USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Власники іменних пістолетів від президента і міністерств. Повний список

8 Грудня 2016 15:06
За підрахунками Української асоціації власників зброї, сьогодні на руках у громадян перебувають близько 40 тисяч одиниць нагородного вогнепальної зброї.

Міністри оборони, внутрішніх справ, інших відомств, включаючи ліснагляд і спецзв'язок, роздають їх до днів народження політикам, чиновникам і просто друзям і знайомим, пишуть Українські новини.

При цьому ховають дані, кому і що вони дали. Ховають так, що навіть вигравши всі суди "Українським Новинам" не вдається витягнути з міністерств ці списки.

Таке "тіньове роздарювання" зброї до того ж є сумнівним з точки зору права. Жоден закон не дає міністрам такого привілею. По суті, міністр оборони, міністр внутрішніх справ, голова СБУ, УДО, інших відомств, які мають у своєму складі воєнізовані підрозділи, самостійно приписали собі право вручати зброю.

Всі вони посилаються на статтю 44 прийнятого в 1999 році Дисциплінарного Статуту ЗСУ. Тут вперше з'явилася згадка про право Міноборони і "інших центральних органів виконавчої влади" вводити відомчі відзнаки "Вогнепальна зброя" та "Холодна зброя". З тих пір і почалося, кожен міністр шукав лазівку, щоб ввести "відомчий відзнаку" в своєму міністерстві.

Їх навіть не збентежив більш ранній Указ президента №134 від 13.02.1997 року, де пунктом 3 було прямо передбачено "відомчі заохочувальні відзнаки можуть встановлюватися у вигляді медалей, нагрудних знаків, значків, грамот, вітальних листів, при цьому вони не можуть повторювати державні нагороди України". Тобто, не може бути відомчою відзнакою нагородний пістолет, оскільки він повністю повторює державну нагороду - "Іменна вогнепальна зброя", право вручати яку має лише президент України. Міністри цю тонкість просто проігнорували.

ІМЕННА ЗБРОЯ - КРАПЛЯ В МОРІ

"Українські Новини" сьогодні домагаються через суди у Міністерства оборони і Міністерства внутрішніх справ списки осіб, нагороджених вогнепальною зброєю від Авакова і Полторака. Навіть програвши апеляцію, Аваков не виконує рішення суду і продовжує приховувати списки наградженних зброєю. Адже в них, крім співробітників МВС, чимало цивільних - особистих дружків і партнерів Авакова.

Нещодавно для розслідування програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" вдалося отримати копії 35 наказів про нагородження цивільних осіб Міністерством внутрішніх справ за керівництва Арсена Авакова. З’ясувалося, що Аваков щедро дарував зброю цивільним, у тому числі й волинянамІгорю Сінгаєвському, який очолював управління Міндоходів у Волинській області, та нардепу Ігорю Єремеєву.

Апеляційний суд ще не виніс рішення щодо доступу до списків нагороджених "пістолетами Полторака". Наступне засідання - 14 грудня.

Журналісти вирішили з’ясувати імена всіх нагороджених єдиною законною нагородою у вигляді вогнепальної зброї - "Іменною вогнепальною зброєю" від Президента України.

Відомство президента залишається єдиним місцем, де прізвища нагороджених не ховають. У відповідь на запит з АП отримано повний список всіх нагороджених з моменту заснування цієї державної нагороди в 1995 році і по листопад 2016 року.

За весь час усіма президентами України було вручено 141 одиницю іменної вогнепальної зброї (15 - Петром Порошенком, і ще 126 - попередніми президентами). По суті, крапля в морі в порівнянні з тисячними арсеналами, щедро вручали, наприклад, Аваковим або Полторак.

Так, тільки СБУ за 2015-2016 роки роздало 538 одиниць вогнепальної зброї, з яких 106 - цивільним особам.

У 1995 році президент Леонід Кучма підписав Указ №341, де прописав вимоги до вручення іменної зброї. Таку державну нагороду могли отримати "особи офіцерського складу ЗСУ, Державної прикордонної служби, інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України, СБУ, МВС, а також державні службовці, які мають офіцерське звання".

Для отримання нагородної зброї людина мала проявити особисті заслуги в справі підвищення обороноздатності, захисту кордону або боротьби зі злочинністю.



Прописувалися і вимоги до іменної зброї. Мова могла йти тільки про пістолет "Форт" з гравіюванням і декорованим корпусом, а також комплекти з 16 патронів до нього.

Правда, вимога про вручення "особам офіцерського складу" виконувалося самим Кучмою лише до 1998 року. Після чого в списках нагороджених стали з'являтися судді, директори санаторіїв, іноземні "гості" і "просто хороші люди".

Уже за пізнього Кучми з'явилася практика "дарувати" іменні пістолети до Дня народження, яку охоче підхопили його наступники. Наприклад, Ющенко таким чином "привітав" двох з п'яти нагороджених за свою каденцію. При Януковичі ж переважна більшість іменних "стволів" пішла на експорт. При цьому, деякі іноземні гості отримували зброю по 2-3 рази!

СПИСОК ПОРОШЕНКА

Чинний президент Петро Порошенко встиг відзначитися нагородженням в листопаді 2015 року цілої футбольної команди. Указом №650 від 21 листопада іменні пістолети були вручені 9 футболістам збірної України, тренеру команди та голови Федерації футболу України.



Спочатку цей Указ не був опублікований, а прес-служба повідомила, що під час зустрічі з футболістами вийшла на Євро-2016 збірної глава держави вручив їм "цінні подарунки". Але вже через кілька місяців АП таки надала цей указ на запит "Українських Новин", що викликало серйозний резонанс в соціальних мережах.



До слова, озброєння в буквальному сенсі слова не допомогло нашій збірній, яка показала на самому Євро найгірший виступ в своїй історії.

Уже через місяць після нагородження футбольної збірної Петро Порошенко знову відзначився, привітавши з 50-річним ювілеєм голову Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка. Обраний до ради за президентською квотою Бенедисюк акурат в день свого народження отримав іменний "Форт" згідно з Указом №703 від 15.12.2015 року.

Іменний пістолет від президента Порошенка отримав у вересні 2015 року тоді вже депутат президентської фракції в ВР Юлій Мамчур. Правда, тут справедливість нагороди неможливо поставити під сумнів. У березні 2014 командир 204-ї (Севастопольської) авіабригади ВСУ Юлій Мамчур переконав частину військовослужбовців зберегти вірність прапору України під час анексії Криму. Його підлеглі так і вийшли з облоги в Бельбеку - роззброєні, але з прапором України. Незрозуміло тільки, чому нагорода знайшла свого героя лише півтора роки по тому в депутатському кріслі ?!

28 листопада 2015 року іменний пістолет отримав прокурор Донецької області Микола Франтовський. Призначений на посаду в березні 2014 року, він зміг прямо з-під носа у "ДНР" вивезти всі кримінальні справи на контрольовану України територію. Правда, президентська нагорода не вберегла героя від ... звільнення. Уже через два місяці після нагородження він написав рапорт про відставку, пояснивши своє рішення тиском на нього з боку "люстраторів".



А ось за 2016 й рік Петро Порошенко вручив лише один іменний пістолет. 13 жовтня 2016 року його підписав Указ про нагородження майора юстиції, військового прокурора Луганського гарнізону Романа Мрочка.

Всього ж Петро Порошенко вручив 15 іменних пістолетів. Підписавши 5 указів - рівно стільки ж, скільки за всю каденцію Віктор Ющенко.

СПИСОК КУЧМИ

Леонід Кучма був першим президентом України, наділеним правом вручати іменну вогнепальну зброю. Першим нагородженим став генерал-лейтенант, майбутній двічі керівник (1996-1998 і 2002-2004) Генштабу Збройних сил України Олександр Затинайко. Указ про його нагородження був підписаний 1 липня 1995 року.

В кінці липня іменний пістолет отримав начальник залізничних військ Валентин Михайличенко, а в серпні - керівник розташованих в Україні ракетних армій, генерал-полковник у відставці Володимир Михтюк.

Кучма ж ввів звичай дарувати іменні пістолети до Дня народження. Правда, мова тоді йшла не про політиків, а про військових. Так, 20 жовтня 1995 року до свого 47-річчя отримав іменний "Форт" генерал-полковник Володимир Радченко, який очолював тоді Службу безпеки України.

Всього ж за 1995-98 роки президентом Кучмою було вручено 43 іменних пістолети. 30 з них - чинним військовослужбовцям, 3 - ветеранам служби. Та й інші нагороджені на той момент мали безпосереднє відношення до збройних сил або силових структур.

Фактично, було лише два винятки. 29 січня 1996 року, якраз в день свого 55-річчя, іменний "Форт" від президента отримав Євген Марчук. Колишній працівник і керівник спецслужб, але на той момент - прем'єр-міністр України.

А 17 лютого 1998 року Кучма підписав указ про нагородження іменною пістолетом президента Узбекистану Іслама Карімова. Це був перший випадок нагородження іноземця.



Уже в 1999 році, на стику першого і другого терміну перебування в кріслі, Леонід Кучма підписав 10 указів. Серед нагороджених - 6 військовослужбовців ЗСУ, СБУ, МВС і 2 ветерана. З'являються і незвичайні нагородження. Наприклад, складно зрозуміти логіку, де і як може "проявити героїзм у захисті країни і боротьбі зі злочинністю" начальник Екзаменаційного відділу ДАІ або глава господарського управління МВС?

В цей же час іменні пістолети отримують міністр оборони Олександр Кузьмук і тодішній начальник ГУВС Криму, майбутній нардеп Геннадій Москаль.

А 23 квітня 1999 року іменний пістолет отримує суддя Конституційного суду України Віталій Розенко. Так була закладена практика озброєння такий суто цивільної категорії, як судді. Хоча ця професія несе в собі певні ризики - при прийнятті будь-якого рішення одна зі сторін судового спору завжди залишається в програші. Щоб захистити суддів від нападок незадоволених тих, хто програв, законодавець наділив їх спеціальним статусом недоторканності. А Кучма ще й озброїв.

Суддів нагороджуватимуть і інші президенти, але ще частіше - міністри всіх мастей, які саме з того 1999 року одержали право самостійно роздавати "нагородну" вогнепальну зброю.

СПИСОК КУЧМИ-2

Під час другого президентського терміну Леонід Кучма вже не відрізняється розбірливістю в питанні роздачі іменних пістолетів. За цей час нагородну зброю отримують 42 людини, з них лише 16 - військовослужбовці.

Серед нагороджених в цей час - народні депутати Богдан Губський, Борис Дейч, Володимир Нечипорук. Отримує пістолет і заступник голови Апарату парламенту, колишній міліцейський генерал Іван Куцик (нині керує Держуправсправами).

Нагороджуються глави громадських організацій, керівники навчальних закладів - проректор Національної академії МВС і завідувач військової кафедри КПІ.

Особливу щедрість проявляє Кучма до МВС, і зокрема - до частин Внутрішніх військ у його складі. При цьому, нагороди отримують в тому числі завгоспи і "особісти" міністерства.

Не забуває глава держави і про власну охорону. Він озброює "іменними" пістолетами главу своєї особистої охорони в складі УДО Володимира Ляшка, директора інституту УДО, і декількох охоронців.

Особливо ж дивно виглядає нагородження "за доблесть" іменними пістолетами керівника відділу в ДУСі (обслуговуючому господарстві глави держави) Олексія Нагорного, начальника санаторію "Алупка" Фелікса Маценко та начальника санаторно-оздоровчого комплексу "Ай-Даніль" Володимира Кунцевського.



На цьому тлі швидше винятком виглядає нагородження Указом №48 від 25 січня 2001 Року першого і поки єдиного космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

Напередодні першого гострого російсько-українського конфлікту навколо острова Тузла указом №148 / 2003 український іменний пістолет отримує перший заступник Міністра закордонних справ РФ В'ячеслав Трубніков. А роком пізніше - власник російської "ТНК" Герман Хан.

СПИСОК ЮЩЕНКА

У президента Віктора Ющенка найкоротший список. 5 нагороджених - по одному в рік. Двоє з них - до Дня народження.

Так, 10 жовтня 2006 року в день свого 60-річчя отримав іменний пістолет заступник Міністра оборони Володимир Паська. А рік потому - 25 жовтня до 50-річчя - і сам Міністр оборони, нині відомий політик Анатолій Гриценко.

У 2005 році іменний пістолет отримав начальник відділу СБУ підполковник Олександр Ніколаєв. У 2008 році - голова Держмитслужби, екс-глава СБУ Валерій Хорошковський. А в 2009 році - прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сидорський.



СПИСОК ЯНУКОВИЧА

Віктор Янукович встиг підписати 22 указу про нагородження іменними пістолетами, примудрившись при цьому нагородити лише 18 осіб. При цьому окремі "високі зарубіжні гості" примудрилися отримати по два-три іменних пістолети від українського президента. Навіщо комусь може знадобитися 2-3 однакових "Форти" - залишається загадкою без відповіді.

20 з 22 стволів поїхали за кордон. Причому, серед нагороджених лише двох можна назвати військовослужбовцями. Іменні пістолети від Януковича ще в 2010 році отримав начальник УБОЗ Києва Олександр Плужник і в 2012 році - Міністр оборони ... Росії Анатолій Сердюков.

Крім Плужника нагородженими українцями виявилися народний депутат Юрій Вернидубов і глава Конституційного суду України Андрій Стрижак.

Тричі (!) - в 2008, 2010 і 2011 роках - отримував іменні "Форти" від Януковича російський олігарх, власник компанії "Система" Володимир Євтушенков. Два рази - у вересні і грудні 2010 року - нинішній мер Москви Сергій Собянін. Також два рази - в 2010 і 2011 роках - був тоді президентом РФ Дмитро Медведєв.

27 жовтня 2010 року отримав український іменний пістолет і Володимир Путін.

А от власник російської "ТНК" Герман Хан примудрився отримати іменні пістолети від двох українських президентів - в 2004 році від Леоніда Кучми і в жовтні 2011 року - від Януковича.

Не посоромилися прийняти іменні пістолети з України президенти трьох країн Європи, де такі нагороди взагалі-то не прийняті. Так, у вересні 2010 року указом №924 / 2010 іменний "Форт" отримав президент Польщі Броніслав Коморовський. У березні 2013 року указом 139/2013 - президент Латвії Андріс Берзіньш. А в червні 2013 року указом №332 / 2013 - президент Сербії Томіслав Ніколіч.

При цьому в самій Польщі вогнепальною зброєю нікого не нагороджують. Такого права немає ні у Президента, ні у міністрів ні кого-небудь ще. Єдина смертоносна зброя, яку може отримати поляк від своєї влади - це почесний бузиган, меч честі або палаш військово-морського флоту. Щоб заслужити право на таку нагороду, потрібно бути діючим військовим, досягти результатів у реалізації оборонних завдань або внести вклад в розвиток військової думки.

І звичайно, полякам не прийде в голову ховати списки своїх нагороджених. Вони, навпаки ними пишаються. Публікують їх імена в Офіційному віснику Республіки Польської "Польський монітор". Про це прямо говориться у відповіді канцелярії президента Польщі на запит Українських Новин.



Також пістолети від Януковича отримали президент Азербайджану Ільхам Алієв, емір Катару Бін Халіфа Аль Тані та прем'єр-міністр Катару Бін Джабера Аль Тані, президент Шрі-Ланки Махінда Раджапакса, президент Таджикистану Емомалі Рахмон і глава партії "Процвітаюча Вірменія" Гагік Царукян.



Олександр Хорольський, Денис Іванеско
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 8 Грудня 2016 15:42
а іменних кулеметів ПК часом немає ? я б з ним пройшовся від ВР до АП через кабмін
я Показати IP 8 Грудня 2016 16:55
І в Волинську облраду заглянути не мішає.
Анатоль_ Показати IP 8 Грудня 2016 17:25
Боже милий, я в шоці!
Олег Показати IP 14 Грудня 2017 16:49
Мені здається що приховування списків нагороджених не така вже і погана справа. Особливо якщо це стосується офіцерів і воїнів ЗСУ наприклад. Це вже на руку нашим ворогам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus