USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Госпіталю ветеранів війни в Луцьку передали обладнання вартістю понад 40 тисяч євро

3 Вересня 2022 10:25
Волинському обласному госпіталю ветеранів війни передали ліки та обладнання вартістю понад 40 тисяч євро.

Лапароскопічний апарат та цінні медикаменти 2 вересня до медичної установи привезли волонтери.

Зі слів пастора християнської церкви «Асамблея Бога», голови правління ГО «Ми плюс» Сергія Семенюка, лапароскопічне обладнання, яке передали шпиталю, вартує понад 40 тисяч євро. Ще на дві тисячі євро обіцяють докупити комплектувальних до апаратури, яких не вистачає.

«Сьогодні ми передаємо Волинському обласному госпіталю ветеранів війни дороге медичне обладнання – лапароскоп, який приїхав від наших друзів та партнерів з Нідерландів. З початку повномасштабного вторгнення вони активно допомагали нам, зокрема передавали продукти та одяг. Коли ж ми дізналися, що госпіталь потребує лапароскопічного апарата, дали заявку, а вони взяли і пішли в лікарню, домовилися й передали. Також за рахунок фінансів церкви ми придбаємо комплектувальні для приладу, яких не вистачає, – розповів пастор. – Ми вже маємо певні напрацювання, оскільки неодноразово допомагали саме госпіталю ветеранів війни. І запитали, що ще потрібно. Нам відповіли, що лікарні вкрай необхідний лапароскопічний апарат, але через високу вартість ймовірність його дістати фактично нульова. Ми пообіцяли допомогти і, слава Богу, нам це вдалося».
З перших днів повномасштабного вторгнення військ російської федерації на території України члени церкви «Асамблея Бога» та ГО «Ми плюс» виявили активну патріотичну та громадянську позицію, зокрема організували евакуацію дітей з Рожищенського притулку, яким опікуються з 2003 року.

Читати ще: Майже два тижні без повітряних тривог. З Луцька до Чехії поїдуть у табір діти-сироти та діти військових

З новим етапом війни волонтери не припинили допомагати дітям, які оздоровлюються у санаторії «Дачний», підопічним притулку для одиноких людей поважного віку в селі Навіз Рожищенського району та іншими організаціями, яким допомагали і до 24 лютого 2022 року.

Крім того, організовували поїздки у зону бойових дій та в населені пункти, звільнені від окупації.

«Ми – організація, що з 2003 року опікувалася допомогою країні та області, а коли прийшла війна – зрозуміли, що є ще одна низка потреб, і ми будемо закривати їх до перемоги», – зазначив Сергій Семенюк.
Читати ще: Від Полтави до Маріуполя, від сухпайків до речей і аптечок. Як «Асамблея Бога» міста Луцьк долучається до перемоги

Окрім лапароскопічного апарата, який передали з Нідерландів, Волинський обласний госпіталь ветеранів війни отримав медикаментів на 700 доларів.
«Кошти на ці ліки зібрали й передали українські емігранти із Українсько-Канадської Асоціації «Тризуб» з міста Брендон провінції Манітоба у Канаді. З початком повномасштабного вторгнення вони активно допомагають Україні. Зокрема виявили величезне бажання закупити ліки для українських воїнів. Вони це й робитимуть надалі. Скільки потрібно – допомагатимуть. Список медикаментів надала головна лікарка госпіталю. Перелік препаратів складали і закуповували відповідно до потреб лікарні та конкретно кожного пацієнта. Тобто це – не загальний перелік ліків», – розповідає дружина пастора Катерина Семенюк.
Як зауважив завідувач хірургічного відділення з ортопедо-травматологічними палатами та палатами гострої реабілітації Олександр Кругляк, станом на сьогодні у медичній установі отримують лікування поранені захисники, тому потреба в лапароскопічних операціях дуже висока.

«Із допомогою лапароскопічного апарата через невеличкий розріз із допомогою спеціальних трубочок можна оглянути, наприклад, черевну порожнину пацієнта, оперувати органи. При цьому втручання в організм – мінімальне. Людина вже наступного дня після операції може встати із ліжка, відчувати себе цілком життєздатною. Травми бувають різні. Наприклад, до нас потрапляли бійці, які пошкодили коліно, впавши із БТРа чи внаслідок вибухової хвилі. Такі травми найкраще лікувати за допомогою лапароскопа, аби мінімізувати розріз і втручання. Раніше ми робили операції на колінах лише із заміни колінних суглобів. На жаль, після втручання траплялись випадки нагноєння. І за відсутності необхідного обладнання доводилось проводити хірургічне втручання відкритим методом», – каже медик.

Як, власне, працює лапароскопічний апарат, коротко розповів хірург Андрій Бідзюра.

«Це – камера для приймання зображення, що передається через лапароскоп. Потім це зображення обробляє процесор і передає на монітор. Тоді ми бачимо, що відбувається в організмі», – пояснює фахівець.
Натомість директорка госпіталю Тетяна Масікова зізналася, що про лапароскопічний апарат лікарі медустанови мріяли ще з 2014 року:

«Ми дуже довго чекали на нього і вже й втратили віру, що колись отримаємо. Одного разу нам його пообіцяли, але тоді, на жаль, ми, підготувавши спеціалістів, залишились без такого необхідного обладнання. А самостійно за кошти, зароблені лікарнею, не могли придбати дорогу апаратуру. У світі лапароскоп – це вже ніби й рутинна річ, але малоінвазивна хірургія має дуже великі переваги перед загальною, адже втручання відбувається через маленькі розрізи. Відповідно, і травматизація менша».
Станом на сьогодні у Волинському обласному госпіталі ветеранів війни є лише один спеціаліст, який пройшов відповідне навчання і готовий оперувати з допомогою новітнього медичного обладнання. Утім очільниця медичної установи зазначила, що тепер з’явилася потреба відправити на спеціальні курси більше фахівців.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus