USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Холмщаки через візові проблеми не можуть прибрати могили предків

5 Листопада 2015 14:14
Учасники товариства «Холмщина» Луцького району нарікають, що бюрократична система уже вкотре унеможливлює їх діяльність. Щороку вони їздять у землі, звідки їх депортували, а цього року виникли проблеми - не дають візи.

Нагадаємо, що 9-ого вересня 1944 року підписали Угоду між урядом Радянської України та Польським комітетом національного визволення. Документ означав депортацію українців з території Польщі до УРСР і поляків із УРСР до Польщі. Так, волиняни, яких силою змусили покинути рідні домівки об'єдналися в громадські організації холмщаків.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова товариства «Холмщина» Луцького району Любов Клак розповідає, що вже півроку як добиваються того, аби виїхати на місце свого народження, де поховані їхні батьки, а у результаті, як «риба об лід» - нічого.

«Я, як голова товариства, отримала візу, а інші не можуть. Їм дорікають, що запрошення - невідповідне, хоча я отримала візу за таким же запрошенням. Учасники товариства кажуть, що перекриють дорогу. Це переважно старші люди, які там народилися. Я їх заспокою, але таке ставлення ображає. Нам районна державна адміністрація допомогла, виготовила хрести, але нас не пускають поїхати, прибрати могили предків», - наголошує Любов Іванівна.

ЧИТАТИ ЩЕ: поляки молилися за українців, убитих бійцями армії крайової. Репортаж

Аби вирішити проблему, пані Любов звернулася до губернатора.

«Дивно, що за одиним і тим же запрошенянм вам дали візу, а вашим товаришам ні. Втім, у консульстві не важливо, хто звертається, яка організація, вони звертають увагу на фізичну особу. Тому потрібно, аби кожен із холмщаків, кому відмовили – прийшли до мене особисто і написали відповідну заяву. Тоді я зможу звернутися до поляків за поясненнями», - відповів голова облдержадміністарції Володимир Гунчик Любов Клак.

Нагадаємо, раніше ІА Волинські Новини повідомляло про те, що майже третина населення Волині – холмщаки та їхні нащадки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
нехолмщак Показати IP 5 Листопада 2015 17:24
Біда в тому, що ті візи вони отримують нібито для відвідування місць поховання предків, а так насправді щоб поїхати на закупи. вони цього навіть не приховують, хіба в консульстві про це не кажуть. і отримують такі візи далеко не тільки холмщаки, але й просто члени цієї організації. Журналісти, а ви про це у них не спробували запитати?
Олежик Показати IP 5 Листопада 2015 21:04
я вас прошу...які поховання... Папірохі з халвою возити будуть...
Холмщак до Олежик Показати IP 6 Листопада 2015 00:09
Мій тато народився на території Польщі. Там похована його бабуся. Моя прабабця. Могилу знайти було важко, адже українські кладовища були зруйновані. Зараз спільними зусиллями польських та українських волонтерів кладовище відновлене. Поновлені навіть надгробні надписи. Ставлю прості запитання. Чи за власним бажанням моя родина залишила територію на якій проживала? Чи маю я право відвідати цвинтар? Чи маю моральне право привести гостинці родині повертаючись додому?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus