USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Волинські підприємці не отримують компенсації за мобілізованих працівників

22 Липня 2016 11:56
Через законодавчу колізію підприємства, чиї працівники мобілізовані та служать понад рік у лавах Збройних Сил, не отримують компенсацію з держбюджету.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 22 липня.

Члени комісії розглянули проект звернення до Голови Верховної Ради щодо виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам - підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу.

Як повідомив начальник відділу розвитку підприємництва та реклами міськради Віталій Мазур, до координаційної ради з питань розвиту підприємництва звернулася ГО «Бізнес Волині». Йдеться про зміни до статті 119 Кодексу законів про працю, де вказується, що роботодавцям призваних працівників надавалася компенсація на виплату мобілізованим середнього заробітку. Ця стаття передбачала виплати протягом року, а після внесення змін до цієї статті, з 01.01.2016 року вислів «на один рік» замінили на «до дня фактичної демобілізації». Це спричинило колізію, адже виплати компенсацій підприємствам здійснюються на основі порядку, відповідно до постанови Кабміну, що передбачає виплати протягом одного року. Тобто, після того як мобілізований працівник прослужив рік і не був демобілізований, підприємство змушене виплачувати йому зарплату з власних ресурсів без компенсації з держбюджету.

Отже, законодавців просять передбачити компенсацію підприємствам. Проблема, зі слів посадовця, стосується таких великих підприємств як «СКФ Україна», ЛКПФ тощо, чиї працівники служать понад рік і підприємства змушені виплачувати середній заробіток.

«В зв’язку з внесеними змінами до законодавчих актів, з 2016 року роботодавців фактично позбавили можливості отримувати компенсацію з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу в особливий період.

Таким чином, на роботодавців переклали весь тягар із забезпеченням гарантій працівникам, призваних на військову службу, що є значним фінансовим навантаженням для всіх підприємств, установ, організацій та для фізичних осіб - підприємців, в яких такі особи працювали на час призову, дані зобов’язання є взагалі непосильними та порушують державні гарантії.

Враховуючи суспільне значення вказаної проблеми, та з метою забезпечення надання передбачених законодавством гарантій для мобілізованих працівників, Луцька міська рада звертається з клопотанням щодо внесення відповідних змін до законодавства України про відновлення виплати роботодавцям компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників незалежно від того, де саме вони працюють та відшкодування вказаної компенсації з грудня 2015 року, передбачивши на це відповідні кошти у Державному бюджеті України», - йдеться у зверненні.

Члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
саня Показати IP 22 Липня 2016 12:45
оце повірили державі, а вона я к.. лохів
Сс до саня Показати IP 22 Липня 2016 16:13
Тебе і його родину та керівників у яких працюють захисники які требують компенсації від держави в АТО . Служба в ЗСУ це почесний обов'язок кожного громадянина

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus