USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинь першою в Україні може запровадити SMART-лічильники електроенергії

18 Січня 2017 18:50
Міжнародний пілотний проект під назвою «Луцьк — смарт-столиця України» реалізовуватиметься у Луцьку і Луцькому районі. Впровадження проекту дасть можливість економити промислові втрати електроенергії, інформують ініціатори проекту, який стартував із проведення конференції в обласному центрі і якого вже характеризують «амбіційним проривом року».

Безпосередніми учасниками проекту є Мазовецький кластер ІСТ, компанія Smart Energy Maximus, Асоціація економрозвитку Республіки Польщі, ПАТ «Волиньобленерго» та держава Україна в особі Державної інноваційної фінансово-кредитної установи при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України при Кабінеті Міністрів України.



Активними учасниками діалогу були Володимир Купчак (Генеральний директор ПАТ «Волиньобленерго»), Яна Підлісна (Начальник сектору Мінекономрозвитку ДІФКУ), Володимир Цибульський (Голова Волинського обласного об'єднання організації роботодавців), Сергій Кошарук (Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації), Тарас Яковлев (Перший заступник Луцького міського голови), Олексій Хворостяний (Член Наглядової ради ПАТ «Волиньобленерго»), Любов Марчук (Член Наглядової ради ПАТ «Волиньобленерго»), Маріуш Стахнік (Президент Мазовецького кластеру ІСТ), Роберт Шлєнзак (Президент Мазовецького Східного кластеру ІСТ), Рікардо Дуколі (Президент компанії Smart Energy Maximus представник NES в Україні), Лєшек Чапля (Начальник відділу Мазовецького кластеру ІСТ), Ярослав Мартинюк (Асоціація економрозвитку Республіка Польща, Голова правління «ВЄДА»), Шимон Коніч (Менеджер проекту NES).

Головною ідеєю програми є поетапне впровадження SMART-лічильників на території всієї Волинської області. Пілотним же ареалом запропоновано обрати Луцьк та навколишні села Луцького району, і буде він реалізовуватися за прикладом успішного функціонування в польському місті Вроцлаві.

Принцип дії полягає у швидкій та безпечній передачі даних з лічильника споживача до сервера енергопостачальника.

Система забезпечує чіткий контроль за процесом передачі даних і можливими поломками чи перепадами напруги в мережі. Основною місією системи є задоволення кінцевого споживача, що полягає у забезпеченні можливістю користуватися різними тарифами.

Для ПАТ «Волиньобленерго» розумні лічильники допоможуть насамперед значно зменшити відсоток втрат електроенергії, що вже буде економічно доцільним явищем. Для споживачів же такі лічильники-комп’ютери дадуть можливість не лише тотально контролювати своє споживання, а й контролювати подобово, погодинно використання електрики тим чи іншим приладом. Як зазначили польські колеги, в побуті та виробництві таке керування економить до 30% енергоресурсів, що затрачаються при роботі потужних двигунів та побутової техніки.

Зокрема, гендиректор ПАТ «Волиньобленерго» Володимир Купчак зазначив, що успішна реалізація цього задуму стане початком нової ери енергоспоживання, яка дозволить не тільки поліпшити систему енергоспоживання, але й відчинити двері для інших важливих проектів. Тим паче, що основною стратегією розвитку ПАТ «Волиньобленерго» є соціальна та клієнтська орієнтованість, адже енергетики працюють для споживача.

Начальник сектору Мінекономрозвитку ДІФКУ Яна Підлісна розповіла про специфіку діяльності Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, озвучила стратегію розвитку та основні напрямки, серед яких є залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій, фінансова підтримка суб’єктів господарювання, фінансування маркетингових та науково-технічних досліджень, фінансування проектних робіт.

Розуміючи стратегічне значення енергоефективності країни, проявила ініціативу впровадження системи SMARTіз представниками Мазовецького кластеру IСT.

Президент Мазовецького кластеру ІСТ Маріуш Стахнік запропонував до розгляду концепцію Мазовецького кластеру IСT, яка полягає у створенні платформи для співпраці компаній на міжнародному рівні.

Менеджер проекту NES Шимон Коніч презентував програму NES, головним завданням якої є модернізація мереж. Розповів, що фірма має 20-річний досвід роботи та є лідером у питанні безпеки передачі даних (компанія обслуговує понад 40 мільйонів лічильників).

Як зауважив Президент Мазовецького Східного кластеру ІСТ Роберт Шлєнзак, розвиток кожного суспільства пов'язаний із використанням енергії. Наголосив на перспективі розвитку енергетичних відносин між Україною та Європейським Союзом та запропонував етапи (елементи) розвитку співпраці.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук сфокусував увагу присутніх на стратегії розвитку Волинської області до 2020 року, серед основних аспектів якої є впровадження інноваційних технологій, адже розумне місто розпочинається через розумні мережі. Що надзвичайно важливо, Кошарук від імені Волинської обласної державної адміністрації озвучив готовність до партнерства та співпраці у впровадженні пілотного проекту «Луцьк – SMART-столиця України». Перший заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев розповів про основні завдання та пріоритети в діяльності Луцької міської ради. Висловив підтримку ПАТ «Волиньобленерго» в реалізації нових проектів для покращення життя громади.



Президент компанії Smart Energy Maximus представник NES в Україні Рікардо Дуконі озвучив готовність співпрацювати з Україною для передачі умінь та навичок, тому запросив до Італії, щоб сторони ознайомитися зі системою наочно. Також гість готовий до надання фінансових інвестицій. Розповів про досвід Італії у впровадженні розумних систем, про конкуренцію, яка існує між енергопостачальниками, про принципи тарифоутворення. Серед переваг системи SMART виділив найголовнішу – безпеку.

На завершення конференції учасники ставили конкретні питання, отримували відповіді з тих чи інших напрямків діяльності енергопостачальних компаній Польщі, Італії й України.

Додамо, що реалізація проекту «Луцьк – SMART-столиця України» дасть можливість підвищити рівень валового внутрішнього продукту на 2% матеріального та нематеріального виробництва. А це у свою чергу призведе до створення додаткових робочих місць та поетапного покращення добробуту громади Луцька та Волинської області.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
777 Показати IP 18 Січня 2017 19:05
Ці чмурі з Обленерго, тільки сплять і бачать, як надурити всіх вас. Вже підбили, скільки грошенят на тому вони собі прибриють, а вас облапошать. Гнид*!
Анонім Показати IP 18 Січня 2017 19:47
Оце дають - "А це у свою чергу призведе до створення додаткових робочих місць та поетапного покращення добробуту громади Луцька та Волинської області. Очевидно що це призведе до скорочення посад контролерів. Краще б написали які питання-відповіді ставились на зустрічі, вартість обладнання та програмного забезпечення, а не маркетингове бла-бла-бла.
Токар Показати IP 18 Січня 2017 19:55
Проект"НьюВасюкі".
Енергія Показати IP 18 Січня 2017 20:13
Оце амбіційний прорив року віддати грантові гроші комерційним структурам (закордонному виробнику лічильників і програмного забезпечення та обленерго, яке належть олігарху).Так дійсно для них це вигідно, а громаді в чому користь?Тарифи зменшаться?
Нато Показати IP 18 Січня 2017 20:19
Знову гроші хочуть "попилити". Дистанційне зчитування класна штука. Але і в Україні є хороші постачальники даних технологій і обладнання. Є з чого вибирати. Чому саме поляки? Якщо у них дешевше і вигідніше, то добре. Але чомусь дуже сумніваюсь. Чому українці піднімають економіку поляків, а не свою?
Енергетик до Нато Показати IP 19 Січня 2017 20:19
Все починалось з ІфанофранківськГАЗ,розвалили і викачали!!! На черзі Волиньобленерго!!! Що далі???
Гріша Показати IP 18 Січня 2017 20:31
А де тут економія для держави та волинян?Краще б за ті гроші лампочки на діодні замінили - це дійсно була б результативна економія.
PR Показати IP 18 Січня 2017 20:38
Головне гарно назвати "Міжнародний пілотний проект під назвою «Луцьк — смарт-столиця України», щоб лопухи нічого не запідозрили.
сат Показати IP 18 Січня 2017 21:22
Та ви бачили свої платіжки. Та розібратися не може навіть людина з вищою освітою. Вам не подобаються новітні технології, то верніться до телефонів з диском, чи мобільнік вигідніше. Нехочете купляти польські технології купуйте нашого виробника,якщо знайдете. Досить жити совком і думати, що за вас все зроблять і вам заплатять. Треба думати за майбутнє навіть в такий скрутний час.
PR до сат Показати IP 18 Січня 2017 21:42
Питання по суті: 1.Який конкретно ефект від цих новітніх технологій для простого споживача?Як вони змінять цифру в платіжці? 2.Чому за кошти громади міста мають вирішуватись питання витрат комерційної структури? 3. Чому представник місцевої влади у цей скрутний час не підняв питання гарантій забезпечення робочими місцями контролерів яких звільнять з роботи?
777 до сат Показати IP 18 Січня 2017 21:53
В часи дискових телефонів люди знали, що таке честь та порядність, і взаємовиручка була в рази більша. І освіта справді була. Дуже сумно, що Ви не можете розібратися в платіжні. Секрет перший - платіть до 20-го (тоді борг не "фонить"); далі - до 100 кВт одна ціна, 101 кВт і далі - наступна ціна. А Обленерго все-одно га}{дони.
Енергетик до сат Показати IP 19 Січня 2017 20:33
15 років назад Украінскій виробник презентував точнісенько туку саму програму .бабки прокачають і цю запорять!!!Краще б збудували пару розвантажувальних підстанцій,,
сат Показати IP 18 Січня 2017 21:34
В дверях папірець - домовтеся з контролером для зняття показників (з 8 до 13 або з 14 до 17). Всі працюють. Як з ними зустрітись? В них робота і в нас робота, то як поступити? Або я в робочий час, або вони в неробочий. Хто правий, а хто винуватий? Дилема. Люди треба йти вперед
Грем Белл Показати IP 18 Січня 2017 22:01
Яка ще дилема?Передайте показники по телефону (технологія 1876 року).Постійно так роблю, досить зручно.
сат до Грем Белл Показати IP 18 Січня 2017 22:24
а донарахування по середньому, ви ж показник не по останньому дня місяця говорите, люс контролер всеодно їх знімає, бо вам не вірять в конторі. Оплата вчасно і знову на початок наступного місяця борг. Вони там самі пояснити не можуть, як воно виходить з боргом.
сат до Грем Белл Показати IP 18 Січня 2017 22:26
І ще, вони хочуть самі Особисто бачитилічильник. То тоді як, а так через інет.
Грем Белл до сат Показати IP 18 Січня 2017 22:52
При оплаті рахунку в квитанції бачу щоразу той самий показник що подавав по телефону.Не думаю що у Вас індивідуальний договір.Найкращий варіант знайти час звернутися фізично на офіс та отримати консультацію від керівництва.
Дядя Жора Показати IP 18 Січня 2017 22:07
Розказувати про наукові та технологічні тренди найближчого майбутнього легко і приємно. Це робота вдячна з точки зору слухачів та оплатна з точки зору державних та корпоративних замовлень.Розказувати про соціальні тренди найближчого майбутнього справа важка і невдячна.
сат до Дядя Жора Показати IP 18 Січня 2017 22:43
переходимо до срц мереж для обговорення даного проекту. Немає чого анонімно це описувати. Фейсбук. Шукаєм
123 Показати IP 18 Січня 2017 22:29
Треба тим владцям щось відкрутити.. Стару лампочку, для прикладу - і замінити на діодну - це економія. Замінити стару проводку, що сипеться - це економія і безпека. Поставити нормальні вітчизняні 2-зонні лічильники - це огого яка економія для споживача. А от владцям відкрутити фаберже. Бачу в Кошарука борода виросла, а от розуму, схоже, не прибавилось...
777 Показати IP 19 Січня 2017 08:32
Допоки Обленерго є монополістом, ще й приватним - який може бути розвиток? Тільки в сторону максимальної наживи. Вихідна ціна за кВт на РАЕС 0.24 грн. До Вас доходить + гривня що ту електрику фурами возят? За солярку треба платити? Заїдьте на Єршова і подивіться на автопарк керівництва ВОЕ. Іще - скільки б тут не було коментарів в цій та інших темах про електрику - жодного від енергетиків. Тобто їм на вас НАПЛЮВАТИ
Нато до 777 Показати IP 19 Січня 2017 18:08
Не фурами возять. Але самі підстанції і лінії не будуть працювати безперебійно без догляду, а це праця людей, їх перевезення, догляд за робочим інструментом для робіт, оновлення мереж. Хоча я не знаю як розраховується тариф, але по логіці буде більше ніж "ціна за кВт на РАЕС 0.24 грн.". Думаю і вам на електриків наплювати - у кожного свої проблеми.
Енергетик до Нато Показати IP 19 Січня 2017 20:45
Як би ви знали паничі??? А паничі знають які бабоси відмиваються на фірмах прокладках!!! Волиняни не раз чули про ці скандальні відмивальні.
777 до Нато Показати IP 20 Січня 2017 01:04
коментар було видалено
777 до Нато Показати IP 20 Січня 2017 01:54
Саме так - наплювати, я 7 років не можу отримати електрики на масиві, то ж пропадіть пропадом, Скотт від енергетики!
555 до Нато Показати IP 20 Січня 2017 17:14
Згідний з 777, що наплювати! Звідки така космічна ціна підключення будинку ???? Просто космос! Таке враження, що ті провода золоті а не мідні. Правду сказано в коментарі 777 : "Допоки Обленерго є монополістом, ще й приватним - який може бути розвиток? Тільки в сторону максимальної наживи." Чому Ви не кажете що кожен дисковий лічильник видає на 15-20% більше ніж насправді споживається??? І це правда. Чи може поясните чому по району постійно (в основному вночі) вимикають світло на декілька хвилин - так зване аварійне перемикання лінії. Якби обленерго було державним і всі кошти йшли в розвиток а не для наживи, то вже можна було по всіх селах замінити ті обвислі проводи на ізольовані. Тільки й вмієте що плакати що вам грошей не вистачає,а ці нові автомобілі на яких їздите то не ваші то друг дав покористуватись, то бабціна машина. Немає порядку і не буде.........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus