USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

За відмову встановлювати лічильники лучанам можуть відключити газ

28 Вересня 2017 19:05
На сьогодні в Луцьку за кошти ПАТ «Волиньгаз» встановлено 289 загальнобудинкових лічильників на газ. Відповідно до чинного законодавства, до 1 січня 2018 року всі споживачі природного газу, які користуються газовими плитами для приготування їжі, повинні мати встановлені лічильники – або індивідуальні, або загальнобудинкові. Як, однак, можна вирішити питання, якщо мешканці багатоквартирного будинку відмовляються від встановлення загального лічильника за кошти оператора газорозподільчої системи («Волиньгазу»)?

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини мешканка будинку на вулиці Конякіна Любов, представники ПАТ «Волиньгаз» проводили збори при їхньому ОСББ щодо встановлення загальнобудинкового лічильника на газ, однак більшість мешканців, зокрема й вона сама, виступили проти цього. У зв’язку з відмовою «Волиньгаз», за словами жінки, розіслав жителям повідомлення про те, що через незгоду на облаштування загального лічильника нараховуватиме сплату за газ за вищими тарифами.

Про це жінка дізналася, коли прийшов час повторно оформляти документи на субсидію. Вона зазначила, що сплачувала кошти за газ відповідно до загальноприйнятих тарифів, а не завищених. Тож на сьогоднішній день Любов зіткнулася з тим, що через заборгованість за газ, яку їй нарахувало товариство, вона не може претендувати на субсидію.

Окрім того, жінка розповіла, що, аби уникнути тиску з боку «Волиньгазу», частина мешканців її будинку підписалися за встановлення загального лічильника.

Любов зізналася, що зараз не знає, що їй робити, адже переплачувати за газ не хоче, не хоче й підставляти інших мешканців і йти на повідку «Волиньгазу» щодо встановлення загального лічильника, але, з іншого боку, залишившись без субсидії, жінка буде змушена ледве зводити кінці з кінцями.

ПАТ «Волиньгаз», своєю чергою, підкреслює, що ціни за спожитий газ однакові для всіх, і «наявність чи відсутність приладів обліку природного газу, а також наявність загальнобудинкового вузла обліку природного газу або індивідуального лічильника природного газу не впливає на ціну природного газу для побутових споживачів».

А згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 1 січня 2018 року «Волиньгаз» зобов’язаний забезпечити споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, лічильниками – як індивідуальними, так і загальнобудинковими.
Відзначимо, що лічильники встановлюють за кошти організацій, які здійснюють розподіл природного газу на певній території, у цьому випадку йдеться про ПАТ «Волиньгаз». Тож мешканці не можуть відмовитися від встановлення лічильника, чи то індивідуального, чи загального для всіх жителів будинку, адже в такому разі їм загрожує припинення подачі газу.

Тобто ОСББ не може відмовити «Волиньгазу», як оператору газорозподільчої системи, у встановленні загальнобудинкового лічильника на газ, якщо товариство бере на себе усі витрати, пов’язані з його встановленням.

ПАТ «Волиньгаз» відзначає, що ці заходи (зі встановлення лічильників) відбуваються з метою забезпечення 100-відсоткового обліку природного газу в населення та для недопущення зростання тарифів.

У будинку, де проживає пані Любов, заплановано за кошти ПАТ «Волиньгаз» встановлення загального лічильника на газ, «проте мешканці вказаного будинку не надають можливості для його встановлення». Тож оптимальний варіант вирішення ситуації – облаштування індивідуальних лічильників, яке повинні оплачувати вже самі власники квартир.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ОСББ Показати IP 28 Вересня 2017 21:29
вже в Луцьк діє програма ,яка затверджена НКРЕКП,мешканці купують лічильники самостійно їх вартість біля 1000 грн.,а Волиньгаз зобов'язали встановлювати лічильники безкоштовно!!!!!!!,так,як багато років люди сплачували встановлення лічильників в тарифі на газ. ось вони і поспішають встановити їх,щоб менша кількість людей дізналася про цю програму.І навіть заперечують !!!! А ми знаємо,що в трьох будинках вона діє.....
Анонім до ОСББ Показати IP 28 Вересня 2017 21:45
Так і лічильник має встановлюватись за рахунок постачальника газу, а не споживача. Суд зобов'язав встановлювати не тільки роторні, але й мембранного типу, які дешевші і компактніші тих до яких звикли газовики. На мембранних багато не заробиш.
Анонім Показати IP 28 Вересня 2017 21:40
Не "загальноколгоспні" треба ставити лічильники, а індивідуальні. Будинок не є споживачем і платником за використаний газ. (Ще б договора заключили на постачання, чи може хай будинок платить?)
Мешканець Показати IP 29 Вересня 2017 08:35
Шантаж-ось чим займається приватна структура з офшорними власниками.Не цитуючи дослівно ні Законів ні Постанов,вони просто маніпулюють споживачами.Немає або-або.До 01.01.2018р лічильники в кожне помешкання,а загальнобудинкових не існує в принципі.Є ВОГ-вузол,який не дозволяє встановити скільки газу використав споживач і доступу до них немає.А якщо і є,то встановити кількість спожитого неможливо.А "прописка"-це радянський анахронізм.Ось і виходить замкнуте коло,а з 01.01.2018р оплатити буде неможливо,бо Закон має термін і відповідно Постанова №203.Ось і "заметались"газовики...
Мешканець Показати IP 29 Вересня 2017 08:45
Ще раз перечитав цей "маразм".Немає в Законі ніяких індивідуальних лічильників,бо всі лічильники в квартирах індивідуальні,а що за межами помешкання-Вузли обліку газу,як і тепла,як і води.Ось і все.А встановити має ці лічильники Волиньгаз до 0.01.2018.Або на них накладають великі штрафи,а не на мешканців.Більш маніпулятивних технологій мажко знайти,але вони це "вбивають"в голови українців по всіх ЗМІ,бо багато на "гачку"пін газвою субсидія.Боріться,ЛЮДИ,це ж ваша країна.
люда Показати IP 29 Вересня 2017 10:03
Волиньгаз -монополіст, що хоче те і робить. Такв державі переживають за людей .найважливіші обєкти роздають в приватні руки - і все "Хазяїн -баррин".
ОСББ Показати IP 30 Вересня 2017 09:36
дайте будь-ласка № рішення судів по цих питаннях в нас також хочуть поставити а ми відбиваємся і все пишемо листи. напевно треба вже готовити позов. Хто займався цим питанням дайте контакти .Дякую
Мешканець Показати IP 1 Жовтня 2017 08:50
Встановлення ВОГ( вузол обліку газу) є правомірним,але проводити оплату за спожитий газ по ВОГ є протизаконним.Таким приладом є виключно лічильник газу в помешканні споживача,який відповідно до Закону встановлює монополіст безкоштовно до 01.01.2018р.ВОГ визначає лише баланс газу ,який зайшов в будинок за певний проміжок часу(місяць).І там не лише лічильник ,а багато чого іншого вмонтовано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus