USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Волинянин ризикнув своїм життям та сім’єю заради лікування поранених

25 Травня 2015 17:04
Під своїм будинком волинянин викопав бункер, де лікував поранених бійців ОУН-УПА. Подвиг волинянина врятував життя десяткам людей. Втім, оминути «залізних лещат» репресивної системи Радянського Союзу Коваленку Платону Никифоровичу не вдалося.

Про це йшлося під час зустрічі голови облдержадміністрації з представниками обласної спілки політв’язнів і репресованих сьогодні, 25-го травня, в кабінеті голови облдержадміністрації.

Катерина Платонівна Гань, у якої дівоче прізвище - Коваленко, розповідає для Інформаційного агентства Волинські Новини про свого батька.

«У нас у хаті був таємний госпіталь УПА. Його підпільно зробив мій батько, виривши під хатою бункер. Він пішов свідомо на ризик задля допомоги іншим, задля любові до України. І так, у нас лікували хворих. Потім схованку виявили. Усе наше майно забрали, а батька засудили на 10 років», - пригадує Катерина Платонівна.
Зі слів сім’ї репресованих Петра Царука, боролися за незалежність України в лавах ОУН-УПА не лише українці, а й представники інших національностей.

«Я вам скажу, що в УПА воювали не тільки українці, а й грузини, вірмени, білоруси, росіяни, були й євреї. Всі ці люди давали клятву боротися і загинути за Україну», - розповідає Петро.


Уже під час зустрічі голова облдержадміністрації Володимир Гунчик попросив потерпілих від тоталітарних режимів таки примиритися з воїнами радянської армії.

«Дуже непроста зараз ситуація в країні, ми бачимо, що молоді необхідно знати історичну правду саме від вас. Заважу, що моя родина теж через це пройшла. Мій дід у 1936-му році пішов у польське військо, 39-го повернувся, його забрала радянська влада. Далі він був у полоні, а з 1944-го року по 1954-й рік його відправили в Магадан за те, що лишився живим. Тому кожному із нас потрібно говорити про примирення, об’єднуватися, адже це потрібно для України», - наголосив губернатор.

Потому присутніх нагородили відзнаками та вручили подарунки з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій та за особистий внесок у відтворення історичної правди.

Зауважимо, в ОДА повідомили, що запросили саме цих людей, адже на 8 травня не змогли їх привітати, бо ті були в Києві за круглим столом з репресованими з усієї України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
небайдужа Показати IP 25 Травня 2015 21:31
Після війни мого батька забрали служити в так звані "партизани" на Галичину. Фактично це були війська НКВС. Батько допоміг багатьом селянам уникнути виселення в Сибір. Перевдягнувшись у бандерівські строї, енкаведисти повісили за ноги на дереві посеред села (назви не пам"ятаю) 14-літнього сина голови сільради, вирізали на грудях червону зірку і оголосили людям, що це звірство вчинили бандерівці. Він часто мені казав, що у підручнику з історії, яку я старанно учила, - брехня і, як доказ, розповів цю жахливу правду про совєтів. Повернувшись додому після "партизанщини", батько в льоху викопав криївку і там переховувались справжні бандерівці. Був засуджений на 10 років сибірських таборів. На моє запитання, звідки він, маючи 4 класи польської школи, так добре знає історію і географію, батько казав, що у сибірському таборі його вчителями були академіки. Так було!
Анонім до небайдужа Показати IP 25 Травня 2015 21:39
Мені подібне бабуся розповідала, про так звану волинську різнЮ. І як НКВс передягалося в поляків та українців та чинило це.хай би архіви оприлюднили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus