USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Волиняни, які досягли успіху в Аргентині

10 Липня 2015 11:11
9 липня Аргентина святкує День Незалежності. У цей день була прийнята декларація незалежності на той час ще Об'єднаних Провінцій Срібної Ріки, тобто Аргентини. А сталася ця історична подія у 1816 році в невеличкому містечку Сан Мігель де Тукуман,зараз Тукуман - центр одноіменної провінції Аргентини.

Аргентинці дбайливо оберігають будиночок, де відбулося це історичне дійство, адже цей національний історичний монумент, знаходиться під захистом держави з 1941 року і носить ім’я "Будиночок Аргентинської Незалежності"!

МИ - АРГЕНТИНЦІ, МИ- ЄДИНА НАЦІЯ, ЄДИНА У НАС ДЕРЖАВНА МОВА - ІСПАНСЬКА

Аргентина - це країна емігрантів, вона створювалась вихідцями з Європи, а тепер і всього світу. Кого тільки не зустрінеш на вулицях Буенос Айреса та і всієї країни,яку тільки мову не почуєш! Тут і іспанці, італійці, німці, французи, українці, поляки, а віднедавна - китайці, японці, корейці і, навіть вихідці з африканського континенту. Кожен з них приніс сюди свою культуру, традиції. Але всі вони гордо іменують себе аргентинцями.



Вперше на початку червня 1897 року в Аргентину прибули 14 родин з України. Це були перші 69 українців з Галичини, які приїхали в цю для них далеку, зовсім невідому країну. Це була перша з чотирьох хвиль еміграції з України.



ЗАРАЗ В АРГЕНТИНІ ДОБРЕ ВІДОМІ ІМЕНА НАШИХ ЗЕМЛЯКІВ:

- Петро Лілик,син емігрантів з Прикарпаття - всесвітньовідомий аргентинський нейрохірург;

- Леонід Голоцван, харків’янин - поет, прозаїк, перекладач, який чудово переклав на іспанську мову КОБЗАР" Шевченка.

- Арсеній Созоник,народився в селі Паридуби,що на Волині і в 1932 році чотирьохлітнім малюком,разом з

батьками виїхав в Парагвай, а потім і в Аргентину, де і мешкає зараз. В свій час, Арсеній Созоник заснував в Парагваї - "Музей Емігранта" та був Головою "Фундації ім. Шевченка" в Аргентині.

- Григорій Перкевич-Луцюк,батьки якого з Волині. Незабутні дитячі роки Гриша провів у Ковелі, зараз живе в місті Лянус. Це досвідчений журналіст,скульптор і КОЗАК, як його називають місцеві жителі.

Наші земляки-українці вносять значний вклад в розвиток аргентинської нації та не забувають, що їхньою праматір’ю є Україна і роблять все для того,щоб зв’язки між нашими країнами були дружніми.

Україна та Аргентина давно та успішно співпрацюють між собою, розвивають культурно-політичні зв’язки між нашими народами. Саме Аргентина однією з перших признала Незалежність України в 1918 та 1991 році.

В 1990 році в Луцьку почав діяти іспаномовний Клуб "Есперанса". Маємо прямі контакти з земляками в Аргентині, з Консульством та Посольством Аргентини в Києві і завжди раді,коли на Волинь приїжджають гості з-за кордону та Києва.

Впевнені, що зв’язки між Україною і Аргентиною будуть плідними, дружніми, вічними!



На фото: група членів Клубу "Есперанса".під час візиту в Луцьк та зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Аргентини в Україні Лілею Рольдан Васкес де Муан та Бернардом Муан.

МИРУ, БЛАГОПОЛУЧЧЯ, ЩАСТЯ ТОБІ, АРГЕНТИНО! З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ!

Степан ТРОЦЮК,екс-президент і один із засновників іспаномовного Клубу "ЕСПЕРАНСА", м. Луцьк.

ТАКА РІЗНА АРГЕНТИНА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus