USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волиняни з трансплантованими органами висадили алею у Луцьку

29 Травня 2019 16:58
Біля обласної клінічної лікарні волиняни із трансплантованими органами садили дерева. Відтепер перед центральним входом у лікарню красується ділянка із десяти молодих дерев, яку назвали «Алеєю життя».

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Григорій Недопад каже, що ця алея є символом життя і сподівається, що дерева успішно приймуться в ґрунт.

«Надіюсь, що ці висаджені дерева благополучно приймуться у ґрунт так само як і органи, що трансплантуються і продовжують людям життя. Ми встановимо пам’ятну табличку, аби люди, які заходять до лікарні звертали на неї увагу і в них з’являлася надія.

Будемо акцентувати увагу можновладців високого рівня на цьому питанні та вирішувати його уже на державному рівні», – наголосив Григорій Недопад.
Голова громадської організації «Національний рух «За трансплантацію» Юрій Андрєєв каже, що на Волині є 31 реципієнт, якому пересадили органи.

«Серед них 1 дівчинці пересадили серце, 3 трансплантували печінку і решті – нирки.

Ми популяризуємо донорство в Україні уже понад 3 роки. Вважаємо, що це найвища цінність, коли люди після смерті можуть заповісти органи задля порятунку інших. І намагаємося спонукати до руху владу, оскільки законодавча система в цьому плані зовсім не досконала, а навпаки, в Україні роблять надто мало операцій, в основному скеровують хворих за кордон», - каже Юрій Андрєєв.

Волинянин Сергій Гаврилевський став донором для своєї доньки Юлії.

«Дочка була на діалізі 5 місяців, мусив з Ковеля три рази на тиждень її возити в обласну лікарню на гемодіаліз, вона його погано переносила і лікар сказав, що це не вихід, вона буде так мучитися, треба робити пересадку. Наважилися і зробили. Операція, звісно ж, дала свій позитивний результат – ми не втратили нашу донечку, але є й інша сторона медалі, так би мовити післяопераційна. Після таких втручань в організм йому треба допомагати медикаментозно. Ліки видають, але не ті, що треба. Нам купують «Екварал», а це ризик на 50% відторгнення нирки. Моя дочка і її подруга з Ковеля не мають таких ліків, тому вона п’є протерміновані таблетки, не знаю, що далі робити», – каже пан Сергій.
Завдяки батькові тепер Юля може жити повноцінним життям і радіти, що її муки закінчилися.

«Діаліз – то справжнє пекло. У мене піднімався тиск, частенько забирала швидка, нічого не могла їсти, відчувала слабкість. А тепер я живу повноцінним життям: можу подорожувати, займаюся своїми справами, шукаю роботу», – розповідає дівчина.

До слова, Закон про трансплантацію в Україні існує з 1999 року, але лікарі були обмежені тим, що трансплантація здійснювалася лише від родинного донора першого покоління: батьки, діти чи брат, сестра.
Уже вкінці 2018-го року прийняли новий закон про трансплантацію, який передбачає пересадку від неродинного донора та трупні пересадки.

Втім, щоб це відбувалося, МОЗ мало розробити єдину державну інформаційну систему трансплантації, яка б містила перелік пацієнтів та донорів. Цього реєстру немає донині. Коли реєстр буде створений, то він дасть повний старт трансплантації в Україні, адже юридично захищатиме лікарів і донорів. Нині в Україні може відбутися пересадка нирки, печінки, трупної печінки, якщо на це дадуть згоду родичі донора.

Лучанка Наталія Омельчук розповідає, що, звісно, пересадці передує якась страшна трагедія, але завдяки смерті можливе життя.

«Знайома з однією жіночкою, 22-річний син якої потрапив у страшну аварію та загинув. Але завдяки Раві, так звали хлопця, врятували 6 людей. І його мати щаслива, що стільки життів вдалося врятувати. Вона каже, що її син живий доти, доки б’ється його серце», – говорить пані Наталія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus