USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Жителі Луцької громади з пересадженими органами потребують необхідних ліків

23 Лютого 2022 15:36
Депутати Луцької міської ради звертаються до Міністерства охорони здоров’я України з проханням забезпечити людей із трансплантованими органами імуносупресивними лікарськими засобами.

Про звернення до міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо безперебійного пожиттєвого забезпечення хворих, які перенесли трансплантацію, імуносупресивними лікарськими засобами депутати проголосували під час засідання 26-ї сесії Луцької міської ради.

Луцький міський голова Ігор Поліщук розповів, що нещодавно в нього на прийомі була жінка, якій пересадили орган.

«Вона пожиттєво має приймати ці імуносупресивні лікарські засоби, які їй зобов’язана постачати держава. Однак на сьогодні держава не виконує цю функцію в тому обсязі, в якому має її виконувати. Якщо люди не будуть приймати імуносупресивні лікарські засоби, то відбудеться відторгнення пересадженого органу й вони помруть. Тому державі необхідно звернути увагу на цю проблему та підтримати цих людей. Ці імуносупресивні лікарські засоби є доволі дорогі й не всі можуть дозволити собі купувати їх на постійній основі. Прошу підтримати це звернення», – сказав міський голова.

Читати ще: До 30 тис. грн на місяць: пацієнтам з пересадженими органами в Луцькій громаді потрібні гроші на ліки

Відзначимо, що в Луцькій громаді нараховується 11 осіб, зокрема одна дитина, які перенесли трансплантацію органів і потребують постійного прийому життєво необхідних імуносупресивних препаратів.

Тривалість їхнього життя залежить від прийому імуносупресивних лікарських препаратів. Відсутність цих медикаментів нівелює доцільність самої трансплантації та становить пряму загрозу життю людини.

Відповідно до постанови Кабміну, такі пацієнти підлягають безоплатному медикаментозному забезпеченню. Обсяг коштів на фінансування таких видатків становить 1,4 мільйона гривень.

«Невід’ємною складовою продовження життя хворих після пересадки органів є профілактика відторгнення трансплантату, що передбачає безперебійний пожиттєвий прийом препаратів імуносупресивної терапії в індивідуально підібраних комбінації та дозах. Враховуючи їхню дороговартість, хворі самотужки не можуть придбавати необхідні імуносупресанти. Держава не повинна перекладати такі витрати на плечі пацієнтів і місцеві бюджети», – йдеться в тексті звернення.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus