USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинське село кличе об’єднуватись у громаду

8 Липня 2017 17:21
Другий рік поспіль Оксана Піцик є виконавчим директором громадської організації «Смідинська ініціатива». Донедавна молодий педагог очолювала ГО «Смідин», яка ще й досі діє на території сільської ради. Односельці ж довірили Світлані Іванівні іншу ділянку роботи, якій, як доводить життя, вона успішно дає раду.

Про це йдеться у матеріалі щотижневої газети «Волинські Новини № 26 (74) від 6 липня 2017 року.

ДОБРИМИ СПРАВАМИ ВИМІРЮЄТЬСЯ ЛЮБОВ ДО РІДНОГО СЕЛА

– Розпочалося все із реалізації одного з проектів «Місцевого розвитку, орієнтованого на громаду», – розповідає Оксана Піцик. – Ішлося про реконструкцію покрівлі дитячого садочка у Смідині (Старовижівський район). Тоді ГО «Смідин» тільки-но створили. Досвіду, звичайно, не було, довелося набиратися його в процесі роботи. Завдяки старанням активістів, залагодивши всі паперові проблеми, під час проведення тендеру віддали перевагу надійному підряднику в особі фірми, що споруджувала в нашому селі школу, і не помилилися: дах перекрили в оптимально короткі терміни – за два тижні.

ЧИТАТИ ЩЕ: СМІДИН З ВИСОТИ ПТАШИНОГО ПОЛЬОТУ. ВІДЕО

Говоримо про головну мету, яку ставить перед собою нині вже нова громадська організація «Смідинська ініціатива». Це розвиток території Смідинської сільської ради, прагнення утворити довкола неї об’єднану територіальну громаду. Для цього в одного з найбільших волинських сіл є всі можливості і ресурси. А найважливіше – люди, які люб­лять своє село, готові рухатися вперед і прагнуть змін. Саме тому рахунок добрих справ громадської організації постійно поповнюється.

Оксана Піцик


– Так, наші активісти взяли активну участь у ремонті Смідинського будинку культури, озеленили навколо нього територію, заздалегідь подбавши про саджанці, які привезли з Гаразджі, – провадить Оксана Іванівна. – Вони ініціювали створення дитячого майданчика в центрі села, і вже у лютому цього року тут встановили вісім ігрових елементів. Це дуже затратний процес, утім разом із сільською радою, з якою співпрацюємо досить тісно, плануємо поставити довкола майданчика огорожу і провести благоустрій.

Позитивно сприйняли сільчани й облаштування вуличної бібліотеки, тепер невеличка будівля в центрі села наповнена книгами, журналами, газетами, про які здебільшого подбали також члени «Смідинської ініціативи». Там можна ознайомитися з місцевим інформаційним бюлетенем, у якому йдеться про все, що відбувається в житті Смідинської та сусідньої Руднянської сільських рад. Найвища щогла з українським прапором з’явилася у Смідині також завдяки старанням членів громадської організації.



– Ми намагаємося моніторити у ЗМІ роботу інших ГО, запозичуємо їхній досвід, адаптуємо його до місцевих умов, – каже пані Оксана. – Завдяки нашим активістам у селі було встановлено смітники, але це не повністю розв’язує нагальну проблему зі сміттям. Тому плануємо узятися за його роздільний збір.

ІНФОРМАЦІЯ – СПРАВА ПОТРІБНА Й КОРИСНА

Після поїздки у Верховну Раду України в активістів громадської організації виникла ідея видавати свою газету. Хоч справа це недешева, але таки народилося видання «Смідинська громада». Газету редагує журналіст за фахом Олена Дорошук, є й чимало дописувачів. Активно співпрацюють із виданням сільський голова Смідина Олександр Приходюк, Наталія Голуб з Лісняків, Антоніна Никонюк та Сергій Гулечко з Паридубів, Оксана Марцинюк із Рудні, Надія Шевчук, Григорій Зарубич, Аліна Шафета, Володимир Козачук, Оксана Панасюк, Інна Нерода, Юлія Остапук зі Смідина. Тираж газети невеликий – 900 примірників, періодичність – один раз на місяць, перша й остання сторінки – в кольорі. Видання безплатно потрапляє в кожну сільську хату.

Туристична мапа Смідина


Якщо говорити про інформаційну діяльність смідинської громади, то неодмінно варто згадати про відкриття сайта села «Смідин інфо». Це була одна з перших доб­рих справ громадської організації. На ньому можна знайти не лише розповіді про сільські події, а й цікаві історичні матеріали, фото тощо. У центрі Смідина будь-хто з охочих може скористатися безплатним інтернетом. Але попри це, тут встановлено й відеоспостереження, відтак порушники громадського порядку нині знають, що їхні негативні дії не залишаться непоміченими, тому вдалося уникнути такого ганебного явища, як розпивання спиртних напоїв у громадських місцях.

– Спочатку вели відеонагляд за новорічною ялинкою, облаш­тованою в центрі села, – каже Оксана Піцик. – Боялися, що знайдуться охочі поцупити з неї іграшки або пошкодити зелену красуню. Та згодом відеокамери почали слугувати іншій меті. У центрі Смідина на приміщенні будинку культури цьогоріч встановили ще й електронне табло, що висвічує дату та температуру повітря в населеному пункті.

Спортивні змагання в Смідині


Завдяки ініціативі громадської організації нині в кожній сільській установі, розташованій на території сільради, можна побачити адміністративну карту Смідина розміром півтора на півтора метра. У електронному вигляді створено й карту доріг. Такі карти громадські активісти планують виготовити для кожного села, що входить до складу громади.

Родзинкою Смідина є розмальовані та облагороджені автобусні зупинки. Одну з них розписала місцева вчителька, народна майстриня Людмила Козачук, іншу – художниця Анна Грицюк.

«СМІДИНСЬКА ІНІЦІАТИВА» НАЛАГОДЖУЄ МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦВО

Окремим надбанням громадської організації є міжнародне співробітництво. Так, у пошуках партнерів активісти «Смідинської ініціативи» разом із представниками сільської ради побували в Польщі. Відвідали Смідин і поляки. Ділова та культурна поїздки дали перші плоди. Йдеться про розвиток проектної діяльності, яку збираються розвивати обидві сторони.

Смідин приймає польських гостей


А ще смідинці очікують на приїзд представниці корпусу миру США Кейтлін Сендер із Мічігана, яка працюватиме тут у плані розвитку громади. Волонтерка вже відвідувала Смідин. Тепер планує жити в сільській родині упродовж двох років. А ще вона вестиме безплатні заняття у мовному клубі для всіх охочих удос­коналити знання з англійської мови.

***

Мудрі люди дотримуються думки, що дорогу долає той, хто йде, і в житті можна знайти тисячі прикладів, які підтверджують цю істину. Молоді активісти ГО «Смідинська ініціатива» налаштовані відстоювати місце під сонцем для своєї чисельної громади, запрошуючи сусідні приєднатися, і роблять усе можливе, щоб реа­лізувати свою спроможність до активних дій заради реформ, що відкривають перспективи для розвитку поліських територій.

Наталія ЛЕГКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus