USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиньрада провалила мовне питання

4 Травня 2012 17:03
Депутати Волинської обласної ради не підтримали проект звернення щодо недопустимості запровадження в Україні другої державної мови та наступу на українську мову як конституційно закріплену єдину державну, який підготував «свободівець» Олександр Пирожик.

Натомість, під час другого засідання 11 сесії облради 4 травня, депутати підтримали пропозицію створити депутатську робочу групу й розробити новий текст звернення до нардепів.

Автор проекту рішення, депутат-свободівець Олександр Пирожик, наголосив, що ухваливши зверення, яке він розробив, депутати облради покажуть, що «імідж держави може піднімати одна окрема область».

«Про це говоритимуть не лише в Україні, але й у Європі. Дати можливість усім зрозуміти, що на питанні мовному не можна спекулювати» - заявив Пирожик.

Його підтримав нашоукраїнець Сергій Слабенко. Він висловив позицію фракції «Наша Україна», що проект рішення треба підтримати. «Єдність в суспільстві може бути досягнута тільки тоді, коли такі «гострі», болючі питання, будуть раз і назавжди забуті», - додав він.
Схожу думку висловив також лідер фракції «Свободи» Анатолій Вітів. «Стає питання - чи ми є українці. Ми перше слово говорили українською мовою. Якщо ми, українці, не гідні стати на захист рідної мови, то гріш нам ціна!» - заявив обранець громади.
Частково погодився з колегами депутат-регіонал Олег Батюк. Щоправда, на його думку, проект рішення варто відправити на доопрацювання. «Вважаю, що юридично ми проект не правильно оформили. Ми в останньому абзаці вимагаємо, але ми не маємо таких підстав, ми можемо рекомендувати. Правильно зазначено, що проблем мовних в Україні немає. У Верховній Раді немає законопроекту про внесення змін до Конституції щодо мовного питання» - пояснив свою позицію Батюк.
Не погодилися з запропонованим текстом звернення депутати Раїса Кучмук, Михайло Бегаль, Борис Клімчук та ще декілька. Клімчук зауважив: «Можна шукати довго чорну кішку в темній кімнаті, особливо якщо її там немає. Смію нагадати, що до 2002 року ми не мали питань мовних. Повертатися до української мови треба, але змішувати все не треба. Не треба сьогодні політики в мові. Що треба? Розбурхати, запалити? Очевидно, варто попрацювати над проектом і таке прийняти рішення, яке було б не соромно надіслати колегам в Луганськ, рівнянам».
Зрештою, Клімчук запропонував, щоб голова облради Володимир Войтович створив комісію, яка б розробила інший текст звернення.
Войтович із такою пропозицією погодився: «Я вважаю, що в Україні має бути єдина мова – українська, але, разом з тим, давайте задумаємося, що ніхто норму в Конституції не змінить. Такої загрози немає. Давайте ми в зверненнях будемо демонструвати культуру мови, толерантність. Ми вдосконалимо проект в різних аспектах і надішлемо його. Ми обов’язково ухвалимо рішення, але на черговій сесії».
Зрештою, за проект звернення, яке розробив Олександр Пирожик проголосувало лише 28 депутатів. «Проти» не висловився жоден, однак 23 не голосували.
Серед тих, хто підтримав проект:
«Батьківщина»Валентина Блінова, Василь Васковець, Валентин Вітер, Анатолій Грицюк, Сергій Іванюк, Валентина Касарда, Людмила Кирда, Олександр Кирильчук, Віктор Коротун, Ігор Лех, Петро Олешко, Олександр Свирида, Яків Смокович, Анатолій Якубюк
Партія регіонів - Юрій Лобач
«Свобода» в повномі складі: Олександр Бик, Анатолій Вітів, Євген Мельник, Олександр Пирожик, Віталій Собко, Микола Собуцький.

Також проект підтримали - позафракційний депутат Любомир Валіхновський і член «Народної партії» – Андрій Турак. Серед «нашоукраїнців» «за» проголосували: Михайло Бегаль, Володимир Навроцький та Сергій Слабенко, а також «фронтовик» Ігор Гузь.

Остаточне рішення щодо цього питання депутати ухвалили 43 голосами «за» - створити комісію і розробити новий варіант звернення до ВРУ щодо «мовного» питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Здрасте Показати IP 4 Травня 2012 17:26
Краще напишіть, хто не голосував з присутніх. То Клімчук не хоче, як депутат, підтримати думку Волинської громади щодо мови?
Bye до Здрасте Показати IP 5 Травня 2012 08:46
А громада це хто - Свобода?! :)
apis Показати IP 4 Травня 2012 17:51
Попрутся на заработки в Россию выучат.
Грыцько Показати IP 4 Травня 2012 18:17
Здрасте, а ты ее знаешь,думку Волинської громади?
Сергій Показати IP 4 Травня 2012 18:35
Ті депутати,що аж занадто хочуть бути толерантними до україножерів, на наступні вибори нехай висувають свої кандидатури в Луганську,Одесі або ,ще коаще в Калузі.Смерди!Не позорте Волинь!Якщо нашу дідівську мову не захищає Волинь на чолі з бандитськими колаборантами у владі,то сподівань,ЩО НЕЮ РОЗМОВЛЯТИМУТЬ МОЇ ВНУКИ НЕ ЛИШАЄТЬСЯ.У вас нема нічого святого,лиш безмежна кишеня і шлунок.
Тому хто здрасте Показати IP 4 Травня 2012 21:25
А ти вивчав цю думку Волинської громади синок?Чи ти просто так ради приколу з х.ра зірвався?
Клімчук сміє Показати IP 5 Травня 2012 23:01
Ну зовсім осмілів...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus