USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Волиньрада звернулась до органів держвлади щодо відсічі російській агресії

16 Лютого 2022 18:31
Збільшити оборонне замовлення та видатки на ЗСУ, профінансувати курс із початкової військової підготовки та курсів надання домедичної допомоги та виконати інші заходи, аби дати відсіч російській агресії, пропонують обласні депутати.

Під час позачергового засідання облради депутати ухвалили звернення до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, народних депутатів України, громад Волині щодо відсічі московській агресії.

«За» проголосували 48 депутатів. До слова, дебати в залі викликало речення про Мінські домовленості, які представники «Європейської Солідарності» просили виключити з тексту. Але ця правка не отримала підтримки. Тож фракція «Європейська Солідарність» за звернення не голосувала. Мотивували вони відмову голосувати тим, що фраза про Мінські домовленості – це політичні спекуляції.

Натомість голова фракції «Свобода» Анатолій Вітів зауважив: «Сьогодні голосування показало, як всі депутати об’єднались, крім депутатів з одного кутка. Вони зайняли сторону не громади, а Петра Олексійовича».

Публікуємо текст звернення без змін.

«Повномасштабне вторгнення в Україну, яким Російська Федерація лякає світ, зосереджуючи великі військові угрупування та вдаючись до загрозливих маневрів на кордонах нашої держави, вимагає рішучих дій як від органів державної влади та місцевого самоврядування, так і від усіх без винятку громадян України. Все наше суспільство має бути єдиним у готовності відбити можливий московський наступ, у якій частині України він би не відбувався.

Московська збройна агресія проти України триває вже вісім років. Російська Федерація окупувала Крим, частину Донецької та Луганської областей і не збирається на цьому зупинятися. Її мета – знищити Українську державу, саму українську ідентичність та повернути українців у новітній Совєцький союз із усіма руйнівними для нашої нації наслідками. На своїх багнетах московити несуть українцям терор, геноцид, тотальне винищення.

Росія постійно нагнітає безпекову ситуацію, накопичуючи війська і техніку, проводячи сухопутні й морські маневри поблизу кордонів нашої держави. Російська влада погрожує Україні та Європі, висуваючи ультиматуми та вимагаючи так званих «гарантій безпеки» для себе, при цьому абсолютно нехтуючи такими ж правами інших держав.

Українська влада та лідери провідних держав світу докладають максимум зусиль для того, щоби врегулювати ситуацію політико-дипломатичним шляхом. Свідчення тому – десятки перемовин на найвищому рівні, що відбулися протягом останніх декількох тижнів.

Разом із тим, наголошуємо: жодні поступки ворогу є неприйнятними! Питання суверенітету, адміністративно-територіального устрою, змін до Конституції України, зокрема конституційного закріплення постійного «особливого статусу» окремих регіонів, будь-яке інше втручання у внутрішні справи нашої держави не можуть бути предметом міжнародних перемовин, тим більше – під тиском чи загрозою військової агресії.

Маємо пам’ятати: жоден «мирний план», написаний у Кремлі (чи це капітулянтські Мінські домовленості, чи інші московські «мирні ініціативи»), не гарантує миру та спокою для України. Адже Мінські угоди – це вибори під дулами автоматів та легалізація незаконних збройних формувань. Тому лише негайні конкретні кроки влади, спрямовані на захист нації та держави, допоможуть вистояти Україні у цей критичний момент.

Остаточною гарантією для незалежності, безпеки і добробуту України є вступ до ЄС і НАТО. А для цього необхідно покласти край російському шантажу, показати, що агресор заплатить надзвичайну ціну за спробу ескалації конфлікту.

Наша держава хоче миру, ми готові сісти за стіл переговорів і вести конструктивний діалог, проте не готові поступатися національними інтересами чи суверенітетом! Бодай натяки на поступки національними інтересами лише підштовхують агресора до нового тиску на Україну і ставлять під загрозу саме існування України.

Ми, депутати Волинської обласної ради, схвалюємо зусилля української влади, провідних лідерів світу, дипломатів, патріотичних сил України щодо збереження територіальної цілісності нашої держави. Звертаємося до всіх політичних сил із проханням показати єдність, консолідованість навколо завдань оборони держави, щоби спільно протистояти тиску з боку агресора.

Водночас, у зв’язку з загрозою повномасштабного вторгнення Російської Федерації, закликаємо центральну владу:

1. Невідкладно провести позачергову сесію Верховної Ради України і ухвалити закони про збільшення оборонного замовлення, зокрема закупівлю ракетних систем українського виробництва («Сапсан», «Вільха», «Нептун», та ін.), про цивільну зброю та боєприпаси (реєстраційний номер 4335-1 від 24.11.2020 р.), про кримінальну відповідальність за колабораціонізм (реєстраційний номер 2549 від 06.12.2019 р.), про збільшення військового збору для олігархів (реєстраційний номер 2252-1 від 25.10.2019 р.).

2. Звернутися до держав-підписантів Будапештського меморандуму щодо виконання взятих ними зобов’язань і гарантій безпеки, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Високо цінуючи допомогу та підтримку інших дружніх до України держав-союзників, вважаємо за необхідне невідкладно запропонувати їм укласти окрему оборонну угоду.

3. Звернутися до держав-гарантів – постійних членів Ради Безпеки ООН щодо скликання термінового засідання Радбезу ООН за участю України, для забезпечення негайних дій задля ефективної деескалації та надання реальної допомоги Україні у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності.

4. Провести необхідні мобілізаційні заходи та навчання, до яких залучити резервістів, демобілізованих учасників бойових дій та бійців добровольчих батальйонів, забезпечити їх необхідною амуніцією та зброєю.

5. Внести зміни до Державного бюджету України в частині збільшення фінансування потреб Збройних сил України та забезпечити належне фінансування державного оборонного замовлення.

6. Забезпечити фінансування курсів із початкової військової підготовки та курсів надання домедичної допомоги для добровольців із цивільного населення за місцем постійного проживання. Провести навчання резервістів. Забезпечити підтримку добровольчим об’єднанням у військовій підготовці добровольців із цивільного населення. Провести загальнонаціональні навчання цивільної оборони. Максимально спростити запис у загони територіальної оборони.

7. Негайно розпочати роз’яснювальну роботу серед цивільного населення через ЗМІ про поведінку в умовах воєнної загрози і способи протидії поширенню дезінформації. Забезпечити чіткими інструкціями та методичними матеріалами лікарів, працівників сфери освіти і працівників підприємств критичної інфраструктури щодо того, як поводитися в умовах воєнної загрози.

8. Ліквідувати промосковську «п’яту колону» в Україні, зокрема заборонити діяльність громадських організацій, політичних партій, ЗМІ та публічних осіб, які прямо закликають до капітуляції, порушення територіальної цілісності та суверенітету України чи показово ігнорують воєнну загрозу. Усунути російську агентуру зі ЗСУ та спецслужб (провести через «Поліграф» (детектор брехні) на предмет здачі державних інтересів Москві). Розширити список економічних санкцій на всіх юридичних осіб, що торгують із Росією.

Закликаємо мешканців Волинського краю, усіх українців не поширювати панічні настрої, чутки та російську пропаганду, не піддаватися на інформаційно-психологічні атаки й не підігрувати агресору. Наш спокій допомагає владі, дипломатам і силовикам гідно виконувати свою роботу із захисту держави та українців.

Віримо в нашу армію, у наших воїнів, які мають достатньо сил і засобів, а також відповідний бойовий досвід, щоб у разі потреби відстояти нашу державу! Українське військо сьогодні – найбільш потужне з 2014 року, а коаліція партнерів, які надають нам підтримку, – найширша з моменту проголошення незалежності.

Просимо волинян, представників територіальних громад області максимально підтримати загони територіальної оборони, сприяти їхній розбудові, розвивати волонтерський рух. Водночас – продовжувати працювати, не змінювати свій звичайний спосіб життя: це забезпечить нормальну економічну діяльність, а отже, і можливість Збройних сил захищати Україну так, як потрібно, і стільки, скільки потрібно.

За Батьківщину! За нашу Свободу! За європейське майбутнє наших дітей! У єдності – наша сила! Разом ми переможемо будь-якого ворога!

Слава Україні!»

Мар’яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Молдавський метод Показати IP 16 Лютого 2022 19:14
Вступ до НАТО в ЄС через вступ у Польщу?
Нестор Махно Показати IP 16 Лютого 2022 19:39
Можете своім зверненням самі самі знаете що зробити)))
Дупутат Показати IP 16 Лютого 2022 21:37
Бляяяя. Таких «патріотів» як на Волині немає ні в одній області України !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus