USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Волинські лікарі повертають дітям втрачений слух

11 Вересня 2019 17:20
Волинська дитяча обласна лікарня – одна з трьох в Україні, де проводять надскладні операції і допомагають подолати глухоту. Там оперують найфаховіші лікарі Європи.

Як вдалося досягти такої співпраці з іноземними колегами - про це та інше в матеріалі передачі «Подробности».

На операційному столі – 12-річний Сашко. Півроку тому хлопець раптово почав втрачати слух. Лікарі діагностували в нього пухлину.

«Взимку в нього було запалення, а потім він весною пожалівся, що мам мені погано на вушко чути. Ми поїхали в свою лікарню. І там сказали підозра на холеостому», – розповідає Валентина Варчук, мама пацієнта.

Пухлина вже встигла розростися у вусі дитини, – кажуть лікарі. Тож операція стала єдиним шансом повернути хлопцеві слух. Хірурги за допомогою операційного мікроскопа видалили новоутворення.

Операцію провів відомий професор з Німеччини разом з українськими колегами. Він прилітає до Луцька уже впродовж трьох років. Оперує безплатно.

«Мені хочеться поділитися своїми знаннями та вміннями. Ми вибудували дуже ефективну систему в Ганновері в умовах тієї медицини, яка є в Німеччині. Україна – це Європа. Тож ми хочемо передати наш досвід, щоб рівень медицини в Україні досягнув європейського», – наголосив Томас Ленарц, професор, директор Німецького слухового центру в Університетській клініці Ганновера.

Європейський досвід уже перейняв і успішно втілює дитячий нейрохірург Михайло Ловга. Тепер під час операції він успішно застосовує обладнання, про яке ще кілька років тому вітчизняні лікарі лише мріяли.

«Гнучкий ендосоп, якого в Україні не має ніхто. Дозволяє нам під певними ракурсами зайти в порожнину черепа і з допомогою гнучкого ендоскопа роздивитися ділянки, які нам важливі. Раніше треба було робити велику операцію, відкривати, щоб туди добратися», – зазначив Михайло Ловга, дитячий лікар-нейрохірург.

Надсучасне обладнання для Волинської обласної дитячої лікарні постачають німецькі благодійники. Фонд «Допомога дітям Чорнобиля» з міста Хільдесхайм впродовж десяти років тісно співпрацює з медзакладом.

«Наша мета: організувати цілий цикл, щоб від самого початку і до кінця – навчити медперсонал правильно надавати допомогу: лікарів – оперувати, медсестер – асистувати. Застосовувати діагностичні методики», – зазначила Рита Лімротт, голова фонду «Допомога дітям Чорнобиля» (Німеччина).

Німецький Фонд від початку співпраці з лікарнею надав обладнання вже на понад 90 мільйонів гривень.

«Це мікроскоп для проведення ушних операцій разом зі «шпіоном», тобто можна асистенту разом і вчиться, і дивиться. Це є моніторинг лицевого нерва – для контролю проходження лицевого нерва, щоб його не пошкодити», – розповідає Руслан Жиленко, завідувач ЛОР-центру Волинської обласної дитячої лікарні.

До цієї лікарні їдуть з різних куточків України. На візит до лікаря шикуються черги.

Волинська дитяча лікарня – єдина на заході країни, де проводять такі операції. Невдовзі за підтримки німецьких фахівців тут сподіваються створити потужний регіональний центр для допомоги дітям, які хочуть почути світ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus