USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вклади Ощадбанку віддаватимуть облігаціями?

5 Лютого 2012 11:34
Вкладникам Ощадбанку СРСР, ймовірно, повертатимуть борги державними облігаціями, за які через певний термін можна буде отримати гроші.

Про це під час обласної конференції споживачів фінансових послуг розповів голова Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша надія» Федір Олексюк.

З його слів, при Верховній Раді України створено оргкомітет, який долучив громадськість до обговорень проблемних питань щодо надання фінансових послуг. «У всіх областях України проходить подібні засідання. Сьогодні буде обрано 5 делегатів, які зберуться в Києві, на всеукраїнському з’їзді», - зауважив фахівець.

Як стверджує Олексюк, світова практика показує, що для повноцінного та ефективного захисту прав споживачів доцільно прийняти окремий закон та створити певний державний орган. «На жаль, нині виробництво майонезу і видача кредитів в нашій державі регламентується одним законом», - зазначив він.

Вклади Ощадбанку та новий департамент

Громадський діяч розказав, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає створення департаменту по захисту справ споживачів фінансових послуг з серйозними повноваженнями.

«Пропонується ввести посаду омбудсмена, який певної мірою контролюватиме діяльність цього департаменту. Але тут виникнуть проблеми пов’язані з тим, що в бюджеті може не вистачити на це коштів», - вважає Олексюк.

Водночас він повідомив про ініціативу створення соціальної мережі, яка допомагатиме споживачам фінпослуг. «У неї буде багато функцій. Серед них – фінансовий лікбез, рейтинг та антирейтинг фінустанов та структур, які захищають споживачів, цінні поради та рекомендації, швидка юрдопомога, яка надаватиметься в режимах он-лайн, смс та кол-центру», - каже Олексюк.

Щодо повернення вкладів Ощадбанку СРСР, він розповів, ніби, Кабмін готує декілька пропозицій. Зокрема замість грошей взяти облігації, гроші за які повернуть за, наприклад, 50 років.

«Але навряд комусь з нас через той час гроші будуть потрібні. Наша асоціація пропонує - при приватизації держмайна 10% перераховувати на повернення вкладів. Також ми вважаємо, що ці борги може викупляти Національний банк України, який передаватиме їх Міністерству фінансів, яке закриватиме їх», - зауважив громадський діяч.

Легально нелегальні колектори

Голова Федерації профспілок Волині Іван Карпомиз поцікавився, чи існує закон, який дозволяє діяльність колекторських підприємств.

Олексюк відповів, що в більшості країн світу діяльність цих установ регулюють суворі законні норми. «Для прикладу, в США існує закон. Позичальник може відповісти колектору, що не хоче говорити, але більшість не відмовляється, бо питання за 2 місяці вирішуватиме суд. Для діяльності колектору треба купити за 500 тисяч доларів ліцензію», - розказав він.

Натомість Карпомиз зауважив, що якщо нема юридичних підстав для діяльності колекторських установ, то чи були притягнуті НБУ та державні реєстратори до відповідальності.

Фахівець повідомив, що ніхто не притягнутий. «І не буде притягнутий», - додав він.

Така відповідь не задовольнила голову федерації профспілок. Мовляв, чому ж Асоціація антиколекторів та правозахисників України «Ваша надія»не піднімає питання про порушення закону державними структурами та банками.

На це Олексюк відказав, що Генеральна прокуратура України рекомендує при боротьбі з колекторами опиратися на заборону розголошення банківської таємниці. «Можна судитися з банками за те, що вони розголошують ваші дані. Державні реєстратори тут ні при чому, бо колектори діють як ТОВ. Хоча є питання до НБУ, який може притягнути до відповідальності банки, які працюють з колекторами», - стверджує громадський діяч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Колян (Львівська) Показати IP 5 Лютого 2012 12:04
Най дают, гале по якому курсю? За совіцький руб продавальи 3 літри бензини, то занчить сьоні за совіцький руб мат давати 3 доляри мириканських. Маю піццот совєцьких рубів страховкі - то мусит бути півтори тишши долярів, алє ж то банда донецька - вони дадут хіба в обмін за хату тоті гроші.
Вуйко до Колян (Львівська) Показати IP 5 Лютого 2012 12:41
Дьобре сьо ти такий вумний, Цього з ти Юлю не питав за півтори тишши долярів, а тихенько брав свою тишшу гривень в Ощаді і дзякував за світле сьогодення. П...р.
дідо Показати IP 5 Лютого 2012 12:41
Борги Росії буде віддавати Україна. Сбербанк РФ є правонаступником Сбербанку СССР, то ж всі притензії до Кремля.
) Показати IP 5 Лютого 2012 14:04
с...ть кремль на вас хотел
))) Показати IP 5 Лютого 2012 14:16
странно. прибалты и грузины как-то расплатились, а эти все на Москву кивают. шеи, что ли, свело?
Zavtramen Показати IP 5 Лютого 2012 15:44
придет время, когда коллекторов будут вешать рядом с "коллегами" банкирами))))
Хатуль Мадан до Zavtramen Показати IP 6 Лютого 2012 19:48
если останется место после судей, прокуроров и депутатов.
now Показати IP 6 Лютого 2012 16:46
Ага, ще тільки облігацій не давали. Чергова лапша перед черговими виборами)))
Ніна Показати IP 7 Лютого 2012 17:26
А навіщо мені їхні облігації взамін на облігації Ощадбанку СРСР, видані ощадбанком Грузинської РСР?
Олександр Кривенко Показати IP 12 Квітня 2012 16:36
Олександр Кривенко Справжнє обличчя Федора Олексюка. Правда про шарлатана, що називає себе антиколектором і захисником українських позичальників – в матеріалах журналістського розслідування Олександра Кривенка на блозі http://a-kryvenko.blogspot.com/ Подробиці читайте, будь ласка, за адресами, вказаними нижче: «Відспіваний благодійник чи захисник позичальників? Про походеньки одного антиколектора. Журналістське розслідування Олександра Кривенка» http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/1.html http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/2-2.html http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/02/3-3.html http://a-kryvenko.blogspot.com/2012/03/ps.html Автор вітатиме Ваші відгуки, доповнення, зауваження, коментарі та пропозиції. Поспілкуватись з журналістом можна за телефоном та електронною поштою, номер та адреса яких містяться у вихідних даних статті та у профілі Блогу Олександра Кривенка http://a-kryvenko.blogspot.com/ Олександр Кривенко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus