USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Волинь до епідемії свинячого грипу не готова

6 Травня 2009 09:21
Голова Волинської ОДА Микола Романюк стурбований станом підготовки до запобігання поширенню вірусу H1N1. Про це губернатор зазначив під час селекторної наради з питань реалізації заходів щодо недопущення ускладнення епідемічної ситуації захворюваності на грип A/H1N1 в області, - повідомляє 6 травня репортер «Волинських Новин».
За словами Миколи Романюка, метою наради стало обговорення всіх необхідних заходів для запобігання захворюванню на свинячий грип. У студії для селекторних нарад були присутні губернатор, його заступник Святослав Кравчук, заступник голови Волинської обласної ради Борис Загрева, представники санепідемслужби, ветеринарної медицини, багатьох підрозділів ОДА, прикордонники, митники та інші. Голова облдержадміністрації розповів про заходи на запобігання епідемії грипу H1N1, які прийняті на загальнодержавному рівні. Пан Романюк зазначив, що «ситуація непроста» , а тому терміново треба буде вирішувати низку проблем.
Головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко переконана, що варто як ознайомитися з адекватними запобіжними заходами проти епідемії, так і не сіяти паніки серед населення. Як розповіла пані Янко, у всіх санстанціях на Волині вже створено штаби реагування, приведено в готовність вірусологічну лабораторію. Нещодавно працівники санепідемслужби перевірили всі митні пости, лікувально-профілактичні заклади, автовокзали та залізничні вокзали області.
«Під час перевірок виявлено ряд проблемних питань.... Не завжди рівень був достатній», - каже головний лікар обласної СЕС.
Серед проблем - те, що санітарно-карантинні пункти є лише на території двох волинських пунктів пропуску - Ягодин і Доманове. В Устилузі та інших пунктах пропуску, де таких закладів нема, санітарно-епідеміологічна службу мусять викликати у разі потреби. Крім того, у пунктах пропуску на Волині відсутні ізолятори для хворих, а також нема умов для дезінфекції автотранспорту. Митна служба не забезпечена належним чином засобами індивідуального захисту і дезінфекційними засобами.
Наталія Янко зазначила, що вже на Волині є пам\'ятка для населення щодо запобігання захворюванню на вірус H1N1 і її розіслали по санстанціях. Серед проблем - те, що не на всіх автовокзалах у області є кімнати для ізоляції хворих.
«Практична готовність області по запобіганню є недостатньою», - констатує головний санітарний лікар Волині.
Пані Янко закликала владу районів та міст обласного значення вжити низку профілактичних заходів. Зокрема, пропонується виділити додаткові асигнування на протиепідемічні заходи, провести навчання і тренування, організувати місця ізоляції хворих на автовокзалах та залізничних вокзалах, посилити протиепідемічний режим, подбати про запас дезінфікуючих засобів тощо.
Начальник управління охорони здоров\'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк зазначив, що ситуація по вірусу H1N1 у світі стабілізується. «В Україні, можливо, цієї епідемії не буде», - сказав медик.
Проте він закликав про всяк випадок бути готовим і до іншого сценарію. Пан Ващенюк застеріг районних владців, щоб навчання по запобіганню епідемії на грип не перетворилися у формальності. «Якщо є проблема, не замовчуйте, інформуйте», - сказав Ігор Ващенюк.
Заступник голови Волинської облради Борис Загрева вважає, що РДА повинні розробити фінансові розрахунки і поставити питання про перегляд бюджетів для фінансування профілактики поширення свинячого грипу. Це питання, на думку пана Загреви, варто розглянути і на сесії обласної ради 15 травня. Проте «обласний бюджет буде фінансувати обласну комунальну власність», - зазначив посадовець.
Голова ОДА Микола Романюк доручив підготувати розпорядження щодо запобігання виникненню епідемії, викликаної вірусом H1N1. Пан Романюк зазначив, що проблеми на пунктах пропуску, про які розповіла Наталія Янко, слід вирішити до 9-го травня, оскільки це не вимагає значних ресурсів. Губернатор Волині звернувся до міських голів і голів РДА, щоб вони максимально довели пам\'ятку про небезпечний вірус до відома мешканців. Крім того, її мають оприлюднити ЗМІ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus