USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь у Києві представить особлива писанка від луцької художниці

23 Квітня 2016 19:00
Художниця Тетяна Мялковська – єдина волинська учасниця Всеукраїнського фестивалю-перформансу на честь Великодня «374». Його ініціював міжнародний етнокультурний проект Folk Ukraine. Зі всіх куточків України відібрали 374 художники (за кількістю плит на Софійській площі) та запропонували їм розмалювати велику писанку в традиційній чи авторській манері.

Про це йдеться у щотижневику Волинські Новини (№ 12).

Кожен майстер отримав від організаторів фестивалю заготовку яйця зі склопластику заввишки 670 мм та завширшки 520 мм, підставку до нього, лак, акрилові фарби на замовлення. За тиждень до Пасхи, з 23 квітня, всі яйця встановлять на Софійській площі напроти Михайлівського собору, де всі охочі зможуть оглянути незвичайні писанки протягом місяця.

«На заготовку яйця накладала три шари левкасу (ґрунт під фарбу), тонувала пігментами по вологому, сушила феном і затирала, щоб отримати фактуру трохи полущеної яєчної шкарлупи чи кори дерева. Вибрала чорний колір за основу, бо чорна писанка – це згадка про померлих усіх поколінь, коріння дерева роду. Такі писанки після освячення клали на могили родичів, показували, що пам’ять і повага до них залишається у наших серцях. Це символічний колір мудрості предків і тих Героїв, які зараз долучилися до них у світлі», - розповідає Тетяна Мялковська.

Робота художниці «Пасхальне коливо» присвячена пам’яті Героїв Небесної Сотні і їхнім родинам, матерям, чиї сини загинули в АТО, і дружинам, які втратили чоловіків. У розписі авторка використала християнську символіку: риба – символ Ісуса Христа, вино – євхаристії, тіла і крові Господа, порожня тарілка – символічне втілення тих, кого вже з нами нема, хто відійшов у вічність.
«Зобразила сумну матір, яка за столом одинока, чекає і сумує. У мене нема інших думок у цей складний час. У нас війна, гинуть молоді чоловіки, багато сімей на Великдень сядуть за стіл у неповному складі і їхній празник буде невеселий. Замість паски, яка символізує тіло Господнє, на столі буде поминальна їжа. Вважаю, що малювати рожевих слоників неадекватно до теперішньої ситуації. Смуток має бути, це природне переживання. Але його треба втамувати через розуміння, що смертю можна подолати смерть. Ключем до дверей вічності є християнська віра і молитва. Я працюю з бійцями, з удовами, зустрічаюся з ними щодня, бачу сльози і розпач. Своєю писанкою популяризую усвідомлення трагедії, щоб цінувати радощі життя», - наголошує художниця.
Після презентації писанок у Києві випустять каталог із яскравими фото. Потім перформанс буде їздити країнами Європи. Лучанка зауважує, що в обласних центрах України просто нема змоги розмістити таку велику експозицію. Кожне яйце займає один квадратний метр площі, тобто треба не менш як 500 «квадратів». У Європі різнобарвні, багатогранні й неповторні великодні яйця пропагуватимуть український феномен писанки та загалом українське мистецтво.

Окрім участі у Всеукраїнському фестивалі писанок, Тетяна Мялковська ініціювала окремий соціальний проект «Страсний тиждень» у Луцьку. Його підтримала міськрада – виділила фінансування з місцевого бюджету.

«Виготовляємо сім писанок, які символізують дні тижня. Розмір одного яйця із підставкою – 2,2 метра. Це металоконструкція-кістяк, всередині якої будуть порожні віконечка. У них помістять майже 700 пластикових листків із малюнками. Залучено майже сімсот людей – дітей від п’яти років, молодь і дорослих. Вони зображатимуть на пластинах найприємніші враження, пов’язані зі святом. Можна малювати будь-що: як удома білять дерева, миють вікна, фарбують яйця, як із церкви несуть страсну свічку, складають великодній кошик тощо. Хочемо розкрити саму суть Воскресіння Господнього, бо зараз вона втрачається. Наприклад, у більшості дітей Пасха асоціюється тільки з крашанками і шоколадними зайчиками. А духовна основа, глибокі традиції втрачаються, і це дуже прикро», - описує технічний бік задуму ініціаторка.

Змонтовані яйця-трансформери встановлять на газоні біля Свято-Троїцького собору. Презентацію заплановано на 29 квітня. Також будуть весняні співи, дитячі постановки, всі охочі зможуть сфотографуватися на фоні пістрявих писанок. Експозиція у центрі міста стоятиме місяць.

Ольга ЮЗЕПЧУК, Луцьк



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
куман Показати IP 23 Квітня 2016 22:10
якась маячня
куману до куман Показати IP 23 Квітня 2016 22:50
В Україні іде війна, а вам товариш волинський І**от це маячня? То іди Му**ло на дискотеку і танцюй далі.....
аня Показати IP 23 Квітня 2016 22:22
все ж таки на Великдень гріх сумувати. Трохи страшна писанка.
правдун Показати IP 24 Квітня 2016 10:06
пані тетяна не єдина учасниця з Волині. Три педагоги володимир-волинского педколеджу теж малювали три писанки яку прикрашають софіївську площу. Волинські новини нев темі - як прикро!!!
просто правда Показати IP 24 Квітня 2016 10:17
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus