USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Волинська письменниця планує написати сім романів

27 Лютого 2016 15:12
Продовження пригод хлопчика Айхо, який змушений утікати з чарівного Хрестового лісу, представила у книгарні «Є» в Луцьку авторка Оршуля Фариняк. Нова книжка має назву «Айхо, або Полювання на шпигуна». Перша частина трилогії – «Айхо, або Подорож до початку» – у 2013 році перемогла в конкурсі «Коронація слова» в номінації «Прозові твори для дітей». Обидва романи видали у місцевому видавничо-поліграфічному домі «Твердиня», та у волинських книгарнях їх ще треба пошукати.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 4 від 25 лютого 2016 року.

– Мене часто запитують, чому про книжки мало хто знає. Тому що вони не представлені у книгарнях, – зізнається письменниця. – Я сама об’їхала з презентаціями область, робила заходи в Луцьку. Та велике значення має наявність роману у книгарнях. Там читач може «зачепитися» поглядом, запитати у продавця, що це за твір. А коли ти не на слуху, тебе ніби й немає.

Та Оршуля Фариняк не полишає наміру зайняти нішу дитячого фентезі в Україні. Полишивши роботу в суді, вона почала писати про 14-річного Айхо, який спокійно живе разом із дідом Радо у затишному домі посеред лісу. Візит непроханого гостя враз руйнує маленький рай – дід і онук змушені втікати. Радо наказує хлопчику розшукати загадкову місцину Шанталію і майстра Каро. В дорозі на Айхо чекають пригоди і перешкоди: таємна війна двох орденів, давня магія, придворні перевороти, небезпечні Воїни Шаку...

Зараз авторка виховує маленьку донечку і паралельно пише третю частину роману. Розповідає, що ідей вистачить щонайменше на сім історій.

– Коли тільки починала писати, то все йшло від душі. Потім намагалася дивитися інтерв’ю з письменниками, слухала курси літературної освіти, – пригадує Оршуля. – Зараз розумію, що треба вчитися, щоденно писати і читати. Моїм кумиром у літературі є Джон Толкін, автор «Хоббіта» і «Володаря перснів». У районній бібліотеці перечитала багато класики.

Це все допомогло сформувати власний стиль. Письменниця каже, що не любить великих міст, її влаштовує бути провінційною людиною. Вважає, що в лісовому будиночку, де жив її герой, було б дуже затишно. Та творець історії Айхо прямує разом із безстрашним підлітком у невідоме. Вона прокладає йому шлях серед вигаданих небезпек і реальних труднощів, що поки не дозволяють герою українського фентезі дійти до широкого читача. Щоб популяризувати свої романи, Оршуля Фариняк написала сценарій буктрейлера для участі в конкурсі каналу «1+1». Спільно з мистецьким об’єднанням «стендаЛь» і Студентською радою Східноєвропейського національного університету письменниця зняла відеоролик про перший роман-фентезі. Знімання проходили у підземеллі Волинського коледжу Національного університету харчових технологій, що в старому місті, та закинутому військовому містечку на початку вулиці Львівської. Головного героя зіграв луцький школяр Ілля Каїн.

У рецензії до першої книги про Айхо шоумен і телеведучий Олександр Педан написав, що нарешті з’явився український конкурент «Гаррі Поттера» і «Хоббіта». «Розв’язати клубок детективного фентезі буде цікаво всім без винятку, – запевняє він. – І коли здається, що вже знаєш розв’язку, автор перемагає! А тобі приємно, бо все тільки починається».

Довідково:
Ореста Осійчук-Горщар (літературний псевдонім Оршуля Фариняк) народилася 1 червня 1982 року в смт Журавному Львівської області. Дитинство провела у селищі Стара Вижівка на Волині, закінчила місцеву загальноосвітню школу. Юридичну освіту здобула у Волинському державному університеті імені Лесі Українки. Працювала у Старій Вижівці юристом в управлінні праці та соціального захисту населення, згодом була помічником судді у районному суді. Переїхавши до Луцька, згадала про свою дитячу мрію – писати.

Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ося Показати IP 27 Лютого 2016 16:19
Хоть хтось читав її опус?
Всезнайко Показати IP 27 Лютого 2016 20:39
А що вона курить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus