USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцькраді беруться за геополітику, не навівши лад у власному місті

27 Серпня 2016 22:49
Депутати Луцької міської ради беруться вирішувати складні геополітичні питання, не вирішивши житлово-комунальних питань рідного міста.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Зі слів голови профільної комісії Миколи Федіка, під час наступного засідання чергової сесії міськради луцькі «свободівці» ініціюватимуть звернення до Верховної Ради України із оскарженням рішення польського сейму щодо рішення про визнання подій 1943-1945 років на Волині геноцидом щодо польського народу.

«В Україні – складна геополітична ситуація у зв’язку з війною. Однак, окрім цього, нещодавно ми отримали удар у спину ножем від наших стратегічних партнерів - Польщі. Вони звинуватити українців в геноциді стосовно поляків в той час, коли Україна не мала власної державної формації, що виглядає нерозумно. Як українці могли здійснювати геноцид, не маючи держави? Та й ту війну розпочала сама Польща, яка не хотіла миритися з тим, що новостворена армія УПА боролась за незалежну Україну. Шкода, що має місце такий проект рішення. Ми мусимо заявити свою позицію, бо Луцьк - це обласний центр Волинської області. Ми мусимо звернутися до Верховної Ради і заявити, що ми не згідні з рішенням польського сейму», - зазначив обранець громади.

Він додав, мовляв, у 2003 році українці пішли на примирення з Польщею, й в Іваничівському районі відкрили відповідний пам’ятний знак, натомість поляки обіцяли відкрити такий же, однак, уже 13 років «віз і нині там». Окрім цього, Микола Федік відверто звинуватив польську сторону у знищенні українців, як нації. Зокрема, він пригадав сумнозвісну операцію Вісла, під час якої корінних українців вбивали і депортовували з їхніх етнічних територій.

Вислухавши колегу, депутат Луцької міської ради від партії УКРОП Ігор Поліщук зауважив, що прийняття рішень світового та історичного масштабу – не зовсім у компетенції органів місцевого самоврядування, яким більш доцільно вирішувати нагальні питання, що турбують містян:

«Річ у тім, що коли ми приймаємо будь-які рішення, то неодмінно повинні керуватися чинним законодавством. Зокрема, я, як юрист, не бачу серед функцій органів місцевого самоврядування повноважень щодо встановлення історичної справедливості. Луцька міська рада не може вирішувати за всю область, і за Україну також. Всі ми знаємо про загострену ситуацію в державі. Та й історією повинні займатись історики.

Рішення польського сейму для нас неприємне, безумовно, але не треба загострювати й без того непросту ситуацію. Більше того, такий проект рішення спрямований не на відновлення історичної справедливості щодо України, а на розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Міськрада повинна слідкувати за прозорим розподілом бюджетних коштів, реалізацією цікавих, потрібних для міста проектів, у тому числі й про співпрацю з польською стороною. Але приймати історичні рішення не належить до компетенції міської ради», - чітко обґрунтував власну позицію обранець громади.

На це Микола Федік зазанчив, що вищезгадане звернення – не що інше, як звернення до компетентних органів держави з вимогою відреагувати на історичну несправедливість:

«Україна й так слабка, тож не будемо її добивати. Вживання терміну «етнічні чистки» ще більш менш доцільне, але геноцид – це вже занадто», - наголосив «свободівець».

Однак, Ігор Поліщук наполягав на своєму, мотивуючи власну думку тим, що вищезгадане історичне питання – виключно у компетенції Верховної ради України і Міністерства закордонних справ:

«Є депутат, який представляє інтереси Луцька у Верховній Раді, - Ігор Лапін. Нехай займається цим питанням. А Луцька міська рада повинна вирішувати більш важливі та актуальні для лучан питання, зокрема, вирішення господарських проблем і покращення життя лучан», - підсумував депутат.

Вислухавши усі «за» і «проти», члени профільної комісії не підтримали ідею зі зверненням до Верховної Ради щодо оскарження рішення польського сейму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 27 Серпня 2016 23:18
коментар було видалено
Слава украiнi Показати IP 27 Серпня 2016 23:56
Героям слава!!!
Націонал-соціаліст до Слава украiнi Показати IP 28 Серпня 2016 11:41
Всіх отих вискочок зі Свободи, що перекручують ідею націоналізму у їх хвору голову. Фінансовану і до сих пір ахметовим. Прохання прийти в війсовий комісаріат і віддати свій патріотичний обов'язок захищати Український народ у зоні АТО. Немає місць є місця у добровольчих батальйнах. А так ви всі під... що причетні до початку війни зі своїм тягнибоком, фаріон, мирошниченком, бенком, та вашим паханом Львівським кримінальним авторитетом пупсом.
Штефан, Луцьк до Слава украiнi Показати IP 28 Серпня 2016 13:25
Стосовно "геноциду". ІІ "Жечи Посполітої" не було у ті часи. Із 1941 року, під час німецької окупації на території Польщі, було створено "Генерал-губернаторство". А ось в Україні, у цей час, під орудою Еріха Коха, ми мали "Рейсхкомісаріат Україна". Який простягався від Мінська і включно із Кримом, аж до Чорного моря. То яка ІІ "Жеч Посполіта"? ЇЇ не існувало. А дежавне утворення Україна, хай і під окупацією та на німецьких багнетах, таки було. Який геноцид на етнічних українських територіях? Ви із бика впали пани поляки, чи щось гірше? Вивчате історію!
Ас Показати IP 28 Серпня 2016 00:47
Бред! Справді напевно потрібно в психлікарні депутата перевірити неадекватний якийсь,народ волині цікавить майбутнє,а не минуле
555 Показати IP 28 Серпня 2016 02:34
продажна ця Швобода. Ллють воду на млин рашок. Недаром вони є в записах "амбарної книги", що отримали 200 тис дол.
краще Показати IP 28 Серпня 2016 08:48
афальт у дворах та на дорогах положать
Анонім до краще Показати IP 28 Серпня 2016 09:56
ага , і колбаси по 3 рублі привезуть
ляп Показати IP 28 Серпня 2016 09:59
ляпін "все вирішить і для Луцька і для держави" а в першу чергу ДЛЯ СЕБЕ!!!
Коля Показати IP 28 Серпня 2016 10:25
Св**ота - кремлівські провокатори.
село Показати IP 28 Серпня 2016 10:32
луцькі депутати вже "порішали" всі міські проблеми-а тепер "со знанием дела" візьмуться за міждержавні! Луцьку дуже пощастило з депутатським корпусом усіх рівнів!!!!
123 Показати IP 28 Серпня 2016 11:17
А чому це міськраді затикають рота? Правильно - треба антиукраїнські настрої скасовувати в зародку. Укропівцям - сором!
волинянам Показати IP 28 Серпня 2016 11:47
ох керують укропівці в луцькому районі, на комунальне підприємство поставили бувшого рекетира офіс переведуть до сніжної колореви, і ремонт в усіх школах садках тільки через комунальне підприємство, голова ради ніхто.....
Арістарх Показати IP 28 Серпня 2016 12:30
Шановні! Болючу для Волині тему перетворили на "перегавкування" в Інтернеті. Рішення польського сейму є ганебним по відношенню до загиблих волинян і тих патріотів, які стали на їх захист. Такими зверненнями треба тиснути на Верховну Раду, щодо адекватної відповіді польському сейму, адже, і польський сейм прийняв рішення під тиском місцевих гмін і воєводств. І прошу, перестаньте "гавкати" один на одного в Інтернеті.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus