USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська «база» відпочинку, яку хочуть забрати з обласної власності

9 Жовтня 2014 15:22
Для того, щоб облаштувати два занедбаних будинки без комунікацій на базі відпочинку «Тросне», де можливо поселити 9 дітей, потрібно не менше мільйона гривень. А так як фінансування для такого проекту в місцевому бюджеті не передбачене, будиночки слід зняти з комунальної власності та знайти інвестора, який відновить їх.

У цьому переконували під час візиту на базу відпочинку «Тросне» у селі Карасин, Маневицького району.

Як зауважив голова Волинської облради Валентин Вітер, однією з причин скликання Дня депутата став саме цей об’єкт, який під час минулої сесії Волинської облради намагались зняти з обласної власності. Проте, тоді відповідне рішення народні обранці не підтримали, вирішивши, що натомість можна інвестувати кошти та організувати тут повноцінний санаторій для дітей.
Але депутати не бачили вживу об’єкт, тому, вочевидь, вирішили, що йдеться про велику базу. Натомість, зняти з обласного балансу планувалось лише два будиночки без земельної ділянки, загальна площа яких становить 53 квадратних метра.

Нині ця база перебуває на балансі Волинської обласної філармонії – організації власність дісталась після ліквідації Волинського обласного кіновідеомузичного підприємства ще у 2011 році. Проте нині база відпочинку на озері Тросне не використовується за призначенням, а коштів на її відновлення в філармонії немає.
Як розповів охоронець, який живе на цій базі, тут вже декілька років немає постійних відпочивальників. Приміщення з дерева давно відсиріли – всередині віє сирістю, тому вони однозначно потребують ремонту. Через паркан знаходиться база Маневицької виправної колонії.

«Веселе сусідство для діток, ага?», - жартує охоронець.

Як зауважив Валентин Вітер, серед пропозицій, які звучали під час сесії облради, була ідея про передачу будівель на баланс районної ради для того, щоб в подальшому організувати тут санаторій. Однак, реалізувати цей амбіційний задум буде вкрай непросто – дерев’яні будиночки не мають ні світла, ні каналізації. Попри те, що трансформатор розміщений за 300 метрів від бази, для того, щоб довести від нього лінію електропередач ще за старим курсом долара потрібно було більше 100 тисяч гривень.

Натомість голова Маневицької районної ради Людмила Веремчук зауважила, що в бюджеті не передбачено коштів для відновлення бази. Попри це, місцева влада зовсім не проти облаштування такого об’єкту в районі. Зі слів посадовця, нинішні відпочивальники потребують комфортних умов, забезпечити які на базі наразі неможливо.

Як зауважив депутат Волинської облради від місцевого округу Микола Давидюк, яка б форма власності не була, можна прописати умови таким чином, щоб лише місцеві діти могли тут відпочивати – чи за умовну плату, чи навіть безкоштовно.
З його слів, озеро Тросне є одним із наймальовничіших і знаходиться майже над трасою. Він заявив, що продаж будинків цієї бази є непоміркованим рішенням, оскільки щораз виникає проблема оздоровлення дітей Волині. Також Давидюк зауважив, що слідом за продажем будиночків постане питання і викупу землі під них.


«Там (на сесії облради, - авт.) була спроба невеличкого скромного прихованого дерибану для того, щоб викупити цю ділянку землі. Ця територія була б «спихнута» потрібним людям. Ми дуже легко роздаємо те, що є під розумними аргументами. А потім чухаємо деякі місця, що ми пороздавали і нічого не залишили для громади», - заявив Давидюк.

На закиди про те, що буцімто, питання продажу намагались провести «втиху» голова облради зауважив, що проект рішення був опублікований на офіційному сайті структури ще за 20 робочих днів до сесії.

Разом з тим, депутат Волинської облради Віктор Прокопчук зазначив, що такий амбітний проект для його реалізації потребує не менше мільйона гривень для підведення комунікацій та відбудови будиночків, які поки що непридатні для постійного проживання дітей. З його слів, не слід у кожному рішенні бачити крамолу, оскільки на Волині чимало мальовничих місць, проте для облаштування більшості з них потрібен господар.
Зі слів депутата профільної комісії облради В'ячеслава Рубльова, з пропозицією зняття з державного балансу цих будинків на базі звернулась сама Волинська обласна філармонія, оскільки вона не має достатньо коштів для їх утримання та відновлення:

«Комісія зійшлась на єдиній думці – цьому місцю потрібен інвестор. Бо поки тут немає умов для проживання і відпочинку ні дітей, ні дорослих. Ми переобтяжуємо комунальний баланс такими речами, коли перекладаємо такі об’єкти, як цей, з однієї полиці на іншу».

Як зазначив Рубльов, зважаючи на складну ситуацію в країні, не слід очікувати коштів з бюджету, а брати ініціативу в свої руки. З його слів, рішенням проблеми стане пошук інвестора та підписання з ним договору, в якому будуть прописані відповідні умови щодо того, хто матиме право відпочивати на цій території.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 9 Жовтня 2014 15:50
Держава не повинна утримувати всякі бази. Продати потрібно,щоб приватний власник навів порядок.
карасин до лучани Показати IP 9 Жовтня 2014 16:37
До чого тут "лучани", якщо база в Карасині. Там такий ласий шмат землі, що інвестор на кшталт "Лукойла", щоб за рік повернути гроші, поставить високий паркан, що місцеві просто не ступлять на берег. І буде все правильно: іде будівництво. Майно будівельника треба охороняти. Ми з хлопцями ще подумаєм, але мабуть правильніше буде зробити "закорочення мережі", якої, правда, там нема.
Знаючий до лучани Показати IP 9 Жовтня 2014 22:12
Пустіть туди до корита Прокопчука-він добре знає на прикладі Мальованки що під Рожищами як на цій базі можна навести лад.Він там просто зробить черговий блядюшнік як зробив з Мальованки.Він по цьому спец.
Вдумайтесь! Показати IP 9 Жовтня 2014 16:40
Два будинки де можна розмістити аж ДЕВ'ЯТЬ дітей,на ремонт потрібо МІЛЬЙОН!,гривень.Краще ті будинки розвалити і на дрова віддати одинокій,старій людині.
Анонім до Вдумайтесь! Показати IP 9 Жовтня 2014 20:38
На два будиночки провести ЛЕП довжиною треба 100000 гривень по старому курсу? Криша поїхала? За такі бабки черга стоятиме будівельників.Два будинки відремонтувати лімон..нові побудувати можна.Що за бред? Мають клієнта, і кармани для відкату готовлять..продадуть за тисяч десять ..офіційно..комісійно рішили і за лупу ніхто не візьме..колективне ж рішення
Здрасте до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2014 08:45
Підтримую 100%. Вітер каже: будиночки без землі,- та зразу ж після продажу дадуть землю під будинками у власність, а гектарів 5 в оренду. Чому так швидко прогнулась голова райради? Заберіть цю базу на баланс райради, найдіть людину з патріотичними поглядами і буде Вам Пролісок.
лучанин Показати IP 9 Жовтня 2014 23:30
точно придуріли. За мільйон гривень можна побудувати не гірший будинок, ніж той що на першій фото.
валерій Показати IP 10 Жовтня 2014 09:16
Проблема вирішується дуже просто: облаштовується автокемпінг-ставиться декілька урн для сміття,робиться туалет, а також бажано зробити скважену з водою.Брати по кілька гривень з кожної палатки і не забути на трасі поставити щит з рекламою, повірте мені пустувати автокемпінг не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus