USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Волинська ОДА прагне влади у Єврорегіоні «Буг»

16 Грудня 2016 16:21
Волинська обласна рада прагне відродити роботу Єврорегіону «Буг» та облдержадміністрація ось уже два місяці, як не відповідає на листи щодо зміни складу ради регіону. Натомість позиція голови ОДА полягає в тому, аби секретаріат транскордонного об’єднання передав усі документи та печатки.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 16 грудня.

Так, членам комісії на розгляд представили проект рішення Про внесення змін до Регіональної програми розвитку транскордонного і міжрегіонального співробітництва на 2013-2017 роки. Відповідно до цих змін, на заходи та утримання секретаріату транскордонного об’єднання Єврорегіон «Буг» з української сторони у 2017 році потрібно 732 тисячі гривень. Ще 1,3 мільйона додатково необхідно внести цьогоріч, аби заплатити борг по проекту, реалізованому в селі Грем’яче. Згаданий борг виник через коливання курсу валют.

І якщо друга пропозиція ні в кого з членів комісії та присутніх не викликала зауважень, то перша частина питання викликала бурхливе обговорення.

Ще 29 вересня 1995 року з метою активізації розвитку соціально-економічних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших зв'язків українсько-польсько-білоруського прикордоння було створено Єврорегіон «Буг». Його засновниками стали Волинська область (Україна), Люблінське воєводство (Республіка Польща) та Брестська область (Республіка Білорусь).

У 2013 році повноваження керуючого Президії Ради Єврорегіону «Буг» передали тодішньому голові Волинської ОДА Борису Клімчуку. Так склалося, що ось уже 2 роки, як ніхто не скликає Ради Єврорегіону, а її склад треба змінювати.

Саме рада призначає склад Секретаріату транскордонного об’єднання Єврорегіон «Буг» з української сторони. До слова, до складу Секретаріату за посадою увійшли працівники управління міжнародного співробітництва ОДА, яке нині ліквідоване.

Одним словом, аби відродити потужний інструмент міжнародної співпраці потрібно скликати Раду Єврорегіону. Як пояснив керуючий справами апарату облради Дмитро Дубняк, найближчий час, аби скликати представницький захід такого рівня – лютий 2017 року. Адже потрібно, аби погодилися всі три сторони-засновники: Польща, Білорусь та Україна. Більше двох місяців тому обласна рада звернулася з листом в ОДА з проханням подати пропозиції щодо кандидатів у складу Ради, та, порушуючи всі законні строки, адміністрація так і не відповіла навіть формальною відпискою.

Дмитро Дубняк пояснює: обласна рада пропонує переформатувати склад ради та секретаріату, увівши до їх складу не представників районних адміністрацій, чиновників з ОДА, а представників органів місцевого самоврядування: обласної ради, місцевих рад, у тому числі й новостворених ОТГ. До слова, подібний механізм діє в Польщі: там активно задіяні якраз органи місцевого самоврядування. І він набагато ефективніший, аніж українська модель.

Проте облдержадміністрація абсолютно ігнорує такі ініціативи і віддавати місця, які займали представники виконавчої гілки влади, радам не збираються.

Зокрема, в цій сфері виник конфлікт між Секретаріатом та управлінням розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації. Зокрема, як пояснив начальник управління Юрій Кресак, у голови ОДА однозначна позиція: посади та документи і печатки члени Секретаріату мають передати новоствореному управлінню.

Цю позицію він пояснює наступним чином: до складу Секретаріату увійшли працівники управління міжнародного співробітництва за посадами. Нині згадане управління ліквідовується, більшість людей з нього звільнені, тож і посади в Секретаріаті вони займати не можуть. ОДА вимагає передати всі документи і печатки управлінню, яким керує Юрій Кресак.

Проте, апелював Дмитро Дубняк, склад Секретаріату затверджується Радою Єврорегіону. А для цього потрібно цю Раду, принаймні скликати. А щоб цей захід здійснити, відповідно, потрібно внести в зміни до програми транскордонного співробітництва і передбачити кошти.

Та ці аргументи не переконали всіх членів комісії. Зокрема, представник фракції «Солідарність» Юрій Гупало вважає, що перш ніж передбачати кошти, треба навести лад зі складом структури. Тож від голосування він утримався. Однак більшістю голосів члени комісії таки підтримали проект рішення зі змінами і рекомендували для розгляду сесії.

Зокрема, серед змін, які ухвалили члени комісії – ввести до складу структур Єврорегіон «Буг» двох представників від профільної комісії облради та рекомендувати голові ОДА подати пропозиції щодо кандидатів у члени Ради.

До слова, під час засідання Ради Єврорегіону «Буг» також планується передати правління польській стороні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus