USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Державні гарантії в дії

23 Лютого 2015 10:00
Як і вся країна, банківська система переживає складні часи. Минулого року 33 українських комерційних банки було визнано неплатоспроможними. Згідно з прогнозами експертів, систему штормитиме і в 2015 році, вистоять тільки найсильніші гравці ринку.

Цілком зрозуміло, що такі неприємні новини змушують вкладників нервувати. І питання, якому банку довірити свої «кровні», як не стати жертвою проблемного банку, стають для них ще гострішими, тим більше, що зберігати гроші вдома під матрацом небезпечно. Тож люди стали ще більш прискіпливими при виборі банку.

Поради вкладникам, як обрати надійний банк

Останні експертні рейтинги надійності банків очолюють державні банківські установи. Зокрема у рейтингу найнадійніших банків від видання «Новое время» та інвестиційної компанії Dragon Capital перше місце посів Ощадний банк. А журнал Forbes Україна у своєму лютневому номері визнав Ощадбанк найбільш стійким банком України. Виявляється, це цілком закономірно. За світовим досвідом у кризові періоди саме державні банки демонструють найбільшу стійкість. В Україні це було підтверджено під час світової фінансової кризи 2008 року. Спостерігається це й зараз. Чому? Відповідь проста. Стійкому положенню банку сприяє накопичений ним за роки діяльності потенціал та підтримка з боку акціонера – держави.

Так, у листопаді минулого року уряд поповнив капітал Ощадбанку на 11,6 мільярда гривень. Це надало банку можливість нівелювати негативний вплив втрат, завданих анексією Криму, та впевнено увійти у 2015 рік. Ще один важливий показник надійності – адекватність капіталу. В Ощадбанку він є одним із найкращих серед банків України, і на початок 2015 року становить 21,7% при нормативі, встановленому Національним банком України на рівні не менше 10%. А це означає, що достатність капіталу Ощадбанку більше ніж у 2 рази перевищує вимоги НБУ. Безумовно, такі цифри свідчать про здоровий фінансовий стан банку і його можливість ефективно розвиватись навіть в умовах кризи. А це для вкладників є позитивним сигналом.

Показово, що саме на тлі кризи 2008-2009 року українці стали більше довіряти саме банкам із солідним статусом «державний». Саме він надає банкам особливі преференції, особливо Ощадбанку. Адже лише Ощадбанк має унікальний привілей - 100% державну гарантію збереження вкладів, закріплену Законом України „Про банки і банківську діяльність”. Це означає, що Ощадбанк – єдина в Україні банківська установа, повернення депозитів в якій гарантується державою в повному обсязі без обмежень суми. Отже, вкладники Ощадбанку законодавчо захищені й можуть спати спокійно.

Немаловажно, що за всю історію свого існування в незалежній Україні банк завжди виконував свої зобов'язання перед вкладниками. Навіть у кризові 1998-й і 2008-й роки Ощадбанк жодного разу не затримав виплату депозитів і відсотків своїм вкладникам, тим самим довівши свою кризостійкість.

Одним з індикаторів надійності банківської установи є її політика щодо відсоткових ставок за депозитами. Маючи досвід кількох фінансових криз, українські вкладники стали більш розсудливими і знають – чим вищий відсоток, тим вищий ризик. Як говорять у народі, краще синиця в руці, ніж журавель у небі. В Ощадбанку ніколи не було завищених ставок за вкладами. У банку говорять: «наші ставки – ціна спокою вкладника, впевненого в нашій надійності». Тут не ризикують, а надійно зберігають гроші й виплачують за них належні відсотки.

Минулорічна рекламна кампанія Ощадбанку проходила під гаслом «Зберігайте спокій і депозити в Ощадбанку!» – погодьтесь, воно сьогодні актуальне, як ніколи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
111 Показати IP 23 Лютого 2015 10:11
Збитковість Ощадбанку за 2014 рік склала більше 7 мільярдів гривень!
економіст Показати IP 23 Лютого 2015 10:12
Чому не повідомляєте про значне погіршення кредитного портфелю? Гроші вливаються з державного бюджету як в пісок!!! І цікаво, про який рівень "державної гарантії" йде мова? Напевно тільки на словах, як показує практика та розвиток подій протягом останнього року(((
Корінний лучанин до економіст Показати IP 23 Лютого 2015 10:33
Якщо будете очікувати повідомлень , то завжди будете пасти задніх!!! Ви ще й "рівень" хочете знати ? ХА-ХА-ХА!
балакун Показати IP 23 Лютого 2015 14:01
Ощадбанк - це теля, яке кормиться з бюджету країни, а толку ніякого((
Корінний лучанин до балакун Показати IP 23 Лютого 2015 19:10
А чому ж ви , БАЛАКУН, цьому "ТЕЛЯТІ" самі "корм" приносили у вигляді своїх кровних заощаджень , а також по радянським вкладам? Треба було в "ЗАХІДІНКОМБАНК" - там точно кормляться не з бюджету держави , а з вашого - бо з вашого НАДІЙНІШЕ! А компослуги не в ОБ платите?
Авантюрист Показати IP 23 Лютого 2015 15:27
Народ, ну нема питань - можна гроші покласти в комерц. банк. Там точняк все повернете...прецедентів повно! Раз такий ощад поганий...
економісту Показати IP 24 Лютого 2015 08:37
А що, комусь щось не повернули в ощаді?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus