USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинська «кішка» - унікальний пристрій для знищення розтяжок

17 Березня 2015 15:29
Унікальний прилад для знешкодження ворожих розтяжок розробили волинські майстри. Вони переконують: їхній винахід знищить пекельну машину будь-де – в лісі, болоті, високій траві і навіть серед битої цегли. Про це інформує Press-centr.com.

За виготовлення приладів для знешкодження ворожих розтяжок взялися у Нововолинську. Свій винахід майстри лагідно назвали «кішкою». Це невеликий шматок металу із виступами та прорізами з усіх сторін.

- У нашому приладі, як можна побачити, є надрізи бокові, - говорить волонтер-винахідник Олександр Богдан. - Наприклад, попередня модель, яку колись запустили у виробництво, цих надрізів не мала, а вони, насправді, дуже важливі, адже спрацьовують, коли «кішка» у високій траві перевертається. Вона також може хапати натяжні елементи - дріт, рибацьку нитку тощо.

Майструвати «кішки» винахідникам допомагають місцеві студенти. Хлопці говорять: сидіти без діла, коли в країні війна, вони не можуть, тож допомогти зголосилися з радістю.

- Моя задача – правильно позначити та прорізати бокові прорізи, - говорить студент Іван. - Вони потрібні для використання «кішки», наприклад, у високій траві. Ці прорізи чіплятимуть натяжні елементи – мотузку, рибацьку нитку, або будь-що інше, що може призвести розтяжку в дію.

Навчитися знешкоджувати розтяжки з допомогою «кішок» може кожен, - запевняють майстри. Прилад чіпляють на мотузку, закидають на місцевість, де може бути схована міна, або граната та повільно тягнуть. Коли розтяжку знайдено, вона підривається, але без шкоди для бійця.

- Насправді це не надто розумна річ, але вона надзвичайно ефективна, принаймні, розтяжки знімає на раз, - запевняє військовослужбовець 14-ї окремої механізованої бригади Василь Лучук. - До того ж, якщо доведеться йти в рукопашну, нею можна навіть оборонятися. Звісно, при хорошому вмінні нею користуватися. А так «кішка» дуже проста і затрат на її виготовлення треба мінімум і, головне, не треба великого розуму, щоб нею користуватися.

Виготовити такий прилад для знищення розтяжок, розповідають майстри, коштує 100 гривень, в той час як аналоги гіршої якості обійдуться вп’ятеро дорожче. Але лише «кішками» волинські «кулібіни» не обмежуються. Вони розробили ще один пристрій - він знешкоджує так званні мінні пастки.

- У зоні АТО часто трапляється таке, що міни часто мінують мінами, - говорить Олександр Богдан. - Тобто коли сапер піднімає одну міну, є ще одна міна, яка схована знизу і вона спрацьовує. А наш пристрій допоможе знімати одразу обидва вибухові пристрої і таким чином уникати отаких сюрпризів від сепаратистів, - говорить Олександр Богдан.

Виробництво протимінних приладів волинські майстри вже поставили на конвеєр. Їх виготовили більше ста та відправили військовим на фронт. Усе роблять власними силами на пожертви небайдужих людей. Винахідники вірять: там, на сході, їхні розробки врятують не одне життя.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus