USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни добровільно здають автомати і ПЗРК

22 Березня 2016 16:36
37 одиниць зброї добровільно здали волиняни за 22 дні проведення тематичного місячника. Серед них – пістолети, травматична та мисливська зброя, автомати і навіть робочий ПЗРК.

Про це стало відомо під час прес-конференції за участі тимчасового заступника начальника ГУНП у Волинській області Сергія Козака та начальника управління превентивної діяльності Володимира Солоненка щодо проведення на території області місячника добровільної здачі зброї.

З 1 по 31 березня на території Волинської області триває місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Його метою є не тільки вилучення в населення незареєстрованих одиниць вогнепальної зброї та боєприпасів, але й офіційна реєстрація її громадянами, котрі добровільно здають зброю у встановленому законом порядку.
Володимир Солоненко зазначив, що інколи громадяни навіть не здогадуються про цінність зброї, яку зберігають. Зокрема, пригадав випадок, коли волинянин отримав у спадок старовинну рушницю, яка, як виявилось, вартує декілька тисяч доларів. Її перевірили, після чого зареєстрували на чоловіка.

Проте, набагато частіше волиняни здають травматичну зброю, обрізи, мисливські одиниці вогнепальної зброї.

«Раз в рік, як то кажуть, і палка стріляє. Тому наскільки ви не були б впевнені у зброї, краще здати її для перевірки», - зазначає Володимир Солоненко та зауважує, що чималу небезпеку становлять і гранати, які демобілізовані військові везуть зі сходу України. Одна з таких забрала життя лучанина у січні цього року.
Сергій Козак, який і сам є учасником бойових дій, закликав військових не везти додому зброю, «з якими добрими намірами це б не робилось».
За станом на 22 березня волиняни вже здали 37 одиниць вогнепальної зброї, 90% з них – боєздатні. Здебільшого, це гладкоствольні екземпляри та так звані «травматичні» пістолети, які стріляють гумовими кулями. Проте, є і дійсно вражаючі «експонати». Для прикладу, ПЗРК «Ігла» – переносний зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження низько летючих вертольотів і літаків.
Екземпляр, до слова, повністю робочий – для вистрілу не вистачає лише заряду.

Бойовий пістолет ТТ, придатний для стрільби. Такий пістолет зареєструвати на себе неможна, оскільки це зброя військових часів і поки немає закону, який дозволив би це зробити.
Вкорочена версія автомату Калашникова: робоча і готова до стрільби. Поставити її на облік теж неможливо.
Серед інших, є декілька ПМ-ів, пістолет Марголіна, газові пістолети.
Пістолет-кулемет типу «UZI» калібру 9 міліметрів, не зважаючи на свій компактний розмір, є досить потужним та небезпечним в умілих руках.

Спортивна зброя лише на перший погляд виглядає безпечно. Такий пістолет стріляє кулями калібру 5,6 міліметрів. Для прикладу, калібр куль під автомат Калашникова – 5,45.

Правоохоронці попереджують, що за порушення законодавства у сфері обігу зброї передбачена адміністративна й кримінальна відповідальність. Стаття 263 ККУ (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 190 адмінкодексу.

Кримінальна відповідальність настає й у разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів тощо) – відповідно до частини 2 статті 263 ККУ.

Правоохоронці зазначають, що осіб, які добровільно здадуть незареєстровану зброю, звільняють від кримінальної та адміністративної відповідальності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
пр Показати IP 22 Березня 2016 17:17
Хай ще Данильчук своє здасть
до ПР до пр Показати IP 22 Березня 2016 18:22
Це точно та гранатки
до пр до пр Показати IP 22 Березня 2016 18:23
це точно та гра-ки
дідо Показати IP 22 Березня 2016 17:25
Здають ПМми, калаші, а на знищення на меткомбінат чомусь йдуть старі іржаві дробовики.
міша Показати IP 22 Березня 2016 17:31
З АТО хлопці новішу привезли цю в же можна здавати
Вальтер Показати IP 22 Березня 2016 20:54
Це не УЗІ, а Скорпіон!!! а карабін - то Мосіна чи британська Лі-Енфілд? зоча навряд тут така зброя буде
редакція до Вальтер Показати IP 23 Березня 2016 12:51
Мосіна, кажуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus