USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Війна за Незалежність»: показали уламки ракети та фрагменти літака зі знищеного луцького аеродрому

24 Серпня 2022 17:31
Плакати Save Mariupol, маскувальний костюм для військових, уламки ворожої зброї та багато інших речей, які не дають забувати про звірства росіян на території України, – у Волинському краєзнавчому музеї діє виставка «Україна. Війна за Незалежність».

Тут можна побачити уламки ворожих ракет, що знищили військовий аеродром у Луцьку, костюм пожежника, який гасив полум’я на нафтобазі на околиці міста, йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Виставка присвячена російсько-українській війні, яка повномасштабно розгорнулася з 24 лютого 2022 року», – розповіла старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Марія Філонюк.

Страшні реалії сьогодення музейники відтворили за допомогою кількох експозицій, які вдалося зібрати завдяки волонтерам, військовим і небайдужим лучанам. Тут і однострій українських воїнів, і вбрання військових капеланів, і чимало підписаних прапорів, і зброя.

«Є уламки боєприпасів, військової техніки з Гостомеля, Бучі, Бородянки», – зазначила Марія Філонюк.

Також тут є контейнер для зберігання шведсько-британської протитанкової ракети NLAW.

Читати ще: До Дня Незалежності у Луцьку презентували дві виставки за участю дітей-переселенців

Центральна експозиція має назву «Окупант та його товариш». До слова, «товариш» – у сміттєвому пакеті, який символічно поклали біля ворожого однострою.

Є і одяг окупантів, і сухпайок російської армії, і особисті телефони ворогів, і навіть рушник із Бурятії. Останній музею передала жінка, у помешканні якої «квартирували» окупанти. Усі ці речі знайшли після звільнення українських населених пунктів на Київщині.

«Ті, хто прийшов до нас, в Україну, – це загарбники, злочинці, які прийшли грабувати та вбивати. Можна побачити речі, побутову техніку, які вони вкрали в українців, наших земляків… Доля окупантів в Україні одна – це український чорнозем. Чорнозем ми показали завдяки чорній тканині», – пояснила символічність цієї експозиції Марія Філонюк.
На виставці представлено й згадку про прильоти по Луцьку: фрагменти російської ракети, яка влучила в аеродром, та шматки зруйнованого літака.

Нагадаємо, військовий аеродром у Луцьку вщент знищено внаслідок потрапляння чотирьох крилатих ракет під час ранкового обстрілу ворога 11 березня. А 27 березня близько 22:00 в нафтобазу на околиці Луцька вдарила крилата ракета, випущена з Білорусі. Унаслідок цього вибухнув резервуар з нафтопродуктами.

Багато в музеї плакатів, які нагадують про жахливу історію «Азовсталі». Зокрема є прапор, який підписав молодий азовець Кирило.

Із плином часу змінюється і те, що в музеї демонструють для глядачів на згадку про події, які передували здобуттю незалежності. Виставка, яка торкається радянських часів, зазнає змін.

«Зараз відділ історії закритий для відвідувачів. Скажу, що багато експонатів станом на сьогодні демонтовано та заховано у сховища», – сказала старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 24 Серпня 2022 17:38
а череп Сметаніна ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus