USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.76 9.90

У Луцьку пропонують офіційно вести облік благодійних внесків

19 Травня 2016 13:36
Сплата благодійних внесків у комунальних закладах Луцька часто викликає сумнів щодо того, що вони справді благодійні, а не примусові. Більше того, не завжди ці кошти обліковуються та витрачаються за призначенням. Аби цю ситуацію змінити, обранці луцької громади вирішили ухвалити порядок надходження благодійних коштів, матеріальних цінностей та послуг.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 19-го травня.

Під час засідання член комісії Ігор Поліщук зауважив, що в багатьох комунальних закладах Луцька облік благодійних внесків, робіт і послуг не здійснюють або здійснюють не в повній мірі та не у відповідності до законодавства про фінансово-бухгалтерський облік.

Більше того, його колега Борис Смаль назвав приклади, де кошти можуть «розбазарюватися».

«Благодійна допомога в луцьких комунальних закладах надається у вигляді коштів, матеріальних цінностей та послуг, зокрема в луцьких школах. А от в дошкільних закладах є стартовий внесок, хоча дитина там навіть не навчалася. Щодо лікарень, то там взагалі перед наданням послуг медики кажуть робити благодійний внесок. То де ж це благодійність?! Логічніше було б, як би хворого вилікували й тоді б людина хотіла демонструвати благодійність.

Є проблеми й щодо обліку коштів. Зазвичай гроші обліковуються в журналах, зошитах тощо. Для прикладу, були ми в ДЮСША № 2. Там робили ремонт і нам не надали відомостей щодо обліку коштів, які використовуються. Щодо шкіл, то благодійну допомогу не завжди використовують раціонально. В одній із провідних шкіл Луцька я проаналізував: 80% батьківських внесків витратили на ремонти та господарські приладдя, 10% на заходи, які проводяться в школах, і 10% це - гуртки, книги та речі, які дитина зможе забрати після завершення освіти чи щось отримати для себе. Або ж в іншій школі витратили 10 тисяч гривень на фарбу, а за ці кошти батьки могли б повезти дітей на екскурсію», - доповів депутат.

Більшість членів комісії підтримала на розгляд сесії проект рішення «Про порядок та повноту оприбуткування комунальними закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання матеріальних цінностей, робіт та послуг, отриманих від благодійників». Його будуть рекомендувати затвердити.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКА МЕДИЦИНА НЕ ВИЖИВЕ БЕЗ «БЛАГОДІЙНИХ ВНЕСКІВ»

Зауважимо, що документ передбачатиме заборону працівникам комунальних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання міста Луцька отримувати від благодійників готівку у будь-якій формі та за будь-яким призначенням.

Також нововведення передбачають зобов’язати набувачів благодійної допомоги використовувати добровільні внески і пожертви винятково для потреб фінансування відповідного комунального закладу за напрямками видатків, що визначені благодійниками.

Якщо ж конкретні цілі використання коштів не визначили благодійники, то шляхи спрямування визначатиме керівник закладу відповідно до першочергових потреб, що пов’язані винятково з основною діяльністю закладу-набувача благодійної допомоги.

Також набувачі благодійної допомоги повинні будуть здійснювати ведення бухгалтерського обліку благодійних внесків і пожертв.

Щодо відповідальності, то її покладатимуть на керівників відповідних виконавчих органів Луцької міської ради та комунальних закладів, які є набувачами благодійної допомоги.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у Володимирі-Волинському заборонили благодійні внески в закладах освіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
лучанин Показати IP 19 Травня 2016 14:52
Медичні заклади -півбіди .В нас на садівничому масиві"Світанок" голова товариства Недумов С.І бере за кіловат електроенергіі скільки вважає за потрібним з одного одна варість кіловата з другого -інша .Крім того у вартість членських внесків теж вніс втрати по електроенергії ( підключен чи ні до електромереж -ПЛАТИ )Торгіє дачними ділянками виступаючи посередником між власниками та покупцями отримуючи з цього по 200 -300 дол за кожну реалізаію дачної ділянки .А 200 чоловік здали на придбання трансформатора по 150 грн - так він сказав що цих грошей вже нема(30000 грн) - він їх заплатив за електроенергію бо ХТОСЬ!!!!!! краде .ОСТАП БЕНДАР _ І НІХТО НЕ ЧІПАЄ БО В НЬОГО СИН І НЕВІСТКА В ПРОКУРАТУРІ ,БУДЕМО ПИСАТИ В КИЄВ, бо на місці не можемо заспокоїти нашого підприємця .Місцеві органи не реагують .Хай з Києва навчать ,як треба працювати.МОВЧАТИ НЕ БУДЕМО
спонсор Показати IP 19 Травня 2016 15:57
Для пана смаля підскажу , що я допомагаю тільки закладу, дє довіряю директору на 100%. І це моє право контролювати як витрачені мої кошти, а не ви дармоїди ..путати зі своїм св.нячим рилом маєте контролювати. Вам нема довіри і спонсора для вас немає. Ви найдіть спонсора для школи, а потім контролюйте!!!!!! З таким підходом ви знищіте освіту!!!!
до Споносора до спонсор Показати IP 19 Травня 2016 17:17
Так і продовжуй, спонсоруй! Можеш ще мені дати пару рублів - Я ВКЛАДУ ЇХ В Школу/садок де твої діти ходять, ОБІЦЯЮ, покладу плитку!!
василь до до Споносора Показати IP 19 Травня 2016 18:03
Тобі дійсно можу дати, аби тільки взяв.
Сусід Показати IP 20 Травня 2016 07:11
Давайте перестанемо ДАВАТИ, і тема не буде актуальною, хоч для нас!!!!
гисть Показати IP 20 Травня 2016 13:00
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus