки.-хоч маразм не лікується.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus