USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Волиньрада звертатиметься до Кабміну щодо передачі ділянок ОСББ

11 Грудня 2019 10:11
Кабмін, на думку депутатів Волинської обласної ради, повинен розробити порядок безоплатної передачі земельних ділянок у власність співвласникам багатоквартирних будинків.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ 11 грудня.

Члени комісії рекомендували підтримати звернення депутатів Волинської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо розроблення та затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирних будинків.

Як йдеться у документі, наразі в Україні досить активно створюються об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), що є національним пріоритетом на всіх рівнях. На жаль, не всі аспекти діяльності ОСББ і ЖБК мають належне законодавче врегулювання. Це першою чергою стосується порядку передачі земельних ділянок у їхню власність або постійне користування.

Звернення розробили, розуміючи потребу та стурбованість жителів багатоквартирних будинків щодо виникнення складнощів під час оформлення прав на земельну ділянку через відсутність єдиної законодавчо встановленої та закріпленої процедури, а саме:

– порядку передачі земельних ділянок співвласникам спільного майна багатоквартирних будинків;

– державної реєстрації за співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку прав на земельні ділянки і перереєстрації земельних ділянок від об'єднання співвласників багатоквартирного будинку на співвласників;

– порядку визначення меж прибудинкової території багатоквартирного будинку.

Так, Верховна Рада Ухвалила Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 N 417-VIII, який набрав чинності 01.07.2015.

Зазначеним Законом були внесені зміни, зокрема, до частини другої статті 42 Земельного кодексу України, яку викладено у такій редакції: «Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Крім того, пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону Кабінет Міністрів України зобов’язали протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом. На сьогодні такий порядок Кабмін не затвердив.

«Затвердження такого порядку має велике значення, адже без його прийняття співвласникам багатоквартирних будинків неможливо реалізувати право, визначене в частині другій статті 42 Земельного кодексу України.

На підставі вищевикладеного, ми як депутати Волинської обласної ради просимо невідкладно вирішити питання затвердження порядку щодо безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, у власність співвласникам багатоквартирного будинку», - пишуть автори звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Правда Показати IP 11 Грудня 2019 10:28
Шановні.Читайте законодавство.Прибудинкові території з 2015 р.(Закон про право власності у багатокв.будинках),у Луцьку з 2016 р.(передані на баланс власникам)є власністю заеальною власників(співвласників)квартир.Проблема тільки в межах,а це вже до кадастру,які нічого не робили...і схоже і не роблять.Потрібен кадастровий номер і план(межі).Працюйте...
Справедливо до Правда Показати IP 11 Грудня 2019 11:47
КОМУ ТРЕБА МІСЬКРАДА ДАВАЛА ЗЕМЛЮ І ВИ ПОДИВІТЬСЯ НА 33 ТА 40 КВАРТАЛИ В КАДАСТРІ.
Лучанин Показати IP 11 Грудня 2019 20:55
Ніхто нічого не дає. Без порядку передачі все стоїть. І при Петі, схоже, була пряма вказівка зверху не давати. Не даремно сиділи тоді всі облради і міськради і мовчали. Хоча через день ходили Осбб з проханнями оформити свою землю.
Наталка Показати IP 12 Грудня 2019 17:06
будь - яке ОСББ це юр.особа, навіщо співвласникам багатоквартирного будинку віддавати своє право на землю ОСББ??? Щодо землі, яка знаходиться під багатоквартирним будинком, потрібно діяти в рамках ст. 42 ЗКУ: "2. У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об’єднанню власників". Отже, пусть ОСББ користуються, але у власність повинні передати мешканцям будинку- співвлвсникам, .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus