USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Волинські дорожники взялися за знищення отруйного борщівника на узбіччях

25 Травня 2022 22:06
Допоки в країні триває війна, експлуатаційне утримання автошляхів державного значення, тобто догляд за дорожньою інфраструктурою, є основним напрямком роботи волинських дорожників.

Скошування трави, бур’янів та іншої рослинності на узбіччях та укосах, розділювальних смугах автомобільних шляхів – один із таких видів робіт, що притаманний весняно-літньому періоду, повідомляють на фейсбук-сторінці Служби автомобільних доріг Волині.

Як зазначають дорожники, їх виконують не лише з метою створення естетичного й доглянутого вигляду узбіч. Насамперед ці роботи спрямовані на створення безпечних умов для всіх користувачів автодоріг.

Усе частіше вздовж шляхів області можна побачити високу красиву рослину з перистим крислатим листям, зонтичним суцвіттям дрібних білих квіточок і порожнистим стеблом. Ця розкішна велетенська рослина манить до себе дорослих та дітей, та насправді її краса є підступною.

Йдеться про отруйного представника флори – борщівник Сосновського. Його сік містить отруйну речовину – фурокумарин, який при потраплянні на відкриті частини тіла людини під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки шкіри та слизової, які важко загоюються.
А ще борщівник може спричинити алергію, адже виділяє безліч ефірних олій. Алергічна реакція може виникнути і в разі контакту, і шляхом потрапляння алергену в дихальні шляхи.

Найбільш небезпечний борщівник у період цвітіння, який триває практично все літо.

Рослина розмножується головним чином насінням, швидко розростається і з часом утворює великі зарості, витісняючи іншу рослинність.
«Щоб не допустити поширення борщівника Сосновського у смугах відведення автошляхів державного значення, балансоутримувачем яких є Служба автомобільних доріг у Волинській області, підрядні підприємства взялися за активну боротьбу з ним. Головне у цьому – не дати дозріти і висипатися насінню. Порослі борщівника вздовж автодоріг ліквідовуємо шляхом скошування», – пояснюють дорожники.

Вони закликають користувачів доріг бути уважними і обережними на узбіччях автошляхів та в смузі їх відведення, адже найкращий спосіб запобігти опікам і алергії від борщівника – не стикатися з рослиною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
007 Показати IP 27 Травня 2022 00:44
На сійте того борщівника на кордоні з Росією і Білорусією .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus