USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинська майстриня створює «диво ляльки»

14 Вересня 2015 08:21
Ляльки Галини Корнелюк – а на сьогодні в доробку жінки їх понад 200 – вже побували на виставці у Франції, знайшли нових господарів у Канаді, Іспанії та Америці. І хоч майстриня живе в Запоріжжі, родом вона із невеличкого поліського села Язавні на Ратнівщині. Про це повідомляє «Слово Волині».

Цьогоріч пані Галя завітала до рідної сторони, і журналісти мали змогу поспілкуватися. У паузі, оповідаючи про дітей та внука Богданчика, які живуть там, у Запоріжжі, раптом мовила: «А липа тут цвіте зовсім не так… по-іншому, по-рідному… краще. І яблука пахнуть батьківською хатою…». Хоча саме далеко від дому, вона творить свої дивовижні ляльки. На запитання, з чого ж усе почалося, відповідає:

– Моя донька чотири роки тому народила синочка Богдана, і от тоді, коли з’явилася на світ ця дитина, я захопилася ляльками. Це було диво якесь! А вже через півтора місяця мене запросили в художню студію попрацювати з дітками – повчити їх в’язати. Там випадково познайомилася з отаманом запорізьких козаків. Побачила його й подумала, а чому б ляльку таку не зробити? Назвала її «Козак Богдан». Козак – бо ототожнювала його з отаманом, а Богдан – від імені внука і великого українського гетьмана Богдана Хмельницького. А коли вже був чоловік, то потрібно було подбати і про пару для нього. Так виникла ідея зробити «Галю». Її я асоціювала з собою. Прізвище моє теж має сакральний зміст – «Корнелюк» – від слова коріння. Вже пізніше почала виготовляти росіян, грузинів, цілі арабські сім’ї, назвавши цей напрямок «Традиції та креатив».

– Що потрібно для того, щоб створити таку красу?

– Важливу роль відіграє не результат, а сам процес, коли працюєш над лялькою, тримаєш у голові її позитивний образ. У самі вироби або в мішечки біля них вкладаю трави. Наприклад, звіробій, як і сонце, розганяє тьму. Його вважають зіллям Божої Матері. Полин – від злих сил водного походження, і він має властивість відновлювати нашу гармонію з природою. Лаванда концентрує сили людського організму на боротьбі з нечистю, неабияк рятує від комах, а енергетично впливає на зміцнення кохання. М’ята дуже добре гармонізує. Вона відповідає за лад у сім’ї. Сварок точно не буде, якщо це зілля покласти в ляльку-оберіг.

Має значення й те, що і плету, і вишиваю вбрання ляльок тільки руками, ретельно добираючи орнамент. Виноград – символ родючості та сім’ї, дуб – символ світового дерева, що росте в раю і з’єднує світи. Це дерево Бога, сонячної чоловічої енергії, розвитку життя, має владу над злими силами, охороняє від негараздів і злого чаклунства. Троянда – символ достатку, дівочої краси і чистоти, калина – любові, щастя, багатства, надії.

– І скільки часу йде на виготовлення однієї ляльки?

– Десь днів чотири. Але я не роблю виріб від початку і до кінця за один раз. Спочатку вишиваю, як прийде натхнення – плету, а потім уже зшиваю лялечку.

– Знаю, що ви мали багато замовників із Росії. Чи події останніх двох років якось вплинули на вашу творчість?

– Дуже багато довелося пережити у зв’язку з цим. Було, що й погрожували… А коли почалася анексія Криму, чула, як Земля стогне… від амбіцій. Я довго не могла оговтатись, зрозуміти, що діється навколо, працювати. Та якось мені підкинули ідею зв’язати голубів. І щойно її реалізувала, вся енергетика зібралася, і я з новими силами поринула у роботу. Душевний стан майстра – це інструмент, який завжди має бути чистим і легким.

Марія ЛЯХ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus