USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни, які отримують замісну терапію, підторговують наркотиком

11 Лютого 2015 13:29
ВІЛ-позитивні волиняни, які є ін’єкційними наркоманами та отримують замісну підтримувальну терапію (ЗПТ) на базі обласних лікувальних закладів, часто незаконно виносять із них «легальні наркотики» та реалізовують їх.

Про це йшлося під час наради з питань підсумків співпраці Державної пенітенціарної служби України з Волинським обласним управлінням охорони здоров'я.

Зі слів медика, близько 150 осіб на території області отримують ЗПТ. Із них трохи більше ста осіб числяться саме на базі Волинського обласного наркологічного диспансеру.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідмоляло, що за станом на 2014 рік у Луцьку зареєстрували 812 наркоманів. Із них вилікувалися лише 22 особи. Окрім того, у процес лікування наркохворих у Луцьку втручається міліція – про це б’ють на сполох громадські активісти. Утім лікарі Волинського обласного наркодиспансеру схвалюють присутність міліціонерів в медичному закладі, а самі правоохоронці відмовляються коментувати.

«Безсумнівно, є великий плюс у тому, що ін’єкційні наркозалежні Волині отримують замісну терапію, при цьому не користуючись забороненими наркотиками. Це невелика кількість осіб, і все ж вони йдуть поза криміногенною ситуацією. Окремі з них повертаються до нормального життя, зокрема працевлаштовуються, а деякі навіть починають займатися бізнесом, відкриваючи власні фірми. Але є інший момент, негативний, адже дехто починає підторговувати метадоном. Це зворотній бік медалі. І такі пацієнти «псують нам погоду». Вони таємно виносять метадон із медичних установ, продають його іншим наркоманам. Як наслідок, інші споживачі наркотиків починають його вживати найнеймовірнішими шляхами», - зазначають лікарі.

Замісну терапію, як з'ясувалося, практикують і в межах Ковеля та Володимира-Волинського – у кожному з цих міст налічується понад 20 чоловік, які перебувають на ЗПТ.

До слова, серед ВІЛ-позитивних волинян «передовиками» у криміногенному плані є саме споживачі наркотиків. Вони потрапляють в СІЗО, їх поведінка є непередбачуваною.

«У той час, коли такі пацієнти просто перебувають на обліку, але на волі, вони не виконують рекомендацій лікарів, нехтують антиретровірусною терапією. А як тільки потрапляють в місця позбавлення волі, одразу згадують, що хворі на СНІД, вимагають довідки, консультації, обстеження, проведення лабораторно-дагностичних процедур. Вони бояться, що якщо у них буде покращення стану здоров’я, до них будуть по-іншому ставитися», - кажуть медики.

Довідково:

Метадон — синтетичний наркотик олійної групи. В Україні використовується в замісній підтримуючій терапії як засіб для лікування наркоманії. Спочатку був введенний для ВІЛ-позитивних пацієнтів. Зараз отримують всі залежні, за власним бажанням. Засіб не дуже токсичний, в порівнянні з героїном, в багатьох країнах заборонений через високу смертність, так як досить часто його змішують з іншими речовинами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
шеф. Показати IP 11 Лютого 2015 14:15
Я незнаю що це за лікар це писав но все зовсім не так. Без цієї програми ЗПТ може померти дуже багато людей , а вони такі самі люди. Міліція щьоб ловити реальних нарко дилерів якіх деколи і самі кришують то вони ловлять хворих людей. І заставляють з ними співпрацювати, а якщьо ти відмовишся то вони лякають хворих щьо знімуть з програми ЗПТ.
Meeeh до шеф. Показати IP 11 Лютого 2015 14:51
авжеж, давайте будемо їх метадоном годувати, безкоштовно, за наші податки. і алкоголікам спирт видавати тоді вже.
шеф до Meeeh Показати IP 11 Лютого 2015 16:08
Шо ти плетеш які податкі це спнсори з закордону. Якщьо ти незнаїш про це нічього то лучє буде коли ти замовкнеш.
Антон Показати IP 11 Лютого 2015 18:35
Всіх наркоманів треба лікувати гітлеровським методом.І не треба випендрюватись гуманними фразами.Вони не люди,в них одна думка:тільки про дозу.В за це ваони і вб'ють і вкрадуть. А лікувати іх ефективно одним:на безлюдний острів іна підножний корм
333 до Антон Показати IP 14 Травня 2015 00:10
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus