USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Влада ще раз запевнила, що Шацькі озера не забруднені важкими металами

3 Липня 2009 16:49
На звернення Волинської обласної ради  стосовно матеріалу, розміщеного на «Волинських Новинах» з посиланням на UGMK, надійшла відповідь Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області. У листі наголошується, що «даних щодо забруднення Шацьких озер важкими металами в Держуправління не надходило», –  3 липня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Отож, у листі Державного управління охорони навколишнього природного середовища йдеться:
 
«Розглянувши звернення Волинської обласної ради про підтвердження або спростування інформації щодо забруднення Шацьких озер важкими металами, розміщеної на веб-сайті «Волинські Новини», Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області в межах своєї компетенції інформує.
 
Діяльність парку проводиться відповідно до Проекту організації території Шацького національного природного парку та режиму охорони, відтворення і використання водних живих ресурсів у водоймах Шацького НПП, затвердженого наказом Міністерством охорони навколишнього природного середовища України №655 від 24 грудня 2007 року.
 
З метою створення сприятливого режиму водних об’єктів, запобігання їхньому забрудненню, засміченню і вичерпанню, знищенню навколишньої флори і фауни, а також зменшення коливань стоку вздовж річок, навколо озер, Шацького національного природного парку встановлено водоохоронні зони та прибережні захисні смуги, режими яких визначаються Водним кодексом України та відповідними проектами.
 
Станом на 25.06.09 проекти водоохоронних зон розроблені й отримали позитивні висновки державної екологічної експертизи у Шацькому районі навколо озера Світязь у межах Світязької та Пульмівської сільських рад та зони відпочинку «Гряда», озер Чорне, Люцимер і Пулимецьке. По інших озерах – у стані розроблення.
 
Окрім того, будівництво у водоохоронних зонах проводиться у відповідності до розроблених та затверджених проектів планування території, які пройшли державну екологічну експертизу, а саме: «детального плану рекреаційної території «Гряда», смт. Шацьк Шацького району», «детального плану території частини села Пульмо Шацького району», «проекту детального встановлено перевищення вмісту амонію сольового в 1,2 рази та заліза загального в 3 рази. В озерах Перемут, Чорне, Соминець та Світязь показників, що перевищують нормативи гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення, не визначено.
 
Крім того, в результаті досліджень якісного стану води Шацьких озер за період з 2004 по 2007 роки, проведених кандидатом географічних наук, доцентом кафедри географії Волинського національного університету імені Лесі Українки І. М. Нетробчук встановлено, що інтегральний екологічний індекс якості води дає підставу віднести водойми озер до І класу, що відповідає назві класу «відмінна», «добра» за станом, «дуже чиста» та «чиста» за ступенем чистоти.
 
Доктором географічних наук Ільїним Л. В. (на якого посилаються в статті), було повідомлено, що відношення до публікації статті «Шацькі озера забруднені важкими металами» він немає. Він повідомив, що публічних заяв з цього приводу не робив, проби на вміст забруднюючих речовин у воді, донних відкладах не відбирав і аналізи не проводив, оскільки у нього немає для цього відповідної лабораторії.
 
Даних щодо забруднення Шацьких озер важкими металами в Держуправління не надходило».
 
Нагадаємо, що Державна санітарно-епідеміологічна служба у Волинській області теж наголошує: понаднормового вмісту важких металів на Шацьких озерах нема.
 
Щоправда, за інформацією телеканалу 24, такі привабливі для туристів води Шацьких озер - не такі вже й чисті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus