USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Річниця Волинської трагедії: глави УГКЦ та католицької церкви Польщі закликали народи до примирення

7 Липня 2023 17:57
Глави УГКЦ та Польської римо-католицької церкви Святослав Шевчук і Станіслав Гондецький підписали спільне звернення у річницю Волинської трагедії, в якому засудили злочини 80-річної давнини і закликали до примирення і єднання українського і польського народів.

Підписання звернення у варшавському Кафедральному соборі імені святого Івана Хрестителя відбулося під час богослужіння українською і польською мовами за участю українців і поляків, передає Укрінформ.

Як зазначив під час богослужіння глава УГКЦ Святослав Шевчук, російська агресія проти України, яка триває з 2014 року, ще раз доводить, що «примирення між нашими народами і співпраця вільної Польщі і вільної України – це необхідні умови миру в нашій частині Європи».

«В іншому випадку карти розігруватиме той третій», – підкреслив Шевчук.

Читати ще: Прем’єр Польщі приїхав на Волинь

Він зазначив, що українська та польська церкви вже багато робили заради примирення, називаючи трагічні події 80-ї давнини «вбивством та етнічними чистками, жертвами яких стали десятки тисяч невинних осіб, зокрема жінки, діти, й особи літнього віку».

Він зауважив, що, насамперед це були поляки, але також й українці, а ще ті, хто рятував родичів та сусідів від небезпеки. Він нагадав, що про це йшлося, зокрема, під час спільної декларації обох церков від 28 червня 2013 року.

Глава УГКЦ підкреслив, що у справі примирення «йдеться не про те, щоб забути, а про те, щоб подолати зло з минулого, і ставити вище те, що єднає, а не те, що розділяє».

«Cьогодні після відкриття масових поховань у Бучі, Ірпені чи Гостомелі ми всі розуміємо, як важливо однозначно назвати винних, ексгумувати жертв, вшанувати їхнє право на гідне поховання та людську пам’ять», – підкреслив Шевчук.

За його словами, після років спільних дій єпископів обох обрядів обидві сторони вже досягли примирення, сторони не сперечаються щодо фактів з нещодавньої історії та їх оцінки. Натомість, останні місяці ще більше зблизили обидва народи, а мільйони поляків відкрили свої домівки для українських біженців. Він підкреслив, що українці сьогодні боряться «за нашу і вашу свободу».

«Парадоксально, що наслідком російської спроби знищити український народ стало зближення між нашими народами», – наголосив Шевчук.

Покровителем на шляху польсько-українського примирення він назвав Іоанна Павла II. За його словами, саме Папа-поляк взяв патронат над зближенням обох народів.

Своєю чергою Голова Конференції єпископату Польщі Станіслав Гондецький під час своєї промови звернувся до президентів і прем’єрів обох країн «у справі гідного вшанування усіх жертв геноциду, перед чим мають відбутися ексгумації тіл загиблих». За його словами, поховання польських жертв Волинської трагедії повинне мати релігійний характер.

У Польщі 80-ту річницю Волинської трагедії на державному рівні відзначатимуть 11 липня.

Як відомо, тема Волинської трагедії є однією з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочин, скоєний в 1943-1944 роках на Волині, несе українська сторона, натомість українська сторона переконує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і зараз активно використовує російська пропаганда, аби посварити Україну і Польщу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 8 Липня 2023 04:58
за один злочин - одне покарання.. за Кучми вже взаємно вибачались..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus