USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волинські економісти розповіли, що буде з доларом

31 Травня 2022 07:00
З початку повномасштабного нападу росії Національний банк України зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за долар. З 14 квітня НБУ дозволив банкам продавати готівкову валюту населенню. Однак Нацбанк обмежив курс продажу валюти у розмірі не більше, ніж на 10% вище чи нижче від офіційного курсу НБУ (який зафіксований з 24 лютого), а курс купівлі готівкової валюти не мав бути нижчим за офіційний.

З 21 травня НБУ скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки купують і продають готівкову валюту. Водночас офіційний курс гривні залишається незмінним: 29,25 грн за долар. А в обмінниках фіксують курс близько 36 гривень за долар.

Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилося у волинських економістів, чому така суттєва різниця між офіційним курсом та курсом в обмінниках, що буде з доларом найближчим часом та чи варто купувати долар.

Завідувач кафедри фінансів Волинського національного університету імені Лесі Українки, професор Олена Стащук розповіла, що зараз Національний банк проводить політику подвійного курсу. Офіційний курс використовується для забезпечення критичного імпорту і для можливості заплатити відповідні кошти експортерам. А комерційний курс налаштований на простого споживача та комерційні установи, які не входять до переліку критичного імпорту.

«Валютної виручки в нас немає, попит і пропозиція у валюті не збігається. Тому є різниця і в курсах валют. Комерційний курс налаштований на простого споживача, на ті комерційні установи, які не входять до переліку критичного імпорту. Зараз в нас ведуться бойові дії, тому уряд сформував перелік найнеобхідніших послуг та товарів, які потрібно завозити в Україну, аби забезпечити нашу життєдіяльність та життєдіяльність Збройних сил України. Тобто комерційний курс відноситься до тих суб’єктів, які купують валюту не для найнеобхідніших потреб», – зазначила Олена Стащук.

З її слів, офіційний курс не може бути постійно фіксованим, адже політику фіксованого курсу можна використовувати протягом нетривалого часу. Фіксований курс штучно стримує невідповідність між попитом і пропозицією. Але через певний час девальвація (зниження курсу національної валюти щодо інших валют, – ВН) гривні може піти ще більше. Тому відбувається перехід до гнучкого курсу й намагання налаштувати наш попит і пропозицію на грошовому ринку.

Читати ще: Чому НБУ більше не фіксує готівковий долар. Інтерв'ю Юрія Гелетія

«Кожна ціна, зокрема і на валюту, буде залежати від попиту і пропозиції. В нас є ця проблема, оскільки ми не маємо достатньо валютної виручки, щоб забезпечити достатній обсяг пропозиції на валютному ринку, тобто не маємо достатніх обсягів валюти. Це сталося внаслідок того, що у нас знизилися продажі прокату, так само є проблема і з експортом зернової продукції через заблоковані морські шляхи. Надходження валютної виручки в країну є дуже малим. Рятує ситуацію те, що наші західні партнери надають допомогу, яка дозволяє поповнити валютну позицію ззовні і таким чином підтримати курс на тому рівні, який він є зараз. Через два-три тижні після переходу на гнучкий курс ситуація на валютному ринку має стабілізуватися за умови, що буде відповідне співвідношення попиту і пропозиції. Окрім того, потрібно звертати увагу на той факт, що держава дозволила ввозити автомобілі без мита. Тобто з однієї сторони держава не отримує мита, а з іншої – забезпечує собі вивіз готівкової валюти за межі України. Тому пропозиції в країні стає ще менше», – акцентувала економістка.

Вона наголосила, що спрогнозувати курс долара відносно гривні дуже важко, адже є багато ризиків стосовно воєнних дій.

«Ми не можемо спрогнозувати, в яких регіонах будуть відбуватися воєнні дії, яким чином зростатиме економіка та чи зможе вона повернутися на довоєнний рівень. Наразі 35% економіки повністю не працює, понад 200 потужних підприємств, які були наповнювачами бюджету, також не працюють. В ситуації, яка склалася, нинішній курс є адекватним з точки зору попиту та пропозиції. Зрозуміло, якщо виручка не буде надходити і далі, то курс долара зростатиме», – вважає Олена Стащук.

Економістка наголошує, що немає суттєвої різниці між доларом та євро, вони коштують приблизно однаково. Тому людина не виграє на курсах цієї валюти. Однак є й інші способи інвестування, зокрема купівля інвестиційного золота, купівля цінних паперів за кордоном, придбання нерухомості. Але якщо дивитися на гривню, то вона знецінюється швидше за інші види інвестиційних активів, які можна придбати на ринку.

Щодо стабілізації курсу долара, то Олена Стащук зауважила, що варто чекати завершення війни та стабілізації економічного зростання – це найперше, що буде підтримувати курс долара.

Натомість доцент кафедри економіки Луцького національного технічного університету, кандидат економічних наук Микола Дзямулич відзначив, що відмінність офіційного курсу долара та вартості долара відносно гривні в обмінниках пояснюється тим, що держава заморозила офіційний курс, натомість ціна долара в обмінниках відображає реальний курс. Він переконаний, що вартість долара відносно гривні буде лише зростати, адже через війну в Україні складна економічна ситуація.

«Я не радив би купувати долари, адже це не є заощадженнями, як багато хто вважає. Погодьтеся, що зараз важливіше мати запас пального, аніж долара. Однак чимало українців зараз хитрують, купуючи долар в Європі та продаючи його в Україні. Таким чином вони виграють на курсі», – зауважив Микола Дзямулич.

Також економіст наголосив, що про стабілізацію долара говорити не доводиться, адже в країні війна.

«Потрібно, щоб закінчилася війна, ми порахуємо всі збитки, стабілізується економіка, а тоді можна буде щось казати про стабілізацію вартості долара відносно гривні», – акцентував Микола Дзямулич.

Доктор економічних наук Андрій Длігач в ефірі національного телемарафону пояснив, що курс долара визначається не Національним банком, а ринком.

«В Україні мала б укріплюватися гривня, адже країна отримує західну допомогу. Вже є консенсус щодо надання Україні п’яти мільярдів доларів щомісяця для поточного покриття дефіциту бюджету. Це все зрештою призведе до того, що долару в країні буде набагато більше і курс укріплюватиметься. З цього виходить Нацбанк та багато експертів», – каже Андрій Длігач.

Однак з іншого боку, зазначає економіст, Україна залишається імпортозалежною державою.

«В поточній ситуації ми імпортуємо більше, ніж експортуємо. Ми не можемо наростити експорт через логістичні проблеми. Ні український метал, ні зерно ми не можемо вивезти в необхідних обсягах через заблоковані порти. Через це зараз зростає імпорт. Список критичного імпорту, який формується в Міністерстві економіки, дорівнює всьому тому, що Україна імпортувала і до війни. Через таке розширення списку зростає потреба в доларі. Відповідно, зростатиме і курс», – резюмував Андрій Длігач.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
007 Показати IP 31 Травня 2022 12:45
Люди самі вміють фіксувати , нам потрібні дії . За що вони там зарплату отримують не зрозуміло , по розганяти їх всіх ...... Потім ще й пенсію за таку не роботу будуть отримувати , і не таку як прості люди .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus