USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Війна, комуналка і 80% антирейтингу Порошенка. Що турбує українців напередодні виборів

27 Грудня 2018 10:46
Із даних всеукраїнського опитування, які опублікувала соцгрупа «Рейтинг» 26 грудня, випливає, що 58% українців вважають політичну ситуацію в країні напруженою, а 38% – критичної. Всеукраїнське опитування проводилося з 17 листопада по 10 грудня.

Антирейтинг очолює Петро Порошенко – за нього у жодному разі не проголосували б 50,3%.

Найголовнішими проблемами для країни українці називають війну на Донбасі і корупцію у владі, а ключовими для себе – підвищення тарифів на послуги ЖКГ і низький рівень зарплат (пенсій). Що стосується зовнішньополітичного курсу України – вступу в НАТО і ЄС, які є головним передвиборчим обіцянкою чинного президента, тут думки громадян розділилися в залежності від регіонального чинника. Майже половина українців – 48% – не вірять в те, що в найближчі 12 місяців ситуація в країні зміниться.

Детальніше про настрої українців напередодні старту президентської виборчої кампанії – в таблицях «Рейтингу» вивчила «Страна».

Дані соцопитування напередодні старту виборчої кампанії

Так, абсолютна більшість опитаних – 72% – головною проблемою для України називають війну на Донбасі.

Що стосується особистих проблем, тут громадяни логічно називають фінансову складову. Найбільше людей турбує дорога комуналка, яка нещодавно зросла в ціні ще більше; низький рівень заробітних плат і пенсій, підвищення цін на основні товари, тобто все те, що влада вважає за краще не помічати.

По регіонах проблеми, які має вирішувати керівництво країни, виглядають так:

Виходячи з цього, українці незадоволені роботою діючої влади. Причому, діяльність центральної влади люди оцінюють гірше, ніж місцевої.

Роботою прем’єр-міністра Гройсмана задоволені 14% (не задоволені – 79%). Діяльність президента Петра Порошенка позитивно оцінили 12% (не задоволені – 82%), а роботою Верховної Ради задоволені лише 6% (не задоволені – 88%).

Якщо ж вивчити, чи задоволеність діяльністю Порошенко у регіонах, то незадоволені (червоне) майже скрізь. Хоч якось задоволені роботою діючого президента у Львівській та Рівненській областях, в Києві, на Волині та в Тернополі.

Місцевою владою українці задоволені більше, ніж обласною: роботою ОДА задоволені 23%, а роботою місцевих голів – 43%.

Що стосується оцінки політичної ситуації в країні, майже 58% опитаних називають її напруженою, а 31% – критичної. Вважають, що все спокійно, тільки 6% респондентів.

Окремо варто відзначити, що 74% українців впевнені, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку. Лише 14% вважають, що у правильному.

Якщо говорити про зовнішньополітичний вектор – вступ України в НАТО і ЄС, тут думка українців розділилися.

Інтеграцію України в НАТО підтримують 44% (33% – не підтримують). Прихильників прозахідного вектора більше на заході, менше на південному сході.

54% підтримують вступ України до Європейського Союзу (25% – не підтримують). Серед різних напрямків зовнішньоекономічної інтеграції також лідирує проєвропейський вектор – 48%.

Більшість опитаних (63%) вважають Росію країною-агресором по відношенню до України, 24% – протилежної думки, 13% – не визначились.

У Харківській, Донецькій, Луганській та Одеській області кількість тих, хто не вважає Росію агресором, більше кількості тих, хто дотримується протилежної думки.

Також соціологи запропонували українцям вибрати критерії, за якими вони будуть оцінювати майбутнього президента країни.

Так, його здатність забезпечувати стабільність в країні перемагає радикальні зміни, але з невеликою різницею – 49% проти 43%.

Соціально-економічна програма кандидата впевнено перемагає його ідеологічні погляди – 60% проти 30%.

Досвід кандидата в державній політиці перемагає так звані «нові обличчя» – 52% проти 39%.

Особисті лідерські якості кандидата переважають над наявністю у нього сильної команди – 57% проти 43%.

Разом з тим, якщо говорити про очікування українців на найближчі 12 місяців, 48% вважають, що ситуація в країні не зміниться. 20% очікують змін на гірше, 16% – на краще, а 15% зовсім не змогли відповісти.

Нагадаємо, напередодні Нового року, 31 грудня, в Україні стартує виборча кампанія. Політики зможуть подати документи в ЦВК до 3 лютого 2019 року включно.

До 8 березня Центрвиборчком може скасувати реєстрацію кандидатів, які самі відмовляться від гонки, і повинна затвердити текст виборчого бюлетеня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus