USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинь має плани евакуації на випадок хімічної чи ядерної загрози

26 Липня 2022 16:46
На території області є низка об’єктів, ураження яких під час бойових дій може спровокувати хімічну загрозу. А в сусідній області діє атомна станція. На ці випадки рятувальники мають плани евакуації населення, та волинянам не варто нехтувати сигналами тривоги.

Про це у інтерв’ю ТРК «Аверс» розповів начальник ГУ ДСНС у Волинській області Володимир Грушовінчук.

З його слів, сьогодні люди трохи стали безпечнішими, можливо, частково звикли до тривог, проте не варто нехтувати сигналами про небезпеку. Тому, аби нагадати волинянам про те, як себе вберегти, рятувальники постійно проводять навчання, профілактичні заходи і відпрацювання.

«Небезпека нікуди не зникла. Ми проводили навчання на об’єктах критичної інфраструктури, в місцях найбільшого скупчення людей, а цих об’єктів в області є 65. Під час навчання роз’яснювали, як правильно евакуйовувати населення. За це все несуть відповідальність керівники об’єктів, мають бути вказівники, куди йти у разі небезпеки, має бути оповіщення. У нас розроблена інтерактивна карта, на якій вказані укриття. В області є 346 сховищ і протирадіаційних укриттів, півтори тисячі об’єктів подвійного призначення – підвальних приміщень. У разі сигналу тривоги людина повинна найшвидше евакуюватися у безпечне місце», – наголосив він.

Дуже часто, коли звучить сигнал тривоги і магазини чи торгові центри зачиняються, відвідувачі чекають закінчення тривоги просто біля входу. Так, зауважує начальник ГУ ДСНС області, робити не можна. Необхідно подбати про безпечне місце, яке б, принаймі, захистило від прямого ураження. Тим більше, цілями ракетних ударів можуть стати об’єкти, де зберігаються небезпечні речовини, викид яких у атмосферу може зашкодити життю і здоров’ю людей.

«Загроза є, і вона реальна. Є різні небезпечні об’єкти. Наприклад, в області є 9 хімічно небезпечних об’єктів, де є аміак, хлор, які теж можуть завдати шкоди. Всі чекають відбою на вулиці, коли можна зайти в укриття. Для цього ми й проводимо навчання, щоб достукатися до свідомості людей, адже від цих дій залежить їхнє життя і життя їхніх близьких», – пояснює він.

У разі будь-яких надзвичайних ситуацій на небезпечних об’єктах, може бути введений у дію план евакуації мешканців з прилеглих житлових районів чи населених пунктів. Це стосується і хімічно небезпечних об’єктів, і пожеж, адже людей необхідно евакуйовувати із зони ураження вогню. Не виняток – небезпека радіаційного забруднення. Адже поруч з Волинню – Рівненська АЕС.

«Загрози бувають різні, і план евакуації населення в нас розроблений. Навіть на випадок виникнення ядерної небезпеки, адже в нас поруч РАЕС і відселенню в безпечні місця підлягає значна частина Маневицького району», – переконує Володимир Грушовінчук.

Нагадаємо, 25 липня на Волині збили два безпілотники. Уламки безпілотників та зенітної ракети впали на житловий будинок. Внаслідок падіння уламків 5 людей, серед яких і діти, травмувались, а один чоловік загинув. Літальні апарати залетіли у повітряний простір України з боку Білорусі. Як виявилося, збройні сили білорусі вели повітряну розвідку безпілотниками в напрямках Луцька та Ковеля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 26 Липня 2022 17:20
цікаво, що про це скажуть рядові рятувальники без великих зірок?
Васч Показати IP 26 Липня 2022 18:17
Що той лісник,вусатий зна. Куплений охвіцір.
Лучанка Показати IP 26 Липня 2022 18:19
Про яку евакуацію можна говорити, коли звичайне укриття в підвалі будинку закрите навісним замком.
rrrr Показати IP 27 Липня 2022 14:57
Цей тіпок ще при Янику сидів головним МНС ником.дивно що не поперли досі..
Ватсон Показати IP 27 Липня 2022 16:07
Не поперли, бо стуканув на свого міністра - признався скільки, кому, коли докладав ! На міністра прямо в залі засідань одягли кайдани, а той генерал тепер вночі не спить і придумує легенди звідки його маєтки взялися і переживає за отвєтку !
Сергій Показати IP 27 Липня 2022 22:47
Що воно меле!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus