USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Військові мільярди: скільки компанії Пашинського й Гладковського висмоктали з таємного оборонного бюджету

29 Жовтня 2019 08:44
Про деякі корупційні схеми товариша п’ятого президента Петра Порошенка Олега Гладковського та народного депутата, який очолював парламентський комітет нацбезпеки, Сергія Пашинського вже відомо, втім «Гроші» з’ясували більше. Вони були одними з найвпливовіших українців, а сьогодні сіли на лаву підсудних, де «змагаються» за те, щоб вийти сухими з води.

Вражаючі цифри засекреченого дерибану: скільки Гладковський і Пашинський загалом «висмоктали» з таємного оборонного бюджету?

2015 рік - на фронті йдуть запеклі бої з росіянами, а в Києві йде війна за секретні мільярди. Під патріотичні гасла, топ-чиновники перетворюються на бізнесменів, які виробляють військове озброєння, пише УНІАН.

«Після агресії Російської Федерації в рази зросли бюджети на закупівлю нової техніки. «Богдан моторс», який ніколи не мав стосунку до армії, саме за часів Гладковського став основним постачальником автотранспорту для армії», - нагадує голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський.

Як з’ясували журналісти з документів, які є в ексклюзивному розпорядженні програми «Гроші», 28 жовтня 2015 року – цього дня рівно чотири роки тому - «Автоскладальний завод №2» корпорації «Богдан Моторс» Олега Гладковського, який на той час був першим секретарем голови Ради нацбезпеки та оборони, отримав 111 мільйонів гривень за вантажні автомобілі МАЗ, вони ж «Богдан 5316» та «Богдан 6317». Так Олег Гладковський став виробником військової техніки.

«Вантажні автомобілі - це були білоруські автомобілі МАЗ, які тут фарбували в зелений колір, і називали їх вже українськими автомобілями «Богдан» - по таємних контрактах продавали армії», - говорить Канєвський.
Білоруські автомобілі МАЗ фарбували в зелений колір, називали їх українськими автомобілями «Богдан» і по таємних контрактах продавали армії

До сьогодні інформація про цю закупівлю була під грифом секретності, от тільки приховували не техніку, а суми, отримані бізнес-партнером Петра Порошенка за неї.

23 серпня 2016 року під спалахи фотокамер президент Петро Порошенко урочисто передає забрендовані під українські «Богдани» білоруські МАЗи. Звучать гучні гасла та обіцянки про сотні автівок, які будуть взяті на озброєння. Президент розповідає про все, окрім вартості цих авто. Чому? Журналісти викрили те, що влада Порошенка ховала під грифом «Таємно».

Так, за ексклюзивною інформацією «Грошей», у 2015-му кожен автомобіль «Богдан 5316» обійшовся армії в 1 млн 147 тисяч гривень, а «Богдан 6317» в 1 мільйон 284 тисячі гривень. У 2017 році «Богдан 6317» подорожчав і став коштувати нам з вами 1 мільйон 580 тисяч, а у 2019-му вантажівки «Богдан 63172» армія купує вже по 2 мільйони 292 тисячі гривень.

В Україні найдорожче шасі МАЗу 6317 сьогодні можна придбати, максимум, за 1 мільйон 750 тисяч гривень. Виходить, за фарбування та причіп фірма Гладковського бере з Міноборони 542 мільйони гривень?! Що ж змінилося у цих автівках, що вони здорожчали на мільйон, і чи не це ховали подалі від зайвих очей?

Саме за продаж цих вантажівок і отримав підозру експерший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський.
Слідчі вважають, що державі були завдані збитки в понад 10 мільйонів гривень. Але за підрахунками журналістів йдеться про значно більші цифри. Білоруські вантажівки – це далеко не все, на чому заробляв товариш 5 президента. Але чи не відстав у дерибані державних грошей від нього суперник по лаві підсудних - Сергій Пашинський?

111 мільйонів, які корпорація «Богдан» отримала у 2015 році, - це майже вдвічі більше, ніж того року дісталося з оборонного пирога компанії з орбіти Сергія Пашинського. Як з’ясувалося з ексклюзивної документації, компанія «Українська бронетехніка», яка виготовляє броньовики «Варта», отримала 57 секретних мільйонів. Як нікому невідома компанія стала виробником бронеавтомобілів «Варта»?

«Займалися пластиком, а стали виготовляти озброєння, боєприпаси й бойову техніку», - розповідає експерт з питань оборони Олег Старіков.

Секрет успіху - в Сергію Пашинському. В цьому переконує експомічниця Сергія Пашинського, яка була головою секретаріату парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони, - Тетяна Блистів.

Причому виробництво, на якому «крутять» бронемашини, більше схоже на складання в гаражах, ніж на потужний автомобільний завод.
Як нікому невідома компанія стала виробником бронеавтомобілів «Варта»? Секрет успіху - в Сергію Пашинському

Скандальний нардеп Сергій Пашинський вже сидить у СІЗО, за те, що підстрелив людину. Гладковський – під заставою. Тож у їхньому «змаганні» поки перемагає товариш Петра Порошенка. Схоже, до рейтингу можна додати і кількість відкритих кримінальних проваджень. Але тут Пашинський може серйозно вирватися уперед.

«Пашинський, за час свого перебування на посаді голови комітету Верховної Ради з безпеки та оборони, вибудував собі цілу таку «імперію» оборонної промисловості... Найбільша, звичайно, це Українська Бронетехніка, по якій і може бути вручена підозра», - говорить генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Олена Трегуб.
Генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Олена Трегуб розповідає, як Сергій Пашинський вибудував собі «імперію» оборонної промисловості

Це підтверджує генеральний прокурор Руслан Рябошапка: «Уже цього тижня було зареєстровано Генеральною прокуратурою три провадження, в яких може фігурувати цей колишній народний депутат. Крім того, ще є достатньо матеріалів у органів досудового розслідування, зокрема, Національного антикорупційного бюро, які вже розслідуються і де також може бути фігурантом цей колишній народний депутат».

Одним із таких проваджень може бути використання службового становища, внаслідок чого з «Укроборонпрому» було викрадено військові розробки. ««Українська бронетехніка» стала виробником міномету, який за своєю конструкторською документацією схожий один до одного на міномет, розроблений на державному підприємстві «Артилерійське озброєння», яке входить уже в систему концерну «Укроборонпром»», - говорить Гліб Канєвський.
Голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський розповідає про можливу причетність народного депутата до викрадення військових розробок з «Укроборонпрому»

За міномети 82 калібру «Українська бронетехніка» вже отримала від Міноборони 53 мільйони гривень. І це теж до цього моменту було великим секретом. Ці гроші – збитки «Укроборонпрому», адже державний концерн міг виконати замовлення на міномети і без залучення приватної фірми.

Голова незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб називає ще кілька епізодів, по яких Пашинський може отримати підозри вже найближчим часом: «Будуть приєднані підозри до цього існуючого кримінального провадження по Пашинському, які пов’язані з оборонною корупцією… Перше - це компанія «Українська бронетехніка», і це питання того, як вона отримала доступ до державного оборонного замовлення. Буде також щодо снарядів «Гіацинт», де повинна була бути встановлена виробнича лінія на завод «Артем», в результаті вона не була встановлена…».

Олег Гладковський в кількості справ не відстає. У будь-який момент до обвинувачень за постачання білоруських МАЗів можуть додати епізод про оборудки сина, в яких тогочасний перший заступник секретаря РНБО нібито отримував відкат. На поверхні лежать і проблеми з неякісними санітарними автомобілями.

Мова йде про санітарки «Богдан 2251», зроблені на базі китайського позашляховика «Great Wall». Як стало відомо «Грошам» з ексклюзивних документів, які є у розпорядженні редакції, ці автівки у 2016 році армії продавали по 879 тисячі гривень. Але потім вони різко здорожчали - 1 мільйон 138 тисяч у 201 році, у 2018-му вже по 1 млн 527 тисяч. Цього року трошки дешевше за 1 мільйон 456 тисяч гривень.
Китайський пікап «Great Wall» коштує 500 тисяч гривень. А «Богдан 2251», зроблений на базі китайського позашляховика, коштує вже 1 мільйон гривень

Це - колосальні суми, адже пікап «Great Wall» коштує 500 тисяч гривень. Виходить, за причіплену санітарну будку «Богдан» бере 1 мільйон гривень?

Про такі шалені націнки та зростання ціни авто майже вдвічі за два роки «Гроші» запитали самого Олега Гладковського. Але замість того, щоб відповідати, він зробив вигляд, що не розуміє, про що мова:

- Є запитання про «Грейт вол», які ви купували по 500 тисяч, а продавали армії по півтора мільйона...

- Я не закуповував.

- Ваша компанія.

- Я не закуповував ніякі вантажівки.

- Не вантажівки, це санітарні автомобілі «Great Wall».

- Ще раз. Я не закуповував. Спитайте щось, що має зміст до мене.

Як з’ясували журналісти із наявних у них документів, лише за ці машини Міністерство оборони вже заплатило «Автоскладальному заводу №2» корпорації «Богдан Моторс» Гладковського 391 мільйон гривень. І, за словами Олени Трегуб, ці автівки в оборонне замовлення включалися з порушеннями.

«Що було не так? Розробка «Богданів» і бажання Міноборони закупити «Богдани» з’явилося ще до того, як ці «Богдани» з’явилися. У 2017 році вже прийняли рішення, що вони хочуть закупити «Богдани», але їх ще тоді не існувало», - розповідає вона.

З МАЗами та санітарками на базі китайських «Great Wall» корпорація «Богдан» Олега Гладковського стала основним постачальником автотранспорту для армії з 2015 року. А «Українська бронетехніка», за якою стоїть Сергій Пашинський, - постачальником бронетехніки, мінометів та мін.

Хто ж з них більше отримав з оборонного бюджету? За підрахунками «Грошей», Олег Гладковський і корпорація «Богдан» отримали 2 мільярди 319 мільйонів гривень, а Сергій Пашинський і «Українська бронетехніка» - 2 мільярди 100 мільйонів гривень.

А що зможуть накопати слідчі, і чи сядуть до в’язниці за оборонні оборудки Пашинський та Гладковський? Про це стане відомо згодом.

Олександр Крижанівський, Тетяна Стежар
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
українка Показати IP 29 Жовтня 2019 09:06
Мені не встидно за українську армію
Гладковський Показати IP 29 Жовтня 2019 09:30
Дати кожному хай їздять)
? до Гладковський Показати IP 29 Жовтня 2019 22:01
Черговий пшик для відволікання уваги від великих "перемог" нової команди.
Учителька Показати IP 29 Жовтня 2019 09:30
А коли зарплата по 4000 баксів учителям буде?
Хр там до Учителька Показати IP 29 Жовтня 2019 22:00
Він шо, лох, тобі таку з/п платити ?!
Вова Показати IP 29 Жовтня 2019 09:49
А про Пецю забули?
лучанка Показати IP 29 Жовтня 2019 10:10
Викривали при Порошенку, викривають зараз, а результат один і той самий-ніхто їх не посадив і не посадить. За час нового президента кого реально притягнули до відповідальності?
хехъ до лучанка Показати IP 29 Жовтня 2019 16:15
нет на него материала))) а на нет и суда нет))
ВВ Показати IP 29 Жовтня 2019 10:14
Піраміда розвалюється. Де 25% порохоботів, які гордяться Порохом і кажуть що ЗЕ клоун? Нас обманули гарними словами і патріотичними гаслами.
анон Показати IP 29 Жовтня 2019 12:19
щось діла не видно ніякого, . все з пустого в порожнє
ох Показати IP 29 Жовтня 2019 12:22
смоктали видно по повній. цікаво хоч когось посадять ?
віктор Показати IP 31 Жовтня 2019 11:41
Одні слова і припущення, жодних доказів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus