USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська експосадовиця банкрутує через суд, аби не віддавати борги

31 Жовтня 2023 22:46
У Господарському суді Волинської області розглядають справу про банкрутство колишньої голови Рожищенської райдержадміністрації Інни Гайворонської. Якщо її визнають банкрутом, то їй не доведеться компенсовувати Луцькій РДА 173 тисячі гривень. Ці гроші свого часу виплатили з бюджету очільниці управління освіти Рожищенської РДА за три роки вимушеного прогулу.

Антоніна Клімчук відстоювала своє незаконне звільнення у 2011 році з посади керівниці управління освіти Рожищенської РДА в судах. Розпорядження про звільнення вона скасувала в 2015-му через Волинський адмінсуд. У 2016 році РДА заявила до суду з проханням переглянути це рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами, оскільки воно було скасоване у Вищому адміністративному суді України відповідною ухвалою, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«На підставі цієї ухвали головою Рожищенської РДА Гайворонською І. М. винесено розпорядження від 4 липня 2016 року «Про звільнення ОСОБА_2», – йдеться в ухвалі суду.

Проте в 2017 році Вищий адмінсуд скасував і цю ухвалу на користь РДА від 2016 року. У зв’язку з цим Антоніна Клімчук написала заяву на ім’я тодішньої голови РДА Інни Гайворонської, аби вона поновила її на посаді. Цього не сталося. Тому Антоніна Клімчук пішла судитися далі та звернулася до Волинського адмінсуду з позовом про визнання протиправною бездіяльність голови щодо нескасування розпорядження РДА від 2016 року про її звільнення.

Суд зобов'язав поновити Антоніну Клімчук на посаді керівниці відділу освіти Рожищенської районної державної адміністрації з 5 липня 2016 року. Також адміністрація мала виплатити жінці компенсацію за три роки вимушеного прогулу – 268 375 гривень.

Як розповіла Антоніна Клімчук, перемогла в судах лише завдяки своїй наполегливості. Їй вдалося довести недійсність догани, за якою її звільнили.

«Працюючи в неї заступником, я виграю суд у Львові. Там було не пряме поновлення, а скасували мені одну з доган. І виходить, що моє звільнення не може бути правомірним. Вона на посаді керівника відділу освіти хотіла бачити ручну людину. Вона знала, що я людина принципова і на якісь відкати, звільнення за вказівкою не піду ніколи», – сказала Антоніна Клімчук.

Як пригадала, порозуміння з Гайворонською знайти не вдалося. Після поновлення вона фактично одразу звільнилася.

«Якщо вже суд мене поновив, я на тиждень була змушена вийти на роботу, принаймні щоб компенсацію забрати. Вона мене в коридорі посадила», – поділилася Антоніна Клімчук.

Саме через виплачені кошти Антоніні Клімчук за вимушений прогул розпочався новий виток судових процесів, щоправда вже до ексочільниці Рожищенської РДА Інни Гайворонської. З відповідним позовом звернулася волинська прокуратура. Мовляв, Гайворонська своєчасно не скасувала розпорядження від 2016-го про звільнення Клімчук.

«За таких обставин на ОСОБА_1 як на особу, яка затримала виконання рішення суду про поновлення ОСОБА_3 на посаді, покладається обов’язок відшкодувати шкоду, заподіяну РДА внаслідок виплати ОСОБА_3 коштів за час вимушеного прогулу», – вказано в ухвалі суду.

У зв’язку з цим у 2021 році Рожищенський суд виніс ухвалу, якою зобов’язав Інну Гайворонську сплатити 88 тисяч гривень Луцькій РДА як правонаступниці Рожищенської адміністрації.

«Вимога до Інни Гайворонської про сплату цієї суми мала виходити від Луцької РДА як правонаступниці Рожищенської РДА. Цю суму – 88 677 гривень – Гайворонська сплатила за рішенням суду 23 листопада 2021 року. Фактично з новим позовом про виплату іншої частини суми – 173 тисяч гривень – звернулася Волинська обласна прокуратура», – прокоментувала керівниця юридичного відділу апарату Луцької РДА Яна Рогатюк.

Після нового позову в 2022 році про стягнення 173 тисяч гривень Інна Гайворонська пішла банкрутуватися до Господарського суду Волинської області. Мовляв, не має можливості гасити борги перед Луцькою РДА.
«На адресу адміністрації було надіслано звіт арбітражного керуючого Микити Рабана, в якому він зазначив, що станом на 7 серпня 2023 року за результатами перевірки декларацій про майновий стан боржника не встановлено фактів приховування боржником доходів або ж майна, за рахунок якого можливо погасити кредиторські вимоги», – сказала Яна Рогатюк.

Сконтактувати з Інною Гайворонською журналістам не вдалося.

Учасники справи про банкрутство вирішили, що суддя Господарського суду розглядатиме її без їх обов’язкової присутності. Днями було призначено розгляд цієї справи. Тому, найімовірніше, жодних компенсацій державі не буде.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олекса Показати IP 1 Листопада 2023 07:51
Це ті що грабуючи Україну в такий спосіб
Анонім до Олекса Показати IP 2 Листопада 2023 15:22
Переведіть на любу зрозумілу мову, ваші незвязні фрази.
Правда Показати IP 1 Листопада 2023 16:26
Є законний механізм бснкрутства фізичних осіб. Чому й не скористатись, кому що муляє чи жаба душить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus