USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Волинські міліціонери просять квадроцикли, щоб ловити порушників

16 Грудня 2014 14:06
Волинські правоохоронці кажуть: про незаконний видобуток бурштину-сирцю на Волині «знають і над цим працюють». Але в розв’язанні цього питання є кілька проблем: відсутність співпраці, недосконалість законодавства та відсутність спецтехніки.

Кримінальні провадження в масштабах області

Нагадаємо, на Волині процвітає нелегальний видобуток сонячного каменю. Влада області планує цей бізнес прикрити, створивши натомість комунальне підприємство, яке розроблятиме родовища бурштину. Однак поки що треба здійснити геологічну розвідку. А заявити про наміри здійснення таких робіт вирішили декілька фірм, три з них – створені півроку тому. Поки що обласна рада не дозволила нікому брати участь у конкурсі Державного агентства щодо геологічної розвідки надр. Оскільки депутати припускають, що підприємливі ділки, прикриваючись розвідкою, видобуватимуть бурштин напівлегально.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН

Як розповів під час брифінгу начальник обласного УМВС Петро Шпига, з початку року волинські правоохоронці внесли до ЄРДР 25 кримінальних проваджень за статтею 240 («Порушення правил охорони або використання надр»). 12 фігурантам повідомили про підозру. Винні, згідно з вироками суду, сплатили 185 тисяч гривень штрафу. Також в рамках цих справ вилучили 15 одиниць техніки: мотопомпи, насоси, автомобілі.

Охорона в непрохідних волинських болотах

Зі слів Петра Шпиги, більшість затриманих – мешканці Рівненської та Закарпатської областей. Однак, є й місцеві жителі.

«Це дійсно проблема, можливо не в таких обсягах, як в Рівненській і Житомирській областях. Ми про неї знаємо і працюємо. Але робота щодо виявлення і знешкодження цих злочинів – складна. Оскільки часто ці роботи здійснюються вночі, в місцях майже недоступних для пересічних громадян. Часто ми туди не можемо доїхати. Бо це непрохідні болота і наші автомобілі не можуть добратися. У злочинців вже напрацьовані схеми: виставлена охорона, розтяжки. Щойно надходить повідомлення про наявність в населеному пункті міліції, все знімається, і коли правоохоронці прибувають на місце, то там уже нічого нема», - пояснює начальник обласного УМВС.

Відтак, він звернувся й до благодійників, аби ті знайшли можливість надати райвідділкам квадроцикли, щоб працівники міліції змогли в лісах та болотах упіймати порушників. Власне, над вирішенням цього питання, каже, нині міркують.

Співпраця і злагодженість дій

Петро Шпига каже: виявляли злочинців і в рядах правоохоронних органів. Але нині вони в лавах міліції не працюють. Однак, переконує, має бути чітка співпраця між місцевими мешканцями, органами місцевого самоврядування, лісовою охороною і правоохоронцями. Тільки спільно, вважає, можна досягти результату.

Нагадаємо, днями на Волині стався інцидент: громадські активісти затримали бурштиношукачів. Свідки навіть чули постріли в лісі. На місці події правоохоронці виявили гільзи від автомата. Хто в кого стріляв – достеменно невідомо. Бо люди, які представилися самооборонцівцями кажуть, що стріляв Правий сектор, а представники Правого сектора говорять протилежне.

Чи співмірні злочин і покарання

Як пояснив заступник Слідчого відділу УМВС Волині Іван Поторась, 240 стаття («Порушення правил охорони або використання надр») не належить до тяжких злочинів. Тому слідчі навіть не можуть робити негласні слідчо-розшукові дії (приміром, прослуховування). На транспорт, який вилучають під час затримання, також не можуть накласти арешт, бо він зазвичай зареєстрований на інших осіб, які не були затримані. Та й міра покарання за такі злочини охоти від копання бурштину сирцю не відбиває. Бо сплатити 6,7 тисячі гривень штрафу для того, хто заробляє мільйони на нелегальному видобутку «сонячного каменю» - не проблема.

На його думку, видобуток бурштину на Волині треба віддати під контроль держави, щоб підприємці легально робили це, сплачуючи податки в місцеву казну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Сем Показати IP 16 Грудня 2014 14:32
Колись на коні дільничних садовили. Та й по Луцьку на скакунах каталися.
Бонд Показати IP 16 Грудня 2014 14:48
1. Придбали квадроцикли (гроші). 2. Їх треба зареєструвати, номерні знаки і все таке (гроші). 3. Нанести позначки, що то міліція, одним словом, перефарбувати (гроші). 4. Відправити шанованих міліціонерів замість нести службу в теплі кабінети на курси водіїв квадроциклів, виписати і видати відповідні посвідчення (час, гроші + фуршет-бенкет обмивання посвідчень). 5. Обладнати ті квадроцикли засобами зв'язку, сертифікати на те все, а то преступний мір оскаржить затримання без сертифікату (гроші). 6. Техогляд (гроші). І тд. Щось із Яценюковими реформами ніяк не в'яжеться. Де тут економія і затягування пасків?
Йухан Показати IP 16 Грудня 2014 15:31
Можна ще лижі їм видати.
Водій Показати IP 16 Грудня 2014 15:31
А як наприклад соняшника між ноги і, вперед!!!!, ЗА РОДІНУ!!!!! На передову їх підарасів!!!
Анонім Показати IP 16 Грудня 2014 15:33
Ровера їм дайте,а на літо лижі.
Анонім Показати IP 16 Грудня 2014 15:34
Ровера їм дайте,а на літо лижі.
Юрій Показати IP 16 Грудня 2014 15:36
Бачу, грамотні дуже... то, може, самі правопорушників ловити будете?
123 до Юрій Показати IP 16 Грудня 2014 15:58
Ти вже їх стільки наловив)))
Анонім Показати IP 16 Грудня 2014 16:23
Особливо дайте тим ,що незахотіли їхати в ато. І переведіть їх в Маневичi.
хех Показати IP 16 Грудня 2014 18:27
Всіх мусорів і суддів в ато
Хух до хех Показати IP 16 Грудня 2014 20:55
Ніззя. Продадуться руським і проти нас підуть.
екскурсовод Показати IP 16 Грудня 2014 20:56
УАЗікі їм савєцкі з металолому вернути і губозакаточного ключа до комплекту!
краще Показати IP 16 Грудня 2014 22:47
дати гвінтокрила.відразу зможуть бурштин через кордон перевозити
3333 Показати IP 17 Грудня 2014 00:32
Петя...х_у танцюристу лівер мішає ! Аби було бажання то і пішака "бурштиновий бізнес" накриють. А ящо такі там складні бойові умови то спецрота "Світязь" може з тим впорається - не тіко по кабаках їздити ? Але що цікаво-та невже "правий сектор" і "самооборона" вийшли зпідконтролю? Невіриться, Бож на суд у Львів по даївцях вони за командою САМОГО ПЕРШОГО виїздили....то може і "на бурштин" так само? Цікаво...цікаво..
3333 Показати IP 17 Грудня 2014 00:38
Як казав боєць Сухов у фільмі "Белое солнце пустыни" - "ПАВЛИНЫ ГОВОРИШЬ,,,ХМ".......
кіса Показати IP 14 Червня 2015 22:26
Да а самі як закриють копальні, буду грибсти лопатами, соняшний камінь( бурштин) хай всі будуть мати право на його видуботок!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus