USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська художниця мріє про власну виставку

18 Липня 2016 08:00
У досконалому відчутті прекрасного, у вмілому відтворенні його на полотні бачить перспективу розвитку власного таланту молода сучасна художниця, уродженка Рожища Юлія Смаль, яка живе і працює в Києві, а нещодавно навідала свою малу батьківщину. А ще мисткиня мріє про персональну виставку власних творів.

Зі слів мами художниці Ольги Олександрівни, добре тримати олівець в руках Юлія навчилась раніше, аніж говорити перші слова. Аркуш паперу і кольорові олівці, а згодом і фарби, були найкращими іграшками для дівчинки. Аби розвинути дитячий талант, мама записала Юлію на гурток у тодішній Будинок дитячої творчості. А згодом Юлія стала відвідувати заняття знаного місцевого художника Миколи Мамчука при художній майстерні.

Опановувати ази художньої справи було нелегко. Але за три роки студіювання Юля здобула вагомий багаж знань і після закінчення дев’ятого класу Рожищенської ЗОШ №3 вступила у Луцьке училище культури і мистецтв на кафедру декоративно-прикладного мистецтва.

Аби здобути вищу професійну освіту, Юлія Смаль двічі вступала у Київську академію мистецтв, навіть приватні уроки у Геннадія Ягодкіна брала. Та, в результаті, стала студенткою кафедри дизайну Національного авіаційного університету.

Навчання на стаціонарі, підробіток у вільний час (бо ж життя у столиці не дешеве) на деякий час посунули мистецтво на другий план. Та закінчивши виш, Юля зрозуміла, що художню справу не покине, і знову стала за мольберт.

Задля матеріального забезпечення життя Юлія Смаль налагодила співпрацю з деякими відомими видавництвами (наприклад, «Джерело життя», з яким працює і нині) як художник-ілюстратор. А у вільний від роботи час поринала у мистецтво. Навіть створила власну студію живопису, де навчала художньому мистецтву як молодь, яка прагнула вступити у виші, так і тих, хто вже в дорослому віці хотів розвинуті свої таланти, навчитися малювати для себе.

Соковитістю фарб, насиченістю малюнка вражають натюрморти та пейзажі молодої художниці, витонченістю ліній, завершеністю образу – її портрети. Та це твори реалістичні.

Мисткиня переконана, аби розвиватись як художник, необхідно відчувати час, його вимоги, бо саме час і фільтрує мистецтво. Тому нині тяжіє у своїй творчості до абстрактно реалістичних смислових образів.

Олійні фарби, інсталяція, графіка – це далеко не всі техніки, в яких творить молода та талановита Юлія Смаль.

Одна з основних тем, над якими нині працює художниця - це переосмислення української вишиванки. Це пошук у геометричних візерунках власної концепції окремого та неподільного елемента та концентрації в ньому неподільного цілого. Саме смілива інсталяція нашої землячки «Вишиванка. Пам’ять» демонструється нині на діючій виставці творів молодих волинських художників «Молода Волинь» у Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

Намагання відійти від стандарту про те, що мистецький твір має бути виконаний лише на полотні, привели нашу землячку до участі в майстерному проекті «А4, Кулькова ручка» (виставка робіт проходила у мистецькій галереї «Карась» на Андріївському спуску), концепція якого полягає у створенні мистецтва повсякденними засобами, зокрема кульковою ручкою. Ця робота є продовженням переосмислення художницею візерунку української вишиванки.

Юлія Смаль називає мистецтво однією з форм комунікації. І коли задум митця, його посил, який він намагається передати у своїй роботі, зрозуміє, зчитає глядач, тоді художник стає успішним. "Та перше ніж щось творити, потрібно вірити в себе і в свій талант", - стверджує художниця.

Як зізнається Юлія Смаль, вона знаходиться на тому етапі мистецького розвою, коли найбільшою її мрією є персональна виставка, над якою працює. «Мистецтво проросло коренем, а тепер стимулює до творчості», - наголошує Юлія Смаль.

Тож, нехай щастить нашій талановитій землячці у мистецькому пошуку власного «я», а її художні твори знаходять все більше поціновувачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
поціновувач Показати IP 18 Липня 2016 09:18
Гарні картини, без зайвого псіходєла
art-lover Показати IP 19 Липня 2016 15:17
Творчого поступу та визнання талановитій художниці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus