USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинську землю – в оренду офшорній компанії на 49 років

24 Серпня 2020 15:33
Голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко підписав розпорядження про те, щоб віддати в оренду на 49 років 10 земельних ділянок компанії, коріння якої – на сонячному Кіпрі. Тепер ця компанія будуватиме на території Затурцівської ОТГ вітроелектростанції та лінії електропередач, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Окрім цього, ще 23 земельні ділянки під такі цілі вділила іноземній фірмі сама ж ОТГ. Частина цієї землі була пайовою, але якось так сталося, що люди нібито повідмовлялися від паїв. Ідеться про 12 гектарів землі. Директором фірми, яка взялася будувати на Волині вітряки, є виходець з Донецької області.

У Затурцівській ОТГ буквально рік тому зареєструвалося три фірми: «Волинь Вест Вінд-1», «Волинь Вест Вінд-2», «Волинь Вест Вінд-3». Зареєструвалися вони одразу в cільській раді, щоб далеко не ходити. Зібралися будувати електрогенерувальні вітряки.
Засновником Вест Віндів є ТзОВ «ЮДІПІАР ВІНД». А вже його заснувала така собі фірма «ЮДІПІ РЕНЮВАБЛЗ». Серед власників – компанія «Енокс Трейдінг Лімітед», Республіка Кіпр.

Секретар Затурцівської об’єднаної територіальної громади Надія Гаврилюк по секрету зізналася: серед ділянок, які виділяли під вітряки, є людські паї, які в них хитромудро викупили.

«Вони ж в кожної людини викупляли 30 сотих, а потім ми цю землю брали у власність сільської ради», – каже вона.

Державний реєстратор Румла Адамчук, що працює в Затурцівській ОТГ, навідріз відмовляється показати договори оренди і вимагає офіційного запиту.

Відмовляється коментувати ситуацію і заступник голови Затурцівської ОТГ Василь Демидюк.

Директором у «Вест Віндах» є Микита Олександрович Пригорницький. Він родом з Краматорська Донецької області.

Відзначимо, що будівництво вітряків – це справа дуже дорога. Але в статутних капіталах компаній, які зібралися будувати, по 50 тисяч гривень.

Микита Пригорницький каже, що не знає про те, що в людей викуповували паї, каже, оформлювали комунальну та державну власність, а люди відмовлялися від землі добровільно на користь сільської ради. Коли ж запитали в нього про те, що кінці його фірм ведуть в офшори, теж заговорив про офіційні запити на інформацію.

Щодо джерела фінансування, то пан Пригорницький зазначив, що це не тільки статутний капітал, а й залучення кредитних коштів.

Між тим голова Затурцівської ОТГ Володимир Патійчук переконаний: ці бізнесмени озолотять їхню громаду. Вже сьогодні вони обіцяють вкладати в інфраструктуру п’ять мільйонів євро щороку.
«Перед початком будівництва вони укладають договір зі сільською радою на розвиток інфраструктури. 200 мільйонів євро ніхто просто так не вкладатиме. Це дасть такий поштовх громаді, думаю, через років п’ять це оцінять, – переконаний він. – Є близько 37 ділянок, із них деяка частина – пайових земель по 25-26 сотих, від яких люди добровільно повідмовлялися. Їх передано в комунальну власність рішенням сесії сільської ради у зв’язку з добровільною відмовою. Наразі ці землі передано в оренду для розміщення вітрових електростанцій».
Зазначимо, офшорні компанії отримали 33 земельні ділянки приблизно по 30 сотих. 10 земельним ділянок передала в оренду облдержадміністрація. Відтак в оренді на 49 років опинилося приблизно 12 гектарів землі.

Але навряд чи ця земля пробуде довго в оренді. Адже незабаром вступить у дію закон про продаж землі, а орендар має першочергове право на купівлю.

Найбільша в Україні вітроелектростанція Ботієвська розташована поблизу села Приморсьський Посад Приазовського району Запорізької області. Вона налічує 65 вітряків. У Затурцівській ОТГ хочуть встановити 33 агрегати. Якщо підозрілі інвестори не обдурюють і справді побудують вітроелектростанцію, вона буде дуже потужною. Але куди ж підуть кошти – на Кіпр чи в громаду? І чи виконають інвестори свої обіцянки?
До слова, кінцевим бенефеціаром ТзОВ «ЮДІПІАР ВІНД», яке числиться серед засновників «Вест Віндів» є олігарх Василь Хмельницький. Директором вказаний його бізнес-партнер Сергій Євтушенко. Він був співзасновником інвестиційно-девелоперської компанії UDP Renewables, яка входить до складу інвестгрупи UFuture, що належить тому ж таки Хмельницькому.

У пресі пишуть, що він, Рінат Ахметов, Максим Єфимов та Ігор Тинний намагаються на державному рівні прописати правила альтернативної енергії під себе. «Банда зелених» – так їх охрестили журналісти. Вже ні для кого не секрет, що зараз намагаються пролобіювати зелену енергію як альтернативу атомній, але річ у тому, що вона в рази дорожча.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
123 Показати IP 24 Серпня 2020 15:47
Клятий Порошенко ...
ігор луцький Показати IP 24 Серпня 2020 16:10
Погуляйко молодець,не спить.Працює в поті чола.
волинянка Показати IP 24 Серпня 2020 17:34
Спішить, щоб встигнути!
Народна прокуратура Показати IP 24 Серпня 2020 18:02
А чому до цих зажерливих хитрожопих селюків, які керують ОТГ, немає питань у жителів громади, лише до Погуляйка? З розширенням децентралізації отакі керівники, яких ви самі ж і обрали, все більше почуватимуться господарями життя. Але себе винуватити у власних бідах якосо не комільфо, парвда, легше тикати пальцем у Президента, Прем'єра і міністрів !
Так до Народна прокуратура Показати IP 24 Серпня 2020 19:10
Але при нормальному президенту не було б такого прем,єра ,а тим більше таких міністрів! хоча першого вибрали ви
Наталка Показати IP 24 Серпня 2020 19:10
оцінку впливу на довкілля зробили, вплив інфразвуку від турбин на людей та тварин??? ...всіх птахів знищать
Анархист до Наталка Показати IP 24 Серпня 2020 22:23
Этот вопрос задай убийцам, которые себя охотниками называют, всё бьют, даже лебедей не жалеют.
Євробидло до Наталка Показати IP 25 Серпня 2020 08:44
Згідно Вашої логіки в ДАнії і в Голландії птахів взагалі немає.....
Євробидло до Наталка Показати IP 25 Серпня 2020 09:42
Знаєте що саме гірше в Вашій ситуації? Що ФАКТИЧНО (по факту, по поличках, по пунктах, предметно) Ви в екології не розбираєтеся. Ви просто не підтримуєте ідею встановлення даних вітряків на психологічному рівні (можливо через те що це Ахметова, можливо через офшори, можливо через недовіру в даний проект і т.д..), але Вам не вистачає інтелекту це виразити чи посперечатися на цю тему, тому Ви вчепилися за екологію і птахів. ТАк ось, якби Ви мали IQ хоча б 80, то Ви бпрочитали які системи безпеки встановлюють на повітряних фермах (дам підказку аналогічні як в аеропортах), які розвинуті країни і в якій кількості використовують вітряки. Я прогнозую, що Ви напишете щось безглузде типу: "В нас в Україні гроші які мали би бути направлені на систему безпеки вкрадуть/спишуть/роздерибанять і нічого не зроблять",
Мор до Євробидло Показати IP 25 Серпня 2020 11:23
Можливо тому що це робиться черпез офшори ? А можливо тому що це Ахметова? А можливо тому, що в обхід думки Громади? А можливо тому, що все буде зроблено Ахметовим через жоп*\, а не як у Європі ? ЯК?! ДА ВСІ ВІДПОВІДІ ЗРАЗУ, ВСІ ПРАВИЛЬНІ, САМЕ ТОМУ!!!
Євробидло до Мор Показати IP 25 Серпня 2020 12:11
ТО хай так і напише - а не за пташок чіпляється.
Віра Показати IP 24 Серпня 2020 21:23
Правильно, чому люди повідмовлялися від паїв? Обробляти нічим, техніка відсутня, простій людині нізащо її купити. А тут підоспіли багаті дяді зі сходу, а західні дяді раді старатися продатись. Вигода від таких угод зна чи буде, а от шкода природі буде.
Анархист Показати IP 24 Серпня 2020 22:20
Прыгари, как вы достали. Через 15 лет атомные выйдут из строя, будете у этих "ветряков" ток покупать в аккумулятор, чтобы в "хате" не с свечой сидеть...
Заза до Анархист Показати IP 25 Серпня 2020 14:06
Ну ти і Тормозила, можливо ти вийдиш з ладу а, АЕС І ЗА 100 РОКІВ БУДУТЬ ПРАЦЮВАТИ.
Док Показати IP 25 Серпня 2020 23:16
Цікаво те, що АЕС зупиняють, оскільки надлишок електроенергії, особливо в нічний час,а лічильники День/ Ніч( нічний тариф), для комерційних та комунальних підприємств відмінено. Найдешевшу електрику не надають, а за дорогу хто платити буде- звісно хто СПОЖИВАЧІ .Ми з ВАМИ.
Заза до Док Показати IP 25 Серпня 2020 23:27
Точно в ціль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus