USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Чи підтримають волинські мажоритарники волю своїх виборців, - політолог

18 Лютого 2014 08:30
Тиждень, що розпочався, більшість волинян розцінюють як визначальний і випробувальний для своїх депутатів-мажоритарників. Місцеві громади, як і весь народ України стежитимуть за позицією народних обранців у голосуванні кандидатури прем'єр-міністра України, - повідомляє «Під прицілом».

Напередодні під час Народного Віча волиняни поставили ультиматум перед депутатами від багатоманатних виборчих округів Степаном Івахівим, Ігорем Єремеєвим, Ігорем Палицею та Сергієм Мартиняком не підтримувати провладного кандидата на пост глави Уряду.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, вчора, 17 лютого, активісти луцького автомайдану навідалися до позафракційних народних депутатів з Волині з вимогою, аби ті не підтримували кандидатуру Сергія Арбузова на посаду Прем’єр-міністра України. Мажоритарників закликали продемонструвати чітку позицію та довести своїй громаді, на чиєму вони боці - своїх виборців чи власних вигідних і нинішній владі інтересів.

Певні сумніви у тому, чи дійсно депутати дослухаються до закликів своїх виборців, висловив волинський політолог Тарас Літковець.



З його слів, нинішні депутати не дуже зважають на думку народу. Тим більше, власниками мандатів, особливо у багатомандатних округах, переважно стають власники великих капіталів, тож, згідно зі спостереженнями політолога, до суспільної думки після виборів вони дослухаються вкрай рідко.

Хоча, згідно Закону України, депутати-мажоритарники обрані саме для того, аби відстоювати інтереси своєї громади. Літковець прогнозує, що у цьому випадку вони таки муситимуть зважити на думку виборців і, якщо не проголосувати так, як вимагає народ, то, щонайменше, не йти всупереч волі своїх українців.

Колега Літковця Ярослав Ярош прогнозує, що знайти порозуміння політичним елітам - владі та опозиції - у нинішніх обставинах буде доволі складно. Однак і попередня, Помаранчева революція, і ті події, які відбуваються зараз, демонструють, що українське суспільство політично визріває.

На думку політолога, нині важливо знайти нові правила гри, які є доволі простими - постійно декларовані політичні гасла треба втілити в життя. Дієвими механізмами можуть стати реформи - судова, адміністративна, однак не просто поділ і федералізація, які нині звучать з політичним присмаком, а для інтересів громади, як збалансованих і продуманих процесів.

Щодо того вибору, який у найближчий час постане перед українськими депутатами-мажоритарниками, Ярослав Ярош пронозує що це буде доволі непростий процес, який в принципі однозначно сприймати неможливо.

«От свого часу Яценюку запропонували посаду Прем'єр-міністра, він відмовився, і, по великому рахунку закликав усіх це робити. Вони в принципі відмовляються від співпраці, закликав решту робити те саме. Бо сьогодні влада базується на більшості в Парламенті, а біьшість складають комуністи і Партія Регіонів, хоча й це може змінюватись», - аналізує Ярослав Ярош.

Однак, зі слів політолога, кожна політична еліта буде відстоювати власні політичні інтереси, а тому усе впирається у загальнодержавні, а не певні корпоративні принципи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Іван Г. Показати IP 18 Лютого 2014 10:48
Які виборці Бут гусаїм??? Чи ви бачили бабку з ратнівського району чи любешівського, яка голосувала за Єремєєва чи Івахіва. Я не бачив. Не зливайтеся!!! Не станьте волиньпостом!!!! Вам зараз набагато більше довіряють, як волиньпосту. Не портіть рейтинг.
Я Показати IP 18 Лютого 2014 10:52
http://www.youtube.com/watch?v=86S7M6pliMo&feature=youtu.be
Зимін Показати IP 18 Лютого 2014 15:57
Коли заберуть бізнес -тоді вони начнуть згадувати простий народ і їх проблеми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus