USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські амбіції перетворилися на сором. Міжнародна траса, про яку всі забули

7 Квітня 2014 14:00
Волинь не розрахувалася за незавершену реконструкцію міжнародної траси. Майже 90 мільйонів гривень боргує Служба автомобільних доріг області за виконані роботи. Борги збільшуються ще з 2011 року.

Про це стало відомо під час оперативної наради в голови облдержадміністрації Григорія Пустовіта сьогодні, 7 квітня.

Начальник відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг області Віктор Олексюк повідомив, що на Волині за виконані роботи не заплатили 88 мільйонів гривень.

Як пояснив згодом в коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини начальник Служби автомобільних доріг Анатолій Посполітак, 8 мільйонів гривень – борг перед Волинським облавтодором за поточний ремонт минулого року. Решта – борги іншим підрядним організаціям. Значна частина цих боргів – оплата за реконструкцію траси Ковель-Ягодин. За виконані роботи не заплатили 31 мільйон гривень.


Варто нагадати, що реконструкцію міжнародної траси планували завершити до Євро-2012. Кілька ділянок старої «бетонки» мали перетворити на дорогу І класу. Там мали бути 4 смуги, з найновішим асфальтовим покриттям.

Утім, амбітний інфраструктурний проект перетворився на волинський сором, про який обласні чиновники не надто любили згадувати в своїх позитивних звітах.

Анатолій Посполітак каже, що з 2011 року вже на рахунок Служби не надходило жодних коштів за ці роботи. Встигли повністю зробити лише 2 ділянки – в передмістях Любомля та Ковеля. Там, як і планувалося, дорога має 4 смуги.

Ділянка від села Машів до Хворостова – має лише лівий проїзд. Правий залишився тією ж «бетонкою», який зараз закритий для руху транспорту. Крім того, лівий проїзд потрібно ще покрити верхнім шаром асфальту, а на правому немає й середнього. Окрім заборгованих 31 мільйона, на завершення хоча б цієї ділянки потрібно близько 7 мільйонів.


За Хворостовим дорога має вже дві смуги. Ті, хто часто їздив дорогою Ковель-Ягодин, пригадують, як перед початком реконструкції шляху, на узбіччях були «гори» щебеню та піску. Плануючи розширити дорогу, вирізали й всі дерева, які росли обабіч.
До слова, значна частина цих насаджень були фруктові дерева, які щороку плодоносили. Тепер від них залишилися лише пеньки, а гілки навіть не скрізь прибрані.
Хоч, відтоді, як тут бачили ремонтну дорожню техніку минув не один рік.

Анатолій Посполітак каже, що розраховувати, скільки ще потрібно грошей для того аби довести до бажаного стану автошлях, немає сенсу. Адже перспективи вирішення це питання не має. Про міжнародну автотрасу всі пречудово забули.

Як, очевидно, забули й про 31 мільйон боргу. Останні надходження у Службу автомобільних доріг були 12 березня. Надійшли 1,5 мільйона гривень. Для порівняння, минулі роки, в цей період Служба отримувала по 6-7 мільйонів гривень. А в облавтодорі вже з початку року не отримують зарплати.

«Люди доведені до відчаю. Ми організовували суботники нещодавно, то ледве знайшли гроші на пальне, щоб завезти людей і вивезти сміття», - розповідає Анатолій Посполітак.

Він пояснює, що Укравтодор щороку недофінансовується. Борг за роботи в усій державі складає 37 мільярдів гривень. Щороку укравтодор бере позики під урядові гарантії, виплачує відсотки, але гроші до підрядників так і не доходять - Мінфін використовує ці кошти на інші потреби.

«Навіть якщо хтось ці гроші поверне, то витрати вони не покриють. Порахуйте, тоді бензин коштував по 5 гривень за літр. А тепер – 13 гривень. Та й невідомо коли їх повернуть», - каже начальник обласної Служби автомобільних доріг.

Каже, ці цифри з боргами він ніколи не приховував. Щоразу, переконує, доповідав на всіх апаратних нарадах. Утім, вирішення цього питання так і не було. Що буде далі також загадувати ніхто не береться. Кажуть, в столиці також розводять руками – грошей немає й край.

А тим часом, відремонтовані відтинки шляху вже покриваються тріщинами і руйнуються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
поліщук Показати IP 7 Квітня 2014 14:42
Красти меньше треба було. Що то за дороги які сходять з першим снігом?
Анонім до поліщук Показати IP 7 Квітня 2014 15:01
У нас две беды дураки и дороги. Очень плохо когда одна из них пытается построить или отремонтировать другую. Ответственного за строительство за яй,,,, айяяй подвесить возле дороги.
волинянка Показати IP 7 Квітня 2014 20:12
а чому це "відремонтовані відтинки шляху вже покриваються тріщинами і руйнуються."?!!!! От і заставити ремонтувати дороги тих, хто так "якісно"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus