USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські благодійники просять владу спростити умови ввезення гуманітарки з-за кордону

17 Квітня 2021 14:13
У липні минулого року Мінсоцполітики внесло зміни до законодавства, згідно із якими благодійні організації зобов’язали за декілька місяців до везення гуманітарного вантажу в Україну підготувати документи, в яких необхідно зазначити не лише вагу чи кількість, але й найменування, гендерну приналежність, фірму-виробника, у якій країні його виготовлено та розміри одягу. Це дуже ускладнило роботу волонтерських організацій.

Звернення до Прем’єр-міністра, міністра соціальної політики та голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під час засідання сесії Луцької районної ради ініціювала депутатка від фракції «ЗА Майбутнє» Ольга Максим’як. Його оприлюднив депутат Петро Олешко.

Зі слів доповідача, у липні 2020 року Міністерство соціальної політики внесло зміни в нормативні документи, якими у своїй діяльності керуються благодійні організації, що надають гуманітарну допомогу медичним, освітнім закладам України, людям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Ці зміни значно ускладнили роботу благодійних організацій, відтак це призвело до зменшення обсягу гуманітарних вантажів в Україну зі Швейцарії, Німеччини, Франції, Польщі. Ці країни воліють співпрацювати із Румунією та Молдовою, де процедури значно лояльніші.

Про це у своїх зверненнях до депутатів Луцької районної ради повідомили Волинський обласний благодійний фонд «Дитяча місія. Україна», що працює в Україні вже понад 28 років, та благодійна організація «Волонтерський центр «Серце патріота», яку створено з метою надання допомоги учасникам та ветеранам ООС (АТО), малозабезпеченим сім’ям, дітям.

Згідно із нововведеннями, від благодійних організацій вимагають надання інформації щодо набувачів гуманітарної допомоги за новими вимогами.

З метою забезпечення своєчасного митного оформлення у кожному витягу з протоколу засідання комісії з питань гуманітарної допомоги Мінсоцполітики вимагає від отримувачів подавати документи про визнання вантажу гуманітарним завчасно, щоб перед перетином кордону вже було ухвалене рішення про визнання цього вантажу гуманітарною допомогою.

На практиці це означає, що за кілька місяців до курсування вантажу в Україну благодійні організації мають підготувати документи, у яких зазначити, на їхній погляд, не завжди доцільну інформацію. Приміром, якщо це стосується нового одягу, то у документах треба вказати не лише вагу чи кількість, але і найменування (наприклад, светр, футболка тощо), гендерну приналежність, фірму-виробника, у якій країні його виготовлено, та розміри. Такий опис має бути наданий щодо кожної одиниці. Хоча на кордоні гуманітарні вантажі вимірюються не в одиницях, а в тоннах та кілограмах.

У трак може увійти не весь вантаж, підготовлений до відправлення та зазначений в дарчому листі. Але цей вантаж вже буде визнаний гуманітарною допомогою. Як внести зміни в документи – незрозуміло. Чи навпаки: все зазначене у дарчому листі завантажили, але залишилось вільне місце і доцільно було би завантажити більше допомоги. Вказати дуже точно наперед, яка кількість товару ввійде у вантаж, практично неможливо.

Зазвичай трак завантажують гуманітарною допомогою, потім зважують, оформляють дарчі документи, пломбують, а на українському кордоні знову зважують і проводять огляд. Надсилання документів за кілька місяців до завантаження траку призводить до неточностей та помилок.

«Чимало недолугостей і щодо планів-розподілів гуманітарних вантажів. Згідно із процедурою, вантажі визнає гуманітарними спеціальна робоча група з питань гуманітарної допомоги, яку створено при Мінсоцполітики чи в облдержадміністраціях. Зазвичай група збирається не частіше одного разу на два тижні. Саме на розгляд цієї групи благодійні організації мають подати документи із даними відповідно до нових форм, передбачених згаданим вище наказом Мінсоцполітики. У формах треба зазначити детальну інформацію про те, кому та скільки буде надано допомоги, зазначити персональні дані людини чи закладу, приміром, лікарні або територіального центру з обслуговування непрацездатних громадян. Але нерідко бувають ситуації, коли є потреба змінювати плани призначення гуманітарної допомоги вже по факту, коли вона надійшла. Однак, згідно із нормативними актами, змінити план розподілу благодійного вантажу не можна, а під час розвантаження неможливо відкривати кожну коробку й детально вивчати її вміст», - йдеться у депутатському запиті.

Зі слів депутата Петра Олешка, що під час передавання гуманітарної допомоги вантаж приймає спеціально створена комісія за участю представників тієї чи тієї благодійної організації на підставі актів прийому-передачі. Тому отримання цієї допомоги по факту дуже легко перевірити. Однак задля зміни плану-розподілу вантажу, згідно із новими вимогами, благодійним організаціям знову потрібно подавати пакет документів до Мінсоцполітики.

Він зазначив, що раніше благодійні організації «Дитяча місія. Україна» та «Серце патріота» могли надавати гуманітарну допомогу на підставі звернення до них фізичної особи або ж організацій, які працюють з категоріями населення, що потребують соціального захисту. Якщо людина самотужки не могла отримати допомогу, то її могли передати через родича (в такому випадку накладну виписували на ім’я людини, яка цю допомогу забирала, аби передати тому, хто її потребує). Наразі ж це неможливо забезпечити.

Раніше організації, як-от УТОС чи УТОГ, отримуючи гуманітарну допомогу, самі могли розподіляти її між своїми членами. Тепер же – нові правила, які унеможливлюють передання гуманітарної допомоги саме для організацій такого типу, адже більшість їхніх членів через проблеми зі здоров’ям безпосередньо самі, як того вимагають нові нормативні документи, забрати її не можуть.

Тож депутати звернулися до високопосадовців країни, аби ті на законодавчому рівні спростили процедуру розгляду документів для визнання вантажів гуманітарною допомогою, щоб той, хто насправді її потребує, міг отримати її вчасно та ефективно.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 17 Квітня 2021 15:04
Що, стало складно ввозити контрабас і товар для секонд-хендів під виглядом гуманітарної допомоги?
Петро Показати IP 17 Квітня 2021 15:14
Мій знайомий є керівником подібного благодійного фонду. Розказував, що сотні тон гуманітарки гниють на складах благодійників в Україні через ті змінені правила.
Анонім Показати IP 17 Квітня 2021 20:47
Давай хлам! Свої заводи постоять , в обносках походимо..
Народна прокуратура Показати IP 18 Квітня 2021 12:13
Вказані зміни були продиктовані тим, що контрабанда під виглядом гуманітарної допомоги набула гігантських розмірів. Тож українці самі винні в тому, що будь-яку ідею, навіть беозплатну допомогу, миттєво перетворюють на незаконний бізнес. Лише в межах луцької громади функціонує близько двох десятків таких "доброчинних" контрабандних фондів.Нічого спрощувати не потрібно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus