USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиньраду обурила ухвала польського Сейму

24 Липня 2009 11:28
Депутати Волинської обласної ради під час сесійного засідання хочуть ухвалити звернення до представників влади Польщі та України щодо ухвали Сейму Республіки Польща від 15 липня, – інформує 24 липня репортер «Волинських Новин».
 
На початку сесії депутат Волиньради Ігор Гузь озвучив свій депутатський запит, адресований Генеральному Консулу Республіки Польща Томашу Яніку та Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Польща в Україні Яцеку Ключковскі. За словами пана Гузя, ухвала Сейму нагнітає напругу в міждержавних стосунках. Водночас, із чиєї вини досі не відкрито пам’ятник загиблим українцям у селі Сагринь, пану Гузю невідомо.
 
Заступник голови Волинської облради Борис Загрева сказане депутатом Гузем підтримав і зазначив, що до адресатів запиту варто додати Верховну Раду України та Міжпарламентську асамблею Україна – Польща. Голова фракції «Наша Україна» Сергій Слабенко зазначив, що запит може бути адресований лише тим посадовим особам, які діють на території регіону, а тому краще прийняти звернення.
 
Голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк зазначив, що пам’ятник у селі Сагринь готовий, але затримка з його офіційним відкриттям лежить на секретаріатах Президентів двох держав. А щодо ухвали Сейму Польщі, то «просто мовчати не можемо». Голова фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Свирида подякував Ігору Гузю за підняту тему.
 
Всі депутати зазначали, що українська сторона не дозволяла собі подібних випадів у бік Польщі.
 
Зрештою, депутатський корпус підтримав пропозицію пана Грицюка, щоб включити питання щодо ухвали Сейму до порядку денного сесії. Проблема розглядатиметься в якості звернення депутатів облради до Президента, міністерств та інших органів влади.
 
Довідково:
 
На ухвалу Сейму вже відреагували волинські «свободівці». У своїй заяві, адресованій Президенту, спікеру та Генеральному Консулу Польщі у Луцьку, вони зазначили: «Ми вважаємо, що ухвала польського парламенту нагнітає антиукраїнську істерію та прямо ображає національну гідність українців, які споконвік жили на теренах Волині. Термін «Креси Всходні», який вживають у документі, свідчить про те, що у Польщі досі існують ворожі наміри щодо етнічних територій України, зокрема Волині. Крок Сейму показав, що такі дії знаходять підтримку на державному рівні сусідньої країни». Націоналісти попереджають, що «використають усі можливі заходи, згідно з чинним законодавством, щоб не допустити блюзнірства над пам’яттю тисяч волинян з боку представників Польщі».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus